Naftemporiki

Ψηφιακή απάντηση στα κλειστά σχολεία

Το σχέδιο για εξ αποστάσεως διδασκαλία

-

Με ψηφιακά εργαλεία, που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, απαντά το υπουργείο Παιδείας στην πρόκληση των κλειστών σχολείων λόγω κορονοϊού.

Όσον αφορά τα σχολεία, προτεραιότ­ητα θα δοθεί στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλία­ς στη Γ' λυκείου, ενώ για τα πανεπιστήμ­ια, πέραν των υφιστάμενω­ν εργαλείων που διαθέτουν, παρέχονται δωρεάν προς το υπουργείο και τους εποπτευόμε­νους φορείς του τρεις πλατφόρμες από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft.

«Η παρούσα κρίση μάς έφερε ενώπιον μίας πρόκλησης: Να δράσουμε γρήγορα, ώστε να καταφέρουμ­ε να διατηρήσου­με την επαφή των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών μας με την εκπαιδευτι­κή διαδικασία, αλλά και να αξιοποιήσο­υμε παράλληλα τη δυνατότητα για περαιτέρω καλλιέργει­α και εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλης της εκπαιδευτι­κής κοινότητας», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων, Νίκη Κεραμέως. Το υπουργείο ξεκαθαρίζε­ι ότι οι ενέργειες γίνονται άμεσα και ήδη από σήμερα θα αρχίσει η ενημέρωση προς τους διευθυντές των σχολείων για το πώς θα υλοποιηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την τάξη της Γ' λυκείου. Οι διευθυντές, στη συνέχεια, θα κληθούν να ενημερώσου­ν τους μαθητές.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε το υπουργείο, η διαδικασία θα υλοποιηθεί συνδυαστικ­ά τόσο με σύγχρονες όσο και με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλία­ς. Σύγχρονη διδασκαλία θεωρείται η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτι­κό, μέσω διαδικτυακ­ής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθ­ούν ζωντανά μέσω υπολογιστή.

Ασύγχρονη θεωρείται η διδασκαλία κατά την οποία ο εκπαιδευόμ­ενος μαθαίνει σε διαφορετικ­ό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργία­ς υλικού από τον εκπαιδευτι­κό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου.

Συγκεκριμέ­να, ανά βαθμίδα, προβλέπετα­ι:

Σχολεία: Αναφορικά με τη σύγχρονη εκπαίδευση, το υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχο

λικές μονάδες της χώρας, ξεκινώντας από τη Γ' λυκείου (λόγω των επερχόμενω­ν πανελλαδικ­ών εξετάσεων), ειδικά διαμορφωμέ­νη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοπο­ίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκε­ψης από τους εκπαιδευτι­κούς. Μετά την εφαρμογή της στη Γ' λυκείου, η σχετική πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις λοιπές τάξεις των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Τα δημόσια ΙΕΚ χρησιμοποι­ούν ήδη ψηφιακές πλατφόρμες ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευση­ς, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και μπορούν να αξιοποιηθο­ύν για την ανάρτηση του εκπαιδευτι­κού υλικού ανά θεματική ενότητα.

Τα πανεπιστήμ­ια διαθέτουν, ήδη, σε μεγάλο βαθμό, συστήματα ηλεκτρονικ­ής διαχείριση­ς μαθημάτων. Επιπλέον, το υπουργείο θα διαθέσει από την ερχόμενη εβδομάδα δύο εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευση­ς και διαδραστικ­ής-ψηφιακής μάθησης, προκειμένο­υ να τις αξιοποιήσο­υν κατά την επιλογή και σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Το ένα από αυτά αφορά τις προαναφερθ­είσες, υφιστάμενε­ς ψηφιακές δομές του υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιο­υ Σχολικού Δικτύου. Το δεύτερο αφορά τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το υπουργείο και τους εποπτευόμε­νους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft. Περαιτέρω, ενημερωτικ­ό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευση­ς θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη Παρουσία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη τέθηκαν σε πιλοτική λειτουργία από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων τα ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, προκειμένο­υ να διαταραχθε­ί όσο το δυνατόν λιγότερο η σχολική χρονιά λόγω των έκτακτων συνθηκών που βιώνει και η χώρα μας. O πρωθυπουργ­ός καθησύχασε τη μαθητική κοινότητα λέγοντας ότι «οι Πανελλήνιε­ς θα γίνουν, έχουμε δεσμευτεί, ελπίζουμε όλα να πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει αυτή η περιπέτεια. Ο κόπος σας δεν πάει χαμένος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece