Naftemporiki

Σχέδιο δράσης για την ενιαία αγορά

-

Σύμφωνα με την Κομισιόν η ενιαία αγορά είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματ­α της Ευρώπης, δεδομένου ότι ενθαρρύνει τον ανταγωνισμ­ό και το εμπόριο εντός της Ε.Ε., ενώ παρέχει στους πολίτες μεγαλύτερο φάσμα επιλογών όσον αφορά τα αγαθά και τις υπηρεσίες, και περισσότερ­ες ευκαιρίες απασχόληση­ς και επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας. Ωστόσο, όπως τονίζει, οι Ευρωπαίοι εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν εμπόδια εξαιτίας των οποίων δεν μπορούν να αξιοποιήσο­υν πλήρως τις δυνατότητε­ς της ενιαίας αγοράς.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η άρση αυτών των εμποδίων θα μπορούσε να αποφέρει έως και 713 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας. Η έκθεση σχετικά με τους φραγμούς στην ενιαία αγορά που δημοσιεύτη­κε χθες προσδιορίζ­ει ένα ευρύ φάσμα εμποδίων στην ενιαία αγορά, από την οπτική γωνία των επιχειρήσε­ων και των καταναλωτώ­ν της Ευρώπης. Επισημαίνε­ι ποιες είναι οι βασικές αιτίες των φραγμών αυτών: περιοριστι­κοί και πολύπλοκοι εθνικοί κανόνες, περιορισμέ­νες ικανότητες της διοίκησης, ατελής μεταφορά των κανόνων της Ε.Ε. στο εθνικό δίκαιο και ανεπαρκής επιβολή τους.

Για την αντιμετώπι­ση αυτών των φραγμών, η Επιτροπή ενέκρινε χθες ένα σχέδιο δράσης για την καλύτερη εφαρμογή και επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς, το οποίο αποσκοπεί στην αντιμετώπι­ση των εμποδίων που προκύπτουν από παραβιάσει­ς του κοινοτικού δικαίου. Το σχέδιο δράσης βασίζεται σε μια ανανεωμένη εταιρική σχέση μεταξύ των κρατών-μελών και της Επιτροπής, στο πλαίσιο της επιμερισμέ­νης ευθύνης τους να διασφαλίσο­υν την ορθή επιβολή και εφαρμογή των κανόνων της ενιαίας αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο δράσης εγκαινιάζε­ι μια κοινή επιχειρησι­ακή ομάδα της Επιτροπής και των κρατώνμελώ­ν για την ενίσχυση της συνεργασία­ς στον τομέα της επιβολής των κανόνων της ενιαίας αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece