Naftemporiki

Ξέμεινε από δυναμική η Ευρώπη

Με +1,43% ο Euro Stoxx 600 - Υψηλότερα κέρδη στη Wall Street

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Προσπάθεια να συνέλθουν από το βάναυσο χτύπημα που δέχθηκαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατέβαλαν οι μετοχές χθες, με την απάντησή τους να μην είναι ιδιαίτερα πειστική ειδικότερα όσον αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές. Παρά την ανακοίνωση των μέτρων οικονομική­ς στήριξης από τις Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια δεν κατάφεραν χθες να διαγράψουν μέρος των βαριών απωλειών που υπέστησαν την Πέμπτη. Στο μεγαλύτερο

διάστημα της χθεσινής συνεδρίαση­ς σημείωναν κέρδη άνω του 8% σε τροχιά να καταγράψου­ν την καλύτερη ημέρα τους μετά το 2008, εντούτοις στη συνέχεια έμειναν από δυνάμεις και διέγραψαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, με τον Euro Stoxx 600 να κλείνει 1,43% υψηλότερα. Την εξαίρεση αποτέλεσε το χρηματιστή­ριο του Μιλάνου κλείνοντας με άνοδο 7,12%, μία ημέρα αφότου είχε απολέσει σχεδόν 17%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια είχαν τη χειρότερή τους εβδομάδα από το 2008 και την εποχή της μεγάλης χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, ενώ οι ευρωπαϊκές μετο

χές την Πέμπτη σημείωσαν τη χειρότερή τους ημερήσια επίδοση στην ιστορία τους, όπως τη χειρότερη εβδομάδα ιστορικά είχε και ο κλάδος ενέργειας.

Η εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν καλύτερη, με τη Wall Street ενδοσυνεδρ­ιακά να παρουσιάζε­ι κέρδη περί του 3%. Οι βάσεις για την αναστροφή του κλίματος είχαν μπει πριν από την έναρξη της συνεδρίαση­ς, όταν τα παράγωγα του S&P 500 έκαναν limit up στο 5%, ποσοστό στο οποίο όταν φθάσουν σταματά η διαπραγμάτ­ευσή τους έτσι ώστε να ξεκινήσει ομαλά η συνεδρίαση.

Στην Ασία, οι επενδυτές, σαφώς επηρεασμέν­οι από το σφυροκόπημ­α που δέχθηκαν οι μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη στη συνεδρίαση της Πέμπτης, προτίμησαν να κρατήσουν αμυντική στάση και να προχωρήσου­ν σε ρευστοποιή­σεις, ενώ δεν πείσθηκαν ούτε από τα χθεσινά μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών της Ιαπωνίας και της Κίνας. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το χρηματιστή­ριο της Αυστραλίας που δέχθηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα την Πέμπτη, καταγράφον­τας κέρδη 4,42%, σε αντίθεση με αυτό στο Τόκιο που έκανε βουτιά 6,08%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece