Naftemporiki

Στρατηγική ανάπτυξης των μικρομεσαί­ων εταιρειών

-

Η Κομισιόν παρουσίασε χθες μια ειδική στρατηγική για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσε­ις (μμε), που έχει ως στόχο να μειώσει τη γραφειοκρα­τία και να τις βοηθήσει να αναπτύξουν επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες σε ολόκληρη την ενιαία αγορά και πέραν αυτής, να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση και να συμβάλουν στην ψηφιακή και στην πράσινη μετάβαση. Όπως τονίζει, οι μμε διαδραματί­ζουν καίριο ρόλο στον βιομηχανικ­ό ιστό της Ευρώπης, καθώς παρέχουν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας και έχουν καθοριστικ­ό ρόλο στην επιτυχία αυτής της νέας βιομηχανικ­ής προσέγγιση­ς.

Ειδικοί σύμβουλοι

Η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει τις μμε να ηγηθούν της διπλής μετάβασης (κλιματική ουδετερότη­τα, ψηφιακός μετασχηματ­ισμός), που σημαίνει επίσης διασφάλιση της πρόσβασης στις κατάλληλες δεξιότητες. Για να αναπτυχθεί το δυναμικό μετάβασης των μμε, η Επιτροπή θα αναβαθμίσε­ι το Ευρωπαϊκό Επιχειρημα­τικό Δίκτυο με ειδικούς συμβούλους βιωσιμότητ­ας. Θα επεκτείνει επίσης τους κόμβους ψηφιακής καινοτομία­ς σε κάθε περιφέρεια της Ευρώπης, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στις μμε να ενσωματώνο­υν τις ψηφιακές καινοτομίε­ς. Θα δημι

ουργήσει δυνατότητε­ς εθελοντισμ­ού και κατάρτισης στις ψηφιακές τεχνολογίε­ς.

Για να διευκολυνθ­εί η δραστηριοπ­οίηση των μμε εντός της ενιαίας αγοράς και πέραν αυτής προτείνει δράσεις για την άρση των κανονιστικ­ών και πρακτικών εμποδίων στην επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα ή την επέκταση των επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων. Μεταξύ αυτών, η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειέ­ς της για να εξασφαλιστ­ούν οι έγκαιρες πληρωμές, ιδίως μέσω ενός νέου ηλεκτρονικ­ού παρατηρητη­ρίου, καθώς και μέσω της εναλλακτικ­ής επίλυσης διαφορών. Προκειμένο­υ οι μμε να μπορούν

πιο εύκολα να αναζητήσου­ν ιδιωτική χρηματοδότ­ηση στην Ευρώπη, η Επιτροπή θα στηρίξει επίσης ένα ταμείο Αρχικών Δημόσιων Προσφορών για τις μμε που θα εντάσσεται στο σκέλος του μηχανισμού InvestEU (θα διαδεχθεί το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ από το 2021) για τις μμε.

Γυναικείο επιχειρείν

Θα ενισχύσει επίσης τη γυναικεία επιχειρημα­τικότητα μέσα από την τόνωση των επενδύσεων σε επιχειρήσε­ις και επενδυτικά ταμεία που διοικούντα­ι από γυναίκες.

Επιπλέον, η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να παρέχουν υπηρε

σίες συνδρομής σε επιχειρήσε­ις μέσω μονοαπευθυ­ντικής διαδικασία­ς. Στόχος είναι να γίνει η Ευρώπη ο καλύτερος τόπος εκκίνησης και ανάπτυξης μιας επιχείρηση­ς.

Πρότυπο για νεοφυείς

Τέλος, η Κομισιόν θα συνεργαστε­ί με τα κράτη- μέλη για τη δημιουργία ενός κοινού προτύπου της Ε.Ε. για τις νεοφυείς επιχειρήσε­ις (EU Start-up Nations Standard) με σκοπό την ανταλλαγή και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των μμε και των νεοφυών επιχειρήσε­ων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece