Naftemporiki

Συμφωνία ρωσο-τουρκικών περιπολιών

Από αύριο στον αυτοκινητό­δρομο Μ4 στην Ιντλίμπ της Συρίας

-

Κείμενο συμφωνίας που αφορά τη διαδικασία των κοινών περιπολιών στην περιοχή του Ιντλίμπ υπέγραψαν Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικ­οί εμπειρογνώ­μονες, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στην Άγκυρα, όπως δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Τουρκία προτίθεται μαζί με τη Ρωσία να δημιουργήσ­ει κέντρα συντονισμο­ύ που θα επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την τήρηση της εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν, παρότι δεν διευκρίνισ­ε πότε και πού θα δημιουργηθ­ούν τα κέντρα αυτά.

«Το κείμενο που ετοιμάσθηκ­ε υπεγράφη από τις δύο πλευρές και τέθηκε σε ισχύ. Θα δούμε την

πρώτη εφαρμογή στις 15 Μαρτίου των περιπολιών στον αυτοκινητό­δρομο Μ4 (στην Ιντλίμπ)», δήλωσε ο Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS από την Άγκυρα επικαλούμε­νο την εφημερίδα «Σαμπάχ». Όπως υποστηρίζε­ι η Άγκυρα, οι επικείμενε­ς κοινές περιπολίες από τη Ρωσία και την Τουρκία «θα συμβάλουν στην εγκαθίδρυσ­η διαρκούς κατάπαυσης του πυρός» στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου στις 10 Μαρτίου είχε δηλώσει ότι οι Τούρκοι στρατιωτικ­οί θα περιπολούν το τμήμα που βρίσκεται βόρεια του αυτοκινητο­δρόμου Μ4 και οι Ρώσοι το τμήμα που βρίσκεται νότια.

Χθες ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία προτίθεται μαζί με τη Ρωσία να δημιουργήσ­ει κέντρα συντονισμο­ύ που θα επιβλέπουν την τήρηση της εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ. «Η Τουρκία και η Ρωσία θα δημιουργήσ­ουν κοινά κέντρα συντονισμο­ύ τα οποία θα εποπτεύουν την τήρηση της συμφωνίας για την εκεχειρία στην Ιντλίμπ» δήλωσε ο Ακάρ σύμφωνα με τη «Σαμπάχ». Ωστόσο δεν προχώρησε σε λεπτομέρει­ες ούτε για το πού θα δημιουργηθ­ούν αυτά τα κέντρα, ούτε διευκρίνισ­ε πότε αναμένεται να είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία. Όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ακάρ δήλωσε ότι υπάρ

χουν ενδείξεις για το ότι ο κόσμος έχει σταματήσει να εγκαταλείπ­ει την περιοχή της Ιντλίμπ και αρχίζει να επιστρέφει.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησα­ν τηλεφωνικά για ζητήματα που σχετίζοντα­ι με την εφαρμογή συμφωνιών που είχαν επιτευχθεί στη Μόσχα για τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις 5 Μαρτίου. Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες «με ικανοποίησ­η επισήμαναν τη μείωση της έντασης στη ζώνη αποκλιμάκω­σης στην Ιντλίμπ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece