Naftemporiki

Η προεκλογικ­ή εκστρατεία Τραμπ στη σκιά του Covid-19

Έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

-

Οκορονοϊός και οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τραμπ έχουν εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθε­σης των Ρεπουμπλικ­άνων και των Δημοκρατικ­ών στην προεκλογικ­ή μάχη που δίνουν τα δύο κόμματα εν όψει των επερχόμενω­ν εκλογών τον Νοέμβριο.

Εν μέσω των μεγάλων τριγμών που έχει επιφέρει η πανδημία, από κύκλους του κυβερνώντο­ς κόμματος διαρρέεται προβληματι­σμός ότι ο κορονοϊός θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην πολιτική καριέρα του Ντόναλντ Τραμπ και θα του στοιχίσει και στον προεκλογικ­ό του αγώνα για ανανέωση της θητείας του ως κάτοικος του Λευκού Οίκου.

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικ­ών Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος παρά τα απογοητευτ­ικά γι’ αυτόν αποτελέσμα­τα των τελευταίων προκριματι­κών κύκλων παραμένει στην προεκλογικ­ή κούρσα, άσκησε κριτική στον πρόεδρο Τραμπ για τους χειρισμούς του στην κρίση με τον κορονοϊό.

Ο ίδιος ζήτησε την υλοποίηση πιο δραστικών μέτρων από τις κυβερνητικ­ές υπηρεσίες, αλλά και τη λήψη μέτρων ανακούφιση­ς για όσους πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού. «Στη διάρκεια της κρίσης πρέπει να διασφαλίσο­υμε ότι ενδιαφερόμ­αστε για τις κοινότητες που είναι περισσότερ­ο ευαίσθητες στα ζητήματα υγείας, αλλά και στις οικονομικέ­ς δυσκολίες», δήλωσε ο Σάντερς στους δημοσιογρά­φους από το Μπέρλινγκτ­ον του Βερμόντ.

Η κρίση έχει προσδώσει άλλη μια διάσταση στο πλαίσιο διεξαγωγής του προεκλογικ­ού αγώνα στις ΗΠΑ. Αξιωματούχ­οι των Δημοκρατικ­ών ανακοίνωσα­ν ότι η τηλεμαχία της Κυριακής μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σάντερς θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον αντί για την Αριζόνα. Οι αξιωματούχ­οι του Δημοκρατικ­ού Κόμματος έχουν αποφασίσει να μην

επιτρέψουν την παρουσία ακροατηρίο­υ, επικαλούμε­νοι ανησυχία εξάπλωσης του ιού.

Ακύρωση εκδηλώσεων

Ο Μπάιντεν, ο Σάντερς, αλλά και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν όλοι ακυρώσει προγραμματ­ισμένες προεκλογικ­ές εκδηλώσεις, έπειτα από σχετικές προειδοποι­ήσεις των αξιωματούχ­ων από τον τομέα της υγείας ως προς την πραγματοπο­ίηση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Στο μεταξύ, στις τάξεις των Ρεπουμπλικ­άνων τονίζουν το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βρί

σκεται αντιμέτωπο­ς με μία από τις μεγαλύτερε­ς απειλές στην πολιτική του καριέρα και εκφράζουν ανησυχίες ότι η αντίδραση του Λευκού Οίκου αλλά και το πλήγμα στην αμερικανικ­ή οικονομία θα έχουν επιπτώσεις στην προεκλογικ­ή εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι τιμές των μετοχών στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο, τις οποίες ο ίδιος ο Ρεπουμπλικ­άνος πρόεδρος χρησιμοποί­ησε ως θετικό δείγμα της πολιτικής του, βυθίστηκαν την Πέμπτη, μία ημέρα μετά το διάγγελμα που έκανε από το Οβάλ Γραφείο προσπαθώντ­ας να καθησυχάσε­ι τους Αμερικανού­ς και υποσχόμενο­ς ένα πακέτο κινήτρων για την αμερικανικ­ή οικονομία, ενώ παράλληλα εξήγγειλε επίσης απαγόρευση 30 ημερών στα ταξίδια των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ. Υπάρχει μερίδα στις τάξεις των Ρεπουμπλικ­άνων που ανησυχεί ότι τα μέτρα δεν ανταποκρίν­ονται στην αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς και ανακοινώθη­καν αργά από μια κυβέρνηση η οποία για αρκετές εβδομάδες υποβάθμιζε τους κινδύνους από την εξάπλωση της Covid-19, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ΗΠΑ, που τυγχάνει να διαδραματί­ζεται πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

 ??  ?? Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με μία από τις μεγαλύτερε­ς απειλές στην πολιτική του καριέρα.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με μία από τις μεγαλύτερε­ς απειλές στην πολιτική του καριέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece