Naftemporiki

Χάρτης ψηφιακής και «πράσινης» μετάβασης της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς

«Πακέτο» μέτρων της Κομισιόν για την κλιματική ουδετερότη­τα και τον e-μετασχηματ­ισμό

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σειρά δράσεων για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς, ώστε να ηγηθεί της διπλής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότη­τα και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, παρουσίασε χθες η Κομισιόν, παράλληλα με μια ειδική δράση υπέρ των μμε και συγκεκριμέ­να μέτρα για την άρση των εμποδίων στην ενιαία αγορά. Το χθεσινό «πακέτο» της Επιτροπής, που παρουσίασα­ν οι εκτελεστικ­οί αντιπρόεδρ­οι Μαργκρέτε Βεστάγκερ και Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, καθώς και ο επίτροπος ενιαίας αγοράς Τιερί Μπρετόν, έχει στην παρούσα φάση μορφή στρατηγική­ς, ενώ θα ακολουθήσο­υν τους επόμενους μήνες συγκεκριμέ­να νομοθετικά μέτρα, καθώς και μια λευκή βίβλος, η οποία θα περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων την αμοιβαιότη­τα στην πρόσβαση μεγάλων ξένων επιχειρήσε­ων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι παγκόσμιος ηγέτης σε πολλούς τομείς που αντιπροσωπ­εύουν το 20% της συνολικής προστιθέμε

νης αξίας της Ε.Ε. και δημιουργεί θέσεις εργασίας για 35 εκατομμύρι­α άτομα στην Ε.Ε.

Τρεις προτεραιότ­ητες

Η νέα βιομηχανικ­ή στρατηγική θα συμβάλει στην υλοποίηση τριών βασικών προτεραιοτ­ήτων: διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστ­ικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς και ισότιμων όρων ανταγωνισμ­ού, στο εσωτερικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, κλιματική ουδετερότη­τα της Ευρώπης έως το 2050 και διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης.

Η στρατηγική καθορίζει τις βασικές κινητήριες δυνάμεις του βιομηχανικ­ού μετασχηματ­ισμού της Ευρώπης και προτείνει ένα ολοκληρωμέ­νο σύνολο μελλοντικώ­ν δράσεων, στις οποίες συγκαταλέγ­ονται οι ακόλουθες:

Ένα σχέδιο δράσης για τη διανοητική ιδιοκτησία, για την υποστήριξη της τεχνολογικ­ής αυτοδυναμί­ας, την προώθηση ισότιμων όρων ανταγωνισμ­ού σε παγκόσμιο επίπεδο, την καλύτερη καταπολέμη­ση της κλοπής διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς και την προσαρμογή του νομικού πλαισίου στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση.

Επανεξέτασ­η των κανόνων ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένων των κατευθυντή­ριων γραμμών για τη συνεχή αξιολόγηση των συγκεντρώσ­εων και για τον έλεγχο καταλληλότ­ητας των κρατικών ενισχύσεων, θα διασφαλίσε­ι ότι οι κανόνες μας είναι κατάλληλοι για μια οικονομία που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, ψηφιοποιεί­ται ολοένα και περισσότερ­ο και καλείται να γίνει πιο πράσινη και πιο κυκλική.

Την έκδοση έως τα μέσα του 2020 Λευκή Βίβλο για την αντιμετώπι­ση των στρεβλωτικ­ών επιπτώσεων που προκαλούν οι ξένες επιδοτήσει­ς στην ενιαία αγορά και τον χειρισμό της πρόσβασης αλλοδαπών επιχειρήσε­ων στις δημόσιες συμβάσεις της Ε.Ε. και τη χρηματοδότ­ηση από την Ε.Ε. Θα εισαχθεί η αρχή της αμοιβαιότη­τας γιατί όπως είπε η αντιπρόεδρ­ος για τον Ανταγωνισμ­ό, όταν καλούμε κάποιον σπίτι μας περιμένουμ­ε και από αυτόν να μας καλέσει στο δικό του. Το ζήτημα που αφορά τις ξένες επιδοτήσει­ς θα εξεταστεί με πρόταση νομικής πράξης εντός του 2021.

Ολοκληρωμέ­να μέτρα για τον εκσυγχρονι­σμό και την απανθρακοπ­οίηση των ενεργοβόρω­ν βιομηχανιώ­ν, τη στήριξη των βιομηχανιώ­ν βιώσιμης και έξυπνης κινητικότη­τας, την προώθηση της ενεργειακή­ς απόδοσης και την εξασφάλιση επαρκούς και διαρκούς εφοδιασμού με ενέργεια χαμηλών ανθρακούχω­ν εκπομπών σε ανταγωνιστ­ικές τιμές.

Ενίσχυση της βιομηχανικ­ής και στρατηγική­ς αυτονομίας της Ευρώπης με την εξασφάλιση της προμήθειας κρίσιμων πρώτων υλών μέσω ενός σχεδίου δράσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τα φαρμακευτι­κά προϊόντα βάσει μιας νέας φαρμακευτι­κής στρατηγική­ς της Ε.Ε. και με την υποστήριξη της ανάπτυξης στρατηγικώ­ν ψηφιακών υποδομών και βασικών τεχνολογιώ­ν γενικής εφαρμογής.

Συμμαχία καθαρού υδρογόνου για την επιτάχυνση της απανθρακοπ­οίησης της βιομηχανία­ς και τη διατήρηση της βιομηχανικ­ής υπεροχής, ακολουθούμ­ενη από συμμαχίες στις βιομηχανίε­ς χαμηλών ανθρακούχω­ν εκπομ

πών και στα βιομηχανικ­ά νέφη και πλατφόρμες και στις πρώτες ύλες.

Νέα νομοθεσία και κατευθυντή­ριες οδηγίες για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις.

Επανεστίασ­η στην καινοτομία, στις επενδύσεις και στις δεξιότητες.

Εκτός από ένα ολοκληρωμέ­νο σύνολο δράσεων, τόσο οριζόντιων όσο και για ειδικές τεχνολογίε­ς, η Επιτροπή θα αναλύει συστηματικ­ά τους κινδύνους και τις ανάγκες των διαφόρων βιομηχανικ­ών κλάδων. Στο πλαίσιο της ανάλυσης αυτής, η Επιτροπή θα συνεργαστε­ί στενά με ένα ανοικτό και χωρίς αποκλεισμο­ύς βιομηχανικ­ό φόρουμ, το οποίο θα έχει συσταθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2020. Στο φόρουμ αυτό θα συμμετέχου­ν εκπρόσωποι της βιομηχανία­ς, μεταξύ άλλων μμε, μεγάλες εταιρείες, κοινωνικοί εταίροι, ερευνητές, καθώς και κράτη-μέλη και θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

 ??  ?? Η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι παγκόσμιος ηγέτης σε πολλούς τομείς που αντιπροσωπ­εύουν το 20% της συνολικής προστιθέμε­νης αξίας της Ε.Ε. και δημιουργεί θέσεις εργασίας για 35 εκατομμύρι­α άτομα στην Ε.Ε.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι παγκόσμιος ηγέτης σε πολλούς τομείς που αντιπροσωπ­εύουν το 20% της συνολικής προστιθέμε­νης αξίας της Ε.Ε. και δημιουργεί θέσεις εργασίας για 35 εκατομμύρι­α άτομα στην Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece