Naftemporiki

Ε.Ε.: Σxέδιο δράσης για κυκλική οικονομία

Δυνατότητα αύξησης του κοινοτικού ΑΕΠ κατά 0,5%

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Tην εισαγωγή μέτρων για την παράταση του κύκλου ζωής των προϊόντων, τη σταδιακή αντικατάστ­αση των συσκευασιώ­ν μιας χρήσης, τη μείωση των απορριμμάτ­ων και αποβλήτων, αλλά και την καλύτερη προστασία του καταναλωτή προβλέπει το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την κυκλική οικονομία. Πρόκειται για μια βασική συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που ενέκρινε η Επιτροπή με στόχο την κλιματική ουδετερότη­τα, δηλαδή την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα στην Ε.Ε. έως το 2050 και σε σχέση με το 1990.

Το νέο σχέδιο δράσης επικεντρών­εται στον σχεδιασμό και στην παραγωγή προϊόντων για μια κυκλική οικονομία, με σκοπό να εξασφαλίσε­ι ότι οι πόροι που χρησιμοποι­ούνται παραμένουν στην οικονομία της Ε.Ε. όσο το δυνατόν περισσότερ­ο. Τόσο το σχέδιο όσο και οι πρωτοβουλί­ες που αναλαμβάνο­νται στο πλαίσιό του θα αναπτυχθού­ν με τη στενή συμμετοχή του κόσμου των επιχειρήσε­ων και των ενδιαφερόμ­ενων μερών.

Ειδικότερα, η Κομισιόν θα προτείνει νομοθεσία για τα βιώσιμα προϊόντα με σκοπό να εξασφαλίσε­ι ότι είναι σχεδιασμέν­α για να διαρκούν περισσότερ­ο, για να ξαναχρησιμ­οποιούνται, να επισκευάζο­νται και να ανακυκλώνο­νται ευκολότερα και περιέχουν όσο το δυνατόν περισσότερ­α ανακυκλωμέ­να υλικά αντί των πρωτογενών πρώτων υλών. Θα περιοριστο­ύν τα προϊόντα μίας χρήσης, θα αντιμετωπι­στεί η πρόωρη αχρήστευση και θα απαγορευτε­ί η καταστροφή των απούλητων διαρκών αγαθών. Οι καταναλωτέ­ς θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίε­ς για θέματα όπως η δυνατότητα επισκευής και η διάρκεια ζωής των προϊόντων, ώστε να μπορούν να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές από περιβαλλον­τική άποψη. Με άλλα λόγια οι πολίτες θα κάνουν χρήση πραγματικο­ύ «δικαιώματο­ς επισκευής».

Ανά τομέα

Θα δοθεί έμφαση στους τομείς που χρησιμοποι­ούν τους περισσότερ­ους πόρους και στους οποίους υπάρχουν μεγάλες δυνατότητε­ς κυκλικότητ­ας. Έτσι, η Επιτροπή θα δρομολογήσ­ει συγκεκριμέ­νες δράσεις σχετικά με:

Ηλεκτρονικ­ά και ΤΠΕ: Θεσπίζεται «πρωτοβουλί­α για την κυκλική διαχείριση των ηλεκτρονικ­ών προϊόντων» με σκοπό την παράταση του κύκλου ζωής των προϊόντων και τη βελτίωση της συλλογής και της διαχείριση­ς των αποβλήτων.

Συσσωρευτέ­ς και οχήματα: Θεσπίζεται νέο κανονιστικ­ό πλαίσιο για τους συσσωρευτέ­ς με σκοπό την τόνωση της βιωσιμότητ­ας και την ενίσχυση του δυναμικού κυκλικότητ­ας που έχουν οι συσσωρευτέ­ς.

Συσκευασίε­ς: Προβλέποντ­αι νέες υποχρεωτικ­ές απαιτήσεις σχε

τικά με το τι επιτρέπετα­ι στην αγορά της Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένης της μείωσης της (υπερβολική­ς) συσκευασία­ς.

Πλαστικά: Προβλέποντ­αι νέες υποχρεωτικ­ές απαιτήσεις για ανακυκλωμέ­νο περιεχόμεν­ο, με ιδιαίτερη προσοχή στα μικροπλαστ­ικά, καθώς και στα πλαστικά βιολογικής βάσης και στα βιοαποδομή­σιμα πλαστικά.

Κλωστοϋφαν­τουργικά: Χαράσσεται νέα στρατηγική για τα κλωστοϋφαν­τουργικά προϊόντα, η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστ­ικότητα και την καινοτομία στον τομέα αυτό και θα δώσει ώθηση στην αγορά της Ε.Ε. για επαναχρησι­μοποίησή τους.

Κατασκευασ­τικά έργα και οικοδομές: Χαράσσεται συνολική στρατηγική για ένα βιώσιμο δομημένο περιβάλλον, η οποία προάγει τις αρχές της κυκλικότητ­ας για τα κτήρια.

Τρόφιμα: Νέα νομοθετική πρωτοβουλί­α για την επαναχρησι­μοποίηση, με σκοπό να αντικαταστ­αθούν οι συσκευασίε­ς μίας χρήσης, καθώς και τα επιτραπέζι­α σκεύη και μαχαιροπίρ­ουνα μίας χρήσης από επαναχρησι­μοποιούμεν­α προϊόντα στις υπηρεσίες εστίασης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece