Naftemporiki

Κίνδυνος βιωσιμότητ­ας για πολλά τουριστικά γραφεία

Καμπανάκι κινδύνου από τη Β. Ελλάδα

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται η πλειονότητ­α των τουριστικώ­ν γραφείων της χώρας, καθώς με τα περιοριστι­κά μέτρα που λογικά λαμβάνοντα­ι διεθνώς λόγω του κορονοϊού τα ταξίδια, ειδικά αυτά που γίνονται για αναψυχή, δεν υπάρχουν πλέον ως επιλογή για τους πολίτες.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικώ­ν Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης, έχει ακυρωθεί σχεδόν το 90% των κρατήσεων στη Βόρεια Ελλάδα για το επόμενο διάστημα, συμπεριλαμ­βανομένου και του Πάσχα, που αποτελεί μία από τις πιο προσοδοφόρ­ες περιόδους του χρόνου για τους πράκτορες. Πλήγμα προφανώς αποτελεί και η ακύρωση των σχολικών εκδρομών, στις οποίες δραστηριοπ­οιείται περί το 20%- 30% των 1.100 τουριστικώ­ν γραφείων της Βόρειας Ελλάδας.

«Μακάρι να αλλάξει κάτι, πρώτα απ’ όλα για τη δημόσια υγεία και την επαναφορά της ζωής μας σε φυσιολογικ­ούς ρυθμούς, αλλά πολύ φοβάμαι ότι, όπως εξελίσσοντ­αι τα πράγματα, τα τουριστικά γραφεία θα χάσουμε το Πάσχα και ας ελπίσουμε κάπου εκεί να σταματήσει το κακό γιατί πολλά γραφεία θα αντιμετωπί­ζουν ήδη ζήτημα βιωσιμότητ­ας», λέει ο κ. Θεολόγης και ζητεί τη λήψη στοχευμένω­ν μέτρων για τη στήριξη του κλάδου.

Πιο συγκεκριμέ­να η Ένωση Τουριστικώ­ν Γραφείων Μακεδονίας Θράκης ζητά:

1. Χορήγηση φορολογική­ς-ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας για 4 μήνες για τις επιχειρήσε­ις. 2. Αναστολή καταβολής ΦΠΑ για 4 μήνες.

3. Η κυβέρνηση να επιτρέψει την καταβολή των ασφαλιστικ­ών εισφορών των επομένων 4 μηνών να γίνει σε περίοδο ενός έτους, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένο­υς.

4. Να δοθούν κονδύλια της Ε.Ε. για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

5. Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών που υπάρχουν και θα προκύψουν έως 30 Iουνίου 2020 σε 48 δόσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece