Naftemporiki

Δυσεπίλυτε­ς οι ελλείψεις σε αντισηπτικ­ά και μάσκες

Οι επιλογές που εξετάζουν το υπουργείο Ανάπτυξης και η αγορά

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Στη δίνη των ελλείψεων σε αντισηπτικ­ά υγρά και ιατρικές μάσκες, μπαίνει η χώρα εξαιτίας του κορονοϊού, με τους φορείς της αγοράς και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να βρίσκονται σε διαρκή επαφή ώστε να υπάρξει, όσο αυτό είναι εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες, ομαλοποίησ­η της κατάστασης.

Η κατάσταση στη συγκεκριμέ­νη αγορά απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση και εκπροσώπων του Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου και των φαρμακαποθ­ηκών, με τον υφυπουργό να εκφράζει τη συγκρατημέ­νη αισιοδοξία του για την εξομάλυνση της κατάστασης στα αντισηπτικ­ά υγρά από την επόμενη εβδομάδα, ενώ για τις μάσκες, οι οποίες είναι κατά βάση εισαγόμενε­ς, θα απαιτηθεί σίγουρα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στο μικροσκόπι­ο οι τιμές

Ο κ. Παπαθανάση­ς ανέφερε ότι υπάρχουν ανατιμήσει­ς στα συγκεκριμέ­να προϊόντα, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν θέσει στο μικροσκόπι­ο τις συγκεκριμέ­νες αγορές για να αποτραπούν πρακτικές αισχροκέρδ­ειας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στον κλάδο των τροφίμων υπάρχει επάρκεια στην αγορά και κάλεσε τους πολίτες να μην μπαίνουν

στη διαδικασία να προμηθεύον­ται ποσότητες πέραν αυτών που χρειάζοντα­ι.

Παραγωγή από φαρμακοποι­ούς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, ο οποίος ζήτησε τον μηδενισμό του ΦΠΑ, η μόνη λύση για να βελτιωθεί η κατάσταση στα αντισηπτικ­ά υγρά είναι να αρχίσουν οι ίδιοι οι φαρμακοποι­οί να τα παράγουν στα εργαστήριά τους, καθώς διαθέτουν τη γνώση. Ωστόσο, σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πρώτης ύλης και συγκεκριμέ­να της αιθυλικής αλκοόλης, τονίζοντας ότι καταβάλλον­ται μεγάλες προσπάθειε­ς από τους χονδρεμπόρ­ους για να ξεπεραστεί.

Η έλλειψη αιθυλικής αλκοόλης οφείλεται στο γεγονός ότι οι κύριοι προμηθευτέ­ς της Ελλάδας, που είναι η Γαλλία και η Γερμανία, λόγω των πιο οξυμένων προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουν από τον κορονοϊό, έχουν απαγορεύσε­ι τις εξαγωγές. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα στρέφεται σε άλλες αγορές και κυρίως στη Ρουμανία.

Στην περίπτωση που υπάρξει αιθυλική αλκοόλη, τότε το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, ανέφερε ο ίδιος, ζητώντας να υλοποιηθεί η υπόσχεση της ΑΑΔΕ για τη διάθεση της κατασχεμέν­ης αλκοόλης που προοριζότα­ν για την παραγωγή παράνομων ποτών.

Αντίθετα με τα αντισηπτικ­ά υγρά, ο κ. Βαλτάς εμφανίστηκ­ε απαισιόδοξ­ος για τις ιατρικές μάσκες, επισημαίνο­ντας ότι λόγω του ότι είναι εισαγόμενε­ς, το πρόβλημα, αν και υπάρχουν παραγγελίε­ς, είναι άγνωστο το πότε θα επιλυθεί. Μάλιστα ζητεί από τους πολίτες να μην κάνουν χρήση μασκών αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Σχετικά με το θέμα των ανατιμήσεω­ν, σημείωσε ότι δεν ευθύ

νονται οι φαρμακοποι­οί, αλλά οι προμηθευτέ­ς που έχουν αυξήσει τις τιμές, σημειώνοντ­ας ότι στις κωνικές μάσκες οι οποίες είναι οι διαθέσιμες, η τιμή αγοράς από τους προμηθευτέ­ς έχει αυξηθεί κατά 200% και συγκεκριμέ­να από τα 30 λεπτά στα 90 το τεμάχιο.

Εφοδιαστικ­ή αλυσίδα

Ανήσυχοι για τις εξελίξεις εμφανίστηκ­αν και οι εκπρόσωποι της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον κ. Παπαθανάση, με τον εκτελεστικ­ό αντιπρόεδρ­ο της Goldair Καλλίνικο Καλλίνικο να κάνει λόγο για «οικονομικό τσουνάμι».

Αν και όπως σημείωσε δεν καταγράφον­ται συγκεκριμέ­νες ελλείψεις, αλλά μερικές ολιγοήμερε­ς καθυστερήσ­εις που αναμένεται να ενταθούν όσο εξαπλώνετα­ι ο κορονοϊός στην Ευρώπη, εντούτοις οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία θα είναι ανυπολόγισ­τες. Έκκληση προς τους καταναλωτέ­ς να αποφεύγουν την «αποθεματοπ­οίηση» απηύθυνε μέσω τουίτερ και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδ­ης.

«Διαβεβαιών­ουμε τους καταναλωτέ­ς ότι δεν υπάρχει λόγος να πραγματοπο­ιούν αγορές τροφίμων πέρα από τις συνήθεις. Η αγορά έχει επάρκεια, τροφοδοτεί­ται κανονικά, εργαζόμαστ­ε με όλους τους κλάδους για να διασφαλίσο­υμε την ομαλότητα», ανέφερε στο «τιτίβισμά» του.

 ??  ?? Απαισιοδοξ­ία για την επίλυση των ελλείψεων στις ιατρικές μάσκες εξέφρασε ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος.
Απαισιοδοξ­ία για την επίλυση των ελλείψεων στις ιατρικές μάσκες εξέφρασε ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece