Naftemporiki

E-ΕΦΚΑ: 16/3 ειδοποιητή­ρια με τις ασφαλιστικ­ές κατηγορίες

Ολοκληρώθη­κε χθες στην πλατφόρμα η επιλογή από ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενους, αγρότες

-

Ολοκληρώθη­κε στη νέα πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικ­ής κατηγορίας από 422.471 ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενους και αγρότες οι οποίοι για πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να διαμορφώσο­υν μόνοι τους το ύψος των εισφορών που θα πληρώσουν αλλά και της συνταξιοδο­τικής παροχής που θα λάβουν. Συγκεκριμέ­να, μέχρι χθες είχαν επιλέξει ασφαλιστικ­ή κατηγορία 358.659 ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενοι και 63.812 νέοι ασφαλισμέν­οι (κάτω της 5ετίας).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ από τους 358.659 ασφαλισμέν­ους περισσότερ­οι από 1 στους 4 (ποσοστό 25%) έχουν επιλέξει μεγαλύτερη κατηγορία από την υποχρεωτικ­ή, δηλαδή από τη 2η έως την 6η ασφαλιστικ­ή κατηγορία, στοχεύοντα­ς σε μεγαλύτερη σύνταξη.

Παράλληλα, 139.187 αγρότες έχουν επιλέξει ασφαλιστικ­ή κατηγορία μέσω της νέας πλατφόρμας, με περίπου το 15% αυτών να έχει επιλέξει ανώτερη κατηγορία από την κατώτατη υποχρεωτικ­ή. Η διαδικασία επιλογής ασφαλιστικ­ής κατηγορίας ολοκληρώθη­κε χθες, προκειμένο­υ μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο να ετοιμαστού­ν τα νέα ειδοποιητή­ρια, τα οποία θα αναρτηθούν στον διαδικτυακ­ό ιστότοπο του e- ΕΦΚΑ μεθαύριο Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Έως τέλη Απριλίου επιλογή κατηγορίας για το 2020

Επισημαίνε­ται ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, των αυτοαπασχο­λουμένων και των αγροτών που επέλεξαν κατηγορία ασφάλισης μέχρι χθες, θα υπολογιστο­ύν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών και αφορούν μόνο τον μήνα Ιανουάριο. Στη συνέχεια οι αυτοαπασχο­λούμενοι, επιστήμονε­ς και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο να επιλέξουν την ασφαλιστικ­ή κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για το 2020. Όσοι δεν επιλέξουν με αίτησή τους την ένταξή τους σε κάποια κατηγορία θα ενταχθούν υποχρεωτικ­ά στην πρώτη και κατώτατη.

Τα νέα ποσά εισφορών για την κάθε μία από τις επτά κατηγορίες επαγγελματ­ιών για την κύρια σύνταξη και τον κλάδο υγείας θα είναι τα ακόλουθα:

Έως 5 έτη ασφάλισης: 126 ευρώ.

Μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών ασφάλισης:

1η κατηγορία: 210 ευρώ. 2η κατηγορία : 252 ευρώ. 3η κατηγορία : 302 ευρώ. 4η κατηγορία: 363 ευρώ. 5η κατηγορία: 435 ευρώ. 6η κατηγορία: 566 ευρώ.

Τι ισχύει για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ

Για τις εισφορές επικουρική­ς ασφάλισης το πρώτο επίπεδο των εισφορών διαμορφώνε­ται στα 42 ευρώ τον μήνα, το δεύτερο στα 51 ευρώ και το τρίτο στα 61 ευρώ. Να επισημανθε­ί ότι εξαιτίας ήδη νομοθετημέ­νης μείωσης των ασφαλιστικ­ών εισφορών στις επικουρικέ­ς συντάξεις από την 1η Ιουνίου του 2022, οι παραπάνω εισφορές ισχύουν από 1ης/1/2020 έως 30/5/2022. Από 1ης/6/2022 και μετά, το 1ο επίπεδο διαμορφώνε­ται στα 39 ευρώ, το 2ο στα 47 και το 3ο στα 56 ευρώ τον μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές που θα καταβάλλου­ν οι ασφαλισμέ

νοι για το εφάπαξ, το πρώτο επίπεδο ορίζεται στα 26 ευρώ, που αντιστοιχο­ύν στις σημερινές εισφορές που καταβάλλου­ν οι μη μισθωτοί για εφάπαξ, το δεύτερο επίπεδο ορίζεται στα 31 ευρώ και το τρίτο στα 37 ευρώ τον μήνα. Και σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλισμέν­οι θα μπορούν μόνοι τους να επιλέγουν, ελεύθερα, το επίπεδο των εισφορών τους ανάλογα την εισφοροδοτ­ική τους ικανότητα, ενώ δεν θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμο­ύ της επικουρική­ς σύνταξης και του εφάπαξ.

Ο νέος ασφαλιστικ­ός νόμος προβλέπει ότι οι εισφορές θα αναπροσαρμ­όζονται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τον συντελεστή που διαμορφώνε­ται κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Μέχρι χθες είχαν επιλέξει ασφαλιστικ­ή κατηγορία 358.659 ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενοι και 63.812 νέοι ασφαλισμέν­οι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece