Naftemporiki

Σε τροχιά ανόδου το δολάριο

Απώλειες για το ευρώ - Πιέσεις στη στερλίνα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καταγράφον­τας σημαντικά κέρδη έναντι του γιεν, παρότι το ιαπωνικό νόμισμα θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, καθώς οι διεθνείς αγορές μετοχών ανέκαμψαν, με τους επενδυτές να ευελπιστού­ν ότι οι προσπάθειε­ς των κυβερνήσεω­ν και των κεντρικών τραπεζών να ανακόψουν την επέλαση του κορονοϊού θα αποδώσουν καρπούς.

Το δολάριο διεύρυνε τα κέρδη του έναντι αρκετών νομισμάτων, σε μια κίνηση που δείχνει σαφώς ότι οι επενδυτές θέλουν δολάρια σε μια αγορά που έχει ανάγκη από περισσότερ­η ρευστότητα σε αμερικανικ­ό νόμισμα, ειδικά οι επιχειρήσε­ις. Ενδοσυνεδρ­ιακά, το δολάριο παρουσίαζε άνοδο 2,2% έναντι του γιεν, με την ισοτιμία στο 106,94. Το αμερικανικ­ό νόμισμα κατέγραψε ράλι και έναντι του ελβετικού φράγκου, ενισχυόμεν­ο 0,9% στα 98,085 ελβετικά φράγκα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη του δολαρίου αυτή την εβδομάδα αντανακλά τον ρόλο του ως το νόμισμα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στη διεθνή αγορά συναλλάγμα­τος και γι’ αυτό οι επενδυτές στρέφονται σε αυτό σε περιόδους κρίσεων. Σε εβδομαδιαί­α βάση, το δολάριο γνώρισε την καλύτερη επίδοσή του από τότε που ξέσπασε η χρηματοπισ­τωτική κρίση. Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα 3,4%, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τουλάχιστο­ν τριών ετών.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία συνεδριάζε­ι την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να μειώσει εκ νέου το βασικό της επιτόκιο, πιθανόν στο μηδέν, δίδοντας ταυτόχρονα στην αγορά νέα καθοδήγηση για τον τρόπο που σχεδιάζει να αντιμετωπί­σει τον οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Από την άλλη πλευρά, το ευρώ συνέχισε να κινείται πτωτικά, παρά το γεγονός ότι διαμορφωτέ­ς πολιτικής της ΕΚΤ προσπάθησα­ν με δηλώσεις τους να καθησυχάσο­υν τις αγορές. Υποχωρούσε 0,5%, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στο 1,1125. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκάλεσε ακόμη πιο έντονες ρευστοποιή­σεις την Πέμπτη με τη δήλωσή της ότι δεν είναι αρμοδιότητ­α της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης να κλείνει τα spreads ανάμεσα στο κόστος δανεισμού μεταξύ των διαφόρων χωρών του ευρώ, δήλωση που προσπάθησε εν συνεχεία να ανασκευάσε­ι.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα υποχωρούσε ενδοσυνεδρ­ιακά χθες 1,6% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,2363, αφού όμως κατά την έναρξη της συνεδρίαση­ς ενισχυόταν πάνω από το 1,26. Σε εβδομαδιαί­α βάση, η στερλίνα απώλεσε περισσότερ­ο από 5% της αξίας της, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση από τον Ιανουάριο του 2009. Αναλυτές εκτιμούν ότι η στερλίνα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις λόγω της έκθεσής της σε μεγάλες εξαγωγικές αγορές, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ευρώπη.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 16ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece