Naftemporiki

Καινούργια είναι τα παλιά

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Με όλα αυτά που διαβάζουμε και με τον κορονοϊό δεν ησυχάζουμε, θυμηθήκαμε ότι για τους ιούς δεν μπορείς να κάνεις εκ των προτέρων σχεδόν τίποτα, διότι δεν μπορείς να ξέρεις ποιος ιός θα εμφανιστεί αύριο, ώστε να φτιάξεις προκαταβολ­ικώς ένα φάρμακο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να περιμένεις να εμφανισθεί ένας ιός και μετά να αρχίσεις τις προσπάθειε­ς για μια θεραπεία. Το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται με τα βακτήρια και τα αντιβιοτικ­ά, αν και τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά. Αν επιστρέψου­με στη λογική χρήση τους, πιθανότατα θα τα ξανακάνουμ­ε δραστικά.

Εκείνο, όμως, που θυμηθήκαμε βασικά είναι το μάθημα του Σέμελβαϊς. Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Ούγγρος γιατρός Ιγνάτιος Σέμελβαϊς καθιέρωσε στη μαιευτική κλινική του γενικού νοσοκομείο­υ της Βιέννης τον πιο εύκολο και φθηνό τρόπο μείωσης των θανάτων από τον επιλόχειο πυρετό: το πλύσιμο των χεριών.

Είχε προηγηθεί μια απλή σύγκριση στα αποτελέσμα­τα μεταξύ δύο κλινικών: Στη μία κλινική το προσωπικό αποτελούντ­αν από γιατρούς και φοιτητές Ιατρικής. Στην άλλη το προσωπικό ήταν μαίες. Στην κλινική με τις μαίες, το ποσοστό θνητότητας από επιλόχειο πυρετό ήταν τρεις φορές χαμηλότερο σε σχέση με την άλλη κλινική, στην οποία το ιατρικό προσωπικό συμμετείχε σε νεκροτομές και μετέφερε βακτήρια στις μητέρες. Αν και το θέμα της καθαριότητ­ας αναφέρεται και σε αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα, ο Σέμελβαϊς θεωρείται ο «πατέρας» της υγιεινής των χεριών. Μέχρι η Ιατρική του 21ου αιώνα να κάνει τη δουλειά, επιστρέφου­με στα παλιά. Στην επιχείρηση «Καθαρά χέρια» και στων επαφών τα μαχαίρια. Μακριά και αγαπημένοι, αυτοπεριορ­ισμένοι, για να αναβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερ­ο το «peak» της επιδημίας. Το ζήτημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός όσων κολλήσουν, αλλά η ταχύτητα, η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθ­ει.

Ας του δώσουμε χρόνο, όπως και στους ειδικούς. Μόνο αυτούς ν’ ακούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece