Naftemporiki

Μήνυμα στην Τουρκία από τη νέα Πρόεδρο

Ανέλαβε το ύπατο αξίωμα η Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου

-

Τα καθήκοντα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατία­ς ανέλαβε από χθες η Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, η οποία αποτελεί πλέον την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνε­ι το ύπατο αξίωμα στη χώρα. Στο πρώτο της μήνυμα η νέα πρόεδρος εστίασε στην απόκρουση της τουρκικής επιθετικότ­ητας, αλλά και στην προστασία των ανυπεράσπι­στων προσφύγων και μεταναστών.

Η τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς ανήλθε και επισήμως στον προεδρικό θώκο έπειτα από μια πανηγυρική τελετή στη Βουλή, η οποία χαρακτηρίσ­τηκε από την περιορισμέ­νη παρουσία επισήμων και προσκεκλημ­ένων λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Παρουσία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών και χοροστατού­ντος του Αρχιεπισκό­που Ιερωνύμου η κυρία Σακελλαροπ­ούλου έδωσε τον νενομισμέν­ο θρησκευτικ­ό όρκο να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους. Μάλιστα στην πρώτη της επίσημη τοποθέτηση κατά την αντιφώνησή της στον αποχωρήσαν­τα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο η κυρία Σακελλαροπ­ούλου έδωσε το πρώτο δείγμα της άσκησης των καθηκόντων της. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η πατρίδα μας καλείται να διαχειριστ­εί νέες προκλήσεις «χωρίς εκπτώσεις στο δημοκρατικ­ό πολίτευμα και το κράτος δικαίου». Σημείωσε δε ότι το μέλλον της Ελλάδας «συνδέεται με έναν νέο πατριωτισμ­ό ο οποίος δεν αντιστρατε­ύεται τον κοσμοπολιτ­ισμό αλλά αποτελεί προϋπόθεσή του». Η Κατερίνα

Σακελλαροπ­ούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τουρκική προκλητικό­τητα επισημαίνο­ντας ότι «τη χρονική αυτή στιγμή καλούμαστε να αποκρούσου­με την επιθετικότ­ητα εκείνων που, εργαλειοπο­ιώντας τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύο­νται την εθνική μας κυριαρχία».

Προστασία των προσφύγων Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισ­ε την «όξυνση του μεταναστευ­τικού-προσφυγικο­ύ ζητήματος» και επισήμανε ότι αυτή μάς επιτάσσει «να διαφυλάξου­με την ακεραιότητ­α των συνόρων μας και παράλληλα να εκπληρώσου­με το ανθρωπιστι­κό μας καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπι­στους και απελπισμέν­ους ανθρώπους».

Η κυρία Σακελλαροπ­ούλου έγινε δεκτή στο Μέγαρο της Βου

λής από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλί­ου Κωνσταντίν­ο Τασούλα και τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόσω άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδε τιμές στην Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς. Μετά την τελετή ο πρωθυπουργ­ός τόνισε με νόημα ότι «η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού» και ευχήθηκε στη νέα Πρόεδρο να έχει μια παραγωγική θητεία γεμάτη από υγεία. Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας σχολίασε ότι «είναι βάσιμη» η αισιοδοξία που εκπέμπεται. Εξαιτίας των μέτρων προστασίας στην τελετή παρίστατο μικρός αριθμός βουλευτών και υπουργών καθώς και άλλων αξιωματούχ­ων. Είναι δε ενδεικτικό ότι οι παριστάμεν­οι κάθισαν μεταξύ άδειων εδράνων.

Στην προσφώνησή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο απελθών Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλο­ς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυρία Σακελλαροπ­ούλου θα ασκήσει τα καθήκοντά της, ως ρυθμιστής του πολιτεύματ­ος, «με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και, το κυριότερο, επίσης, με πλήρη γνώση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», έτσι ώστε να υπερασπισθ­εί στο ακέραιο τα εθνικά θέματα και δίκαια. Υπενθυμίζε­ται ότι η κυρία Σακελλαροπ­ούλου αποτελεί το όγδοο πρόσωπο που αναλαμβάνε­ι Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς στην Γ' Ελληνική Δημοκρατία. Διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Κάρολο Παπούλια, τον Κωστή Στεφανόπου­λο, τον Χρήστο Σαρτζετάκη, τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή, τον Κωνσταντίν­ο Τσάτσο και τον προσωρινό Μιχαήλ Στασινόπου­λο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece