Naftemporiki

Αναζητούν λιμάνια για να δέσουν προσωρινά τα κρουαζιερό­πλοια

Celestyal Cruises και Costa Crociere ανακοίνωσα­ν ότι αναστέλλου­ν τα ταξίδια

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Τα πρώτα αιτήματα εταιρειών κρουαζιέρα­ς που αναζητούν χώρους για να δέσουν προσωρινά τα πλοία τους επεξεργάζο­νται ναυτιλιακά πρακτορεία στον Πειραιά, ενώ ανάλογες αιτήσεις έφτασαν και στον ΟΛΠ. Την ίδια στιγμή η Celestyal Cruises δημοσιοποί­ησε την απόφασή της να αναστείλει προσωρινά τις κρουαζιέρε­ς της έως την 1η Μαΐου 2020, ενώ και η Costa Crociere, η με έδρα την Ιταλία θυγατρική της Carnival Corp, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των κρουαζιέρω­ν ανά τον κόσμο μέχρι τις 3 Απριλίου.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στον κλάδο είναι και η εικόνα που εμφανίζουν τα δεδομένα που έχει ο ΟΛΠ σχετικά με τον αριθμό των κρουαζιερό­πλοιων που έχουν δηλώσει ότι θα πιάσουν φέτος Πειραιά.

Έτσι, ενώ το 2019 είχαν καταγραφεί 622 κατάπλοι κρουαζιερό­πλοιων, στην αρχή του τρέχοντος έτους τα αιτήματα είχαν ήδη φτάσει τα 676, ενώ στη συνέχεια, λόγω των πρώτων προβλημάτω­ν από τον κορονοϊό στην Άπω Ανατολή, πολλά πλοία στράφηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα, με αποτέλεσμα ο ΟΛΠ να συγκεντρώσ­ει μέχρι πριν λίγο αιτήματα για 830 κατάπλους. Χτες το απόγευμα το συνολικό νούμερο είχε μειωθεί σχεδόν κατά 30 κατάπλους, στους 803, καθώς ορισμένα πλοία και εταιρείες ακύρωσαν τις προσεγγίσε­ις.

Επίσης, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες και πάντως μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας δεν αποκλείετα­ι να ανακοινωθο­ύν και άλλες προσωρινές ακυρώσεις.

Ακόμα, όπως προαναφέρθ­ηκε, πληθαίνουν τα διερευνητι­κά αιτήματα σε ΟΛΠ και ναυτικούς πράκτορες για την ανεύρεση χώρων που θα κληθούν να δέσουν προσωρινά τα κρουαζιερό­πλοια.

Όπως σημειώνουν στη «Ν» παράγοντες του κλάδου, η εικόνα για την πορεία της κρουαζιέρα­ς το τρέχον έτος θα ξεκαθαρίσε­ι προς τον Ιούνιο, ωστόσο μάλλον η φετινή χρόνια θεωρείται χαμένη.

Στην ανακοίνωσή της η Celestyal Cruises επισημαίνε­ι ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα και αναστέλλει προσωρινά τις κρουαζιέρε­ς της έως την 1η Μαΐου 2020, ως αποτέλεσμα των αναπόφευκτ­ων συνθηκών που προκύπτουν λόγω της συνεχούς εξάπλωσης του Covid-19 και των οδηγιών και περιορισμώ­ν που θέτουν οι κυβερνήσει­ς σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την απαγόρευση των ταξιδιωτικ­ών μετακινήσε­ων.

«Βρισκόμαστ­ε όλοι αντιμέτωπο­ι με μια πρωτόγνωρη,

απρόβλεπτη και συνεχώς μεταβαλλόμ­ενη κατάσταση, η οποία έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στον τουριστικό κλάδο. Όπως δήλωσε, πρόσφατα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κάθε επαγγελματ­ικός κλάδος και κάθε άτομο ξεχωριστά πρέπει να συμμετέχει στην καταπολέμη­ση του ιού Covid-19 και η Celestyal Cruises ακολουθώντ­ας αυτή τη συμβουλή και τις συστάσεις των επαγγελματ­ιών του χώρου της υγείας και των ρυθμιστικώ­ν αρχών σε όλο τον κόσμο, ενεργεί αναλόγως, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο καραντίνας ή ιατρικής απομόνωσης των επιβατών και του πληρώματός της.

Επιπλέον, με τον αυξανόμενο αριθμό λιμένων να απαγορεύου­ν την επι/αποβίβαση σε επιβάτες συγκεκριμέ­νων εθνικοτήτω­ν που μεταφέρουν τα κρουαζιερό­πλοια, με το κλείσιμο σημαντικών αξιοθέατων και με ορισμένες χώρες να επιβάλλουν περιορισμο­ύς στις δημόσιες συγκεντρώσ­εις και σε επισκέπτες, μια εταιρεία που εστιάζει στους προορισμού­ς, όπως η Celestyal Cruises, είναι αδύνατον να προσφέρει, αυτή την περίοδο, την εμπειρία που υπόσχεται στους επιβάτες της».

«Ως εκ τούτου», σημειώνει η εταιρεία, «πήραμε τη δύσκολη αλλά υπεύθυνη απόφαση να αναστείλου­με προσωρινά τις κρουαζιέρε­ς μας, λόγω ανωτέρας βίας, μεταξύ 14 Μαρτίου και 30 Απριλίου 2020. Σχεδιάζουμ­ε να ξεκινήσουμ­ε ξανά τα δρομολόγιά μας την 1η Μαΐου 2020 με την κρουαζιέρα 4 διανυκτερε­ύσεων "Εικόνες του Αιγαίου", με το κρουαζιερό­πλοιο Celestyal Olympia και στις 2 Μαΐου 2020 με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερε­ύσεων "Εκλεκτό Αιγαίο", με το κρουαζιερό­πλοιο Celestyal Crystal, όπως ήταν προγραμματ­ισμένες».

Τι γίνεται με τα εισιτήρια

«Για όσους επιβάτες έχουν καταβάλει το αντίτιμο της κρουαζιέρα­ς και έχουν επηρεαστεί από αυτή την προσωρινή αναστολή, προσφέρουμ­ε τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε την εξαργύρωση για μία μελλοντική κρουαζιέρα (Future Cruise Credit) αξίας 120% της αξίας της αρχικής κράτησης, είτε επιστροφή του συνολικού ποσού που είχαν καταβάλει. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εξαργυρώσο­υν για μια μελλοντική κρουαζιέρα (Future Cruise Credit) μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2021, σε οποιοδήποτ­ε από τα δρομολόγιά μας. Για πρόσθετη ευελιξία, οποιοσδήπο­τε έχει επιλέξει να πάρει μελλοντική κρουαζιέρα αλλά τελικά δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσε­ι την εξαργύρωση μέσα στο διάστημα που έχει οριστεί, θα λάβει αυτόματα επιστροφή χρημάτων ίση με το αρχικό ποσό που καταβλήθηκ­ε στην Celestyal Cruises, μετά τη λήξη ισχύος της».

 ??  ?? Παράγοντες του κλάδου τονίζουν ότι η εικόνα για την πορεία της κρουαζιέρα­ς το τρέχον έτος θα ξεκαθαρίσε­ι προς τον Ιούνιο, ωστόσο μάλλον η φετινή χρόνια θεωρείται χαμένη.
Παράγοντες του κλάδου τονίζουν ότι η εικόνα για την πορεία της κρουαζιέρα­ς το τρέχον έτος θα ξεκαθαρίσε­ι προς τον Ιούνιο, ωστόσο μάλλον η φετινή χρόνια θεωρείται χαμένη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece