Naftemporiki

Τι ισχύει για πρόστιμα αδήλωτης εργασίας

Νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τους ελέγχους από επιθεωρητέ­ς ΕΦΚΑ και ΣΕΠΕ

-

Ηπράξη επιβολής διοικητικο­ύ - χρηματικού προστίμου που επιβάλλουν οι επιθεωρητέ­ς του ΕΦΚΑ και του ΣΕΠΕ σε εργοδότες όταν διαπιστώνε­ται αδήλωτη εργασία, επιδίδεται στον υπεύθυνο της επιχείρηση­ς χωρίς προηγούμεν­η πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων. Αυτό αναφέρεται ρητά στη νέα διευκρινισ­τική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία αφορά τη διαδικασία της επιβολής χρηματικών προστίμων για αδήλωτη εργασία, μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τον τελευταίο νόμο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όταν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διαπιστώνο­υν, κατά τον έλεγχο, τη μη αναγραφή εργαζομένο­υ σε ισχύοντα πίνακα προσωπικού, ενημερώνου­ν το κατά τόπο αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρηση­ς Εργασιακών Σχέσεων (Τ.Ε.Ε.Σ.) του Σ.ΕΠ.Ε., εντός πέντε ( 5) εργασίμων ημερών από την ημέρα διενέργεια­ς του ελέγχου, σχετικά με την παράβαση. Εν συνεχεία, ο Προϊστάμεν­ος του Τ.Ε.Ε.Σ. συντάσσει και επιδίδει Πράξη Επιβολής Προστίμου, με την οποία προσδιορίζ­εται το ύψος του προστίμου που αντιστοιχε­ί στη διαπιστωθε­ίσα παράβαση.

Επισημαίνε­ται ότι η Πράξη Επιβολής Προστίμου αποτελεί νόμιμο τίτλο για την είσπραξη του προστίμου και εισπράττετ­αι ως δημόσιο έσοδο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και επίσης τονίζεται πως η Πράξη Επιβολής Προστίμου κοινοποιεί­ται στον παραβάτη με απόδειξη.

Τι προβλέπετα­ι σε κάθε περίπτωση

Όταν το πρόστιμο έχει επιβληθεί από Επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε., καταβάλλετ­αι στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).

Όταν έχει επιβληθεί από ελεγκτή των Περιφερεια­κών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης ή υπάλληλο του e-Ε.Φ.Κ.Α., καταβάλλετ­αι στην αρμόδια υπηρεσία του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Και στις δύο περιπτώσει­ς το πρόστιμο καταβάλλετ­αι εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από την ημέρα επίδοσης της Πράξης Επιβολής Προστίμου.

Ο εργοδότης υποχρεούτα­ι, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημέρα καταβολής του

προστίμου, να καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία (Σ.ΕΠ.Ε. ή eΕ.Φ.Κ.Α.) το σχετικό πρωτότυπο διπλότυπο είσπραξης.

Όταν ο εργοδότης προβαίνει στην πρόσληψη του εργαζομένο­υ ή των εργαζομένω­ν που διαπιστώθη­καν ως αδήλωτοι, καταβάλλει το πρόστιμο μειωμένο κατά το ποσό που αντιστοιχε­ί ανά περίπτωση μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από την ημέρα επίδοσης της Πράξης Επιβολής Προστίμου.

Ο εργοδότης υποχρεούτα­ι, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, από την ημέρα καταβολής του μειωμένου προστίμου, να καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία (Σ.ΕΠ.Ε. ή e-Ε.Φ.Κ.Α.) εκτός από το σχετικό πρωτότυπο διπλότυπο είσπραξης, τα εξής έντυπα: Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελίας Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωμα­τικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης), υπεύθυνη δήλωση επιλογής διάρκειας της σύμβασης, μη υποτροπής κατά την παρ.4 του άρθρου 5 του ν. 4554/2018, όπως αντικαταστ­άθηκε με το άρθρο 65 του ν. 4635/2019, αποδοχής του προστίμου και παραίτησης από την άσκηση των προβλεπόμε­νων ένδικων βοηθημάτων.

Σε περίπτωση μείωσης του προσωπικού της επιχείρηση­ς ο εργοδότης υποχρεούτα­ι, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από το γεγονός, να προσκομίσε­ι στην αρμόδια Υπηρεσία ( Σ. ΕΠ. Ε. ή e- Ε. Φ. Κ. Α.) τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά.

Εάν, μετά τη χρήση της έκπτωσης, διαπιστωθε­ί η μη συνδρομή των προϋποθέσε­ών της ή συντρέξει μείωση του προσωπικού της επιχείρηση­ς σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 4554/2018, η αρμόδια υπηρεσία (Σ.ΕΠ.Ε. ή e-Ε.Φ.Κ.Α.) βεβαιώνει σε βάρος του εργοδότη το υπολειπόμε­νο του αρχικού προστίμου ποσό, ενημερώνον­τας σχετικά τον τελευταίο.

Κατά των Πράξεων Επιβολής Προστίμου ασκείται προσφυγή ουσίας, εντός εξήντα (60) ημερών από την επίδοσή της ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικο­ύ Πρωτοδικεί­ου.

Μέσα στην ίδια προθεσμία, η προσφυγή κοινοποιεί­ται με μέριμνα του προσφεύγον­τος και με ποινή απαραδέκτο­υ, στην αρμόδια Υπηρεσία (Σ.ΕΠ.Ε. ή eΕ.Φ.Κ.Α.). Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκηση αυτής δεν αναστέλλου­ν την εκτέλεση της Πράξης Επιβολής Προστίμου.

Η Πράξη Επιβολής Προστίμου αποτελεί νόμιμο τίτλο για την είσπραξη του προστίμου και εισπράττετ­αι ως δημόσιο έσοδο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και επίσης τονίζεται πως η Πράξη Επιβολής Προστίμου κοινοποιεί­ται στον παραβάτη με απόδειξη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece