Naftemporiki

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Αθήνα

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής αναμένοντα­ι σπασμωδικέ­ς κινήσεις από την Άγκυρα

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπί­σει νέες προκλητικέ­ς ενέργειες της Άγκυρας, που δείχνει αποφασισμέ­νη να συντηρήσει την ένταση. Στον δρόμο προς τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου δεν πρέπει να αποκλείοντ­αι σπασμωδικέ­ς κινήσεις από τη γείτονα χώρα, που συνεχίζει την εργαλειοπο­ίηση του μεταναστευ­τικού.

Η κατάσταση στα σύνορα στον Έβρο παραμένει αμετάβλητη, με την ένταση να αυξομειώνε­ται ανάλογα με την ημέρα (υπενθυμίζε­ται πως στις Καστανιές υπάρχει πλέον δύναμη της Frontex). Παράλληλα συνεχίστηκ­αν και χθες οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορία­ς στο FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη στο κεντρικό Αιγαίο. Όσον αφορά τα νησιά, συνολικά 61 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν την Πέμπτη το βράδυ σε Μυτιλήνη και Σάμο έπειτα από μια μικρή περίοδο που είχαν καταγραφεί μηδενικές ροές.

Σύνοδος στις 17 στην Κωνσταντιν­ούπολη

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κωνσταντιν­ούπολη, καθώς στις 17 του μήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγεί­λει τη διεξαγωγή συνόδου για τη μεταναστευ­τική κρίση. Η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευ­τεί πολιτικά αλλά και επικοινωνι­ακά το θέμα, προσδοκώντ­ας να αποκομίσει οφέλη σε μία συγκυρία που έχει

ανοιχτά πολλά μέτωπα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως Τούρκοι αξιωματούχ­οι συντηρούν τους υψηλούς τόνους απέναντι στην Ελλάδα με μπαράζ προκλητικώ­ν δηλώσεων όλο το τελευταίο διάστημα. Το θέμα χρησιμοποι­είται και για εσωτερική κατανάλωση στη γείτονα χώρα, σε μία κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία και η Ρωσία επιχειρούν εξομάλυνση των διαφορών τους στη συριακή κρίση. Έπειτα από εντατικές διαβουλεύσ­εις αντιπροσωπ­είες των δύο χωρών συμφώνησαν, σε γενικές γραμμές, γύρω από τις λεπτομέρει­ες της εκεχειρίας στη βορειοδυτι­κή συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Τακτική κλιμάκωσης

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο βλέπουν πως η Τουρκία εφαρμόζει τακτική κλιμάκωσης όλο το τελευταίο διάστημα. Η ερώτηση είναι

αν στόχος είναι η πρόκληση κάποιου «ατυχήματος», καθώς την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν κινήσεις εξαιρετική­ς επιθετικότ­ητας σε θάλασσα, αέρα και έδαφος. Οι κινήσεις αυτές συνοδεύοντ­αι από μία προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιστραφο­ύν τα γεγονότα και να παρουσιαστ­εί η Ελλάδα ως μια χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. «Πλέον είναι εμφανής η αγωνία Ερντογάν με διαρκή επίκληση fake news και ακραίων δηλώσεων. Μιας συμπεριφορ­άς που δείχνει ροπή προς την αποσταθερο­ποίηση. Δεν τον κάνει ισχυρότερο, μάλλον τον απομονώνει περισσότερ­ο» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης.

Συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Έμφαση δίνεται από την ελληνική πλευρά στη σφυρηλάτησ­η ισχυρών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το μεταναστευ­τικό είναι ένα θέμα που έχει ευρύτερες προεκτάσει­ς. Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεδιπλωθεί σειρά πρωτοβουλι­ών, με τον διάλογο να έχει ήδη ξεκινήσει.

Χθες τις χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευ­τικό -δηλαδή την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα- εκπροσώπησ­ε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνη­ς και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκ­ος. Εκεί υπήρξε αναλυτική παρουσίαση των θέσεων για την επικείμενη διαπραγμάτ­ευση του νέου Κοινού Συμφώνου Μετανάστευ­σης και Ασύλου.

Κεντρικός στόχος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσμα­τικού

συστήματος, που θα μπορεί να διαχειριστ­εί κανονικές, αλλά και μαζικές μεταναστευ­τικές ροές, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού επιστροφών. Επίσης έμφαση δίνεται στη δημιουργία ενός υποχρεωτικ­ού συστήματος κατανομής και ταχείας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου (που θα κινείται πέρα από τους περιορισμο­ύς της χώρας πρώτης υποδοχής στην εξέταση του αιτήματος ασύλου) αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου σημείωσε πως η συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. πρέπει να «επικαιροπο­ιηθεί», βάσει και των νέων εξελίξεων στη Συρία. Μάλιστα επεσήμανε πως «αν καταφέρουμ­ε να καταλήξουμ­ε σε συμφωνία μέχρι τις 26 Μαρτίου, τότε αυτή θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών».

Μαραθώνιος διεθνούς ενημέρωσης

Παράλληλα η ελληνική πλευρά συνεχίζει τον «μαραθώνιο» ενημέρωσης για τη στάση της Τουρκίας και για την τεταμένη κατάσταση στα σύνορα. Χθες διαδοχικές συναντήσει­ς με τους πρέσβεις του Αζερμπαϊτζ­άν και της Αυστραλίας πραγματοπο­ίησε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος υπενθυμίζε­ται πως την Πέμπτη είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

 ??  ?? Η κατάσταση στα σύνορα στον Έβρο παραμένει αμετάβλητη, με την ένταση να αυξομειώνε­ται ανάλογα με την ημέρα (υπενθυμίζε­ται πως στις Καστανιές υπάρχει πλέον δύναμη της Frontex).
Η κατάσταση στα σύνορα στον Έβρο παραμένει αμετάβλητη, με την ένταση να αυξομειώνε­ται ανάλογα με την ημέρα (υπενθυμίζε­ται πως στις Καστανιές υπάρχει πλέον δύναμη της Frontex).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece