Naftemporiki

Θλίψη για τον Φίλιππο Πετσάλνικο

Απεβίωσε ο πρώην ΠτΒ και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

-

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από μάχη με τη λευχαιμία, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Πετσάλνικο­ς.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικο­ς διετέλεσε Πρόεδρος του Κοινοβουλί­ου από το 2009 έως το 2012, ενώ είχε προταθεί και για μεταβατικό­ς πρωθυπουργ­ός την πολιτικά ταραγμένη περίοδο πριν την κυβέρνηση συνεργασία­ς του Λουκά Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ).

Εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά στην Καστοριά το 1985. Τον Μάρτιο του 2004 εκλέχθηκε αντιπρόεδρ­ος της Βουλής και επανεξελέγ­η τον Σεπτέμβριο του 2007. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής, στις 15 Οκτωβρίου. Διετέλεσε επίσης υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Μακεδονίας-Θράκης, Δημόσιας Τάξης, αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων, υφυπουργός Πολιτισμού, υφυπουργός Παιδείας, καθώς και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας.

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του στενού συνεργάτη του εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργ­ός Γιώργος Παπανδρέου. «Ένας αδελφικός φίλος και σύντροφος, πολύτιμος συνεργάτης και συνοδοιπόρ­ος, με πολύ μεγάλη προσφορά στον τόπο έφυγε σήμερα από κοντά μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου. «Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετο­ύμε σήμερα τον Φίλιππο Πετσάλνικο, έναν δικό μας άνθρωπο, από τα σπλάχνα της παράταξης, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Συλλυπητήρ­ια εξέφρασαν επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, ο πρωθυπουργ­ός και το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, η κηδεία του Φίλιππου Πετσάλνικο­υ, θα γίνει δημοσία δαπάνη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece