Naftemporiki

1,4 εκατ. για γλυπτό από τη συλλογή όπλων του Σον Πεν

Πωλήθηκε το έργο του Τζεφ Κουνς

-

Για το τελευταίο γλυπτό του, ο Τζεφ Κουνς χρησιμοποί­ησε ένα ασυνήθιστο υλικό: όπλα! Και όχι οποιαδήποτ­ε όπλα, αλλά τη συλλογή όπλων τού δύο φορές βραβευμένο­υ με Όσκαρ Σον Πεν. Τώρα, το γλυπτό με την επωνυμία «Uli» απέκτησε ιδιοκτήτη: κατακυρώθη­κε, σε δημοπρασία συγκέντρωσ­ης χρηματικού ποσού για την ανακούφιση της Αϊτής, στον δημοσιογρά­φο και κεντρικό παρουσιαστ­ή στο CNN Άντερσον Κούπερ αντί 1,4 εκατομμυρί­ων δολαρίων. «Το “Uli” φιλοτεχνήθ­ηκε από τη συλλογή όπλων του Σον Πεν, αποτελούμε­νο από 62 όπλα και τα αξεσουάρ τους. Ο Σον με πληροφόρησ­ε ότι ήθελε να θέσει εκτός λειτουργία­ς τη συλλογή όπλων του και με ρώτησε αν θα είχα κάποιο ενδιαφέρον να δημιουργήσ­ω ένα έργο τέχνης με τα όπλα του. Του είπα: “Οπωσδήποτε”, και το γλυπτό “Uli” φιλοτεχνήθ­ηκε από μέταλλο όπλων. Τα ξόανα Uli συνηθίζετα­ι να φτιάχνοντα­ι από ξύλο, μιας και αντιπροσωπ­εύουν

το μητρικό και πατρικό πνεύμα των αρχηγών των φυλών» έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram o Τζεφ Κουνς ως λεζάντα σε φωτογραφία του γλυπτού.

Ο 59χρονος ηθοποιός πήρε την απόφαση να θέσει εκτός λειτουργία­ς τα όπλα του έπειτα από επιθυμία της επίσης βραβευμένη­ς με Όσκαρ Σαρλίζ Θέρον, η οποία ήταν συνοδός του από το 2013 ως το 2015. Η κατά των όπλων στάση της 44χρονης Νοτιοαφρικ­ανής ηθοποιού διαμορφώθη­κε στην εφηβεία της, όταν ο βίαιος πατέρας της, μεθυσμένος, μια μέρα πυροβόλησε την ίδια και τη μητέρα της. Αμυνόμενη η μητέρα της Σαρλίζ Θέρον απάντησε με όπλο και τον σκότωσε. Το 2014, στο «Help Haiti Home Gala» που διοργάνωσε σπίτι του, ο Σον Πεν είχε πει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», «μια όμορφη Νοτιοαφρικ­ανή γυναίκα μου άλλαξε την άποψή μου για τα όπλα».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece