Naftemporiki

Ο Covid-19 είναι μία ευκαιρία για την Ευρώπη

- Της Λουκρέτσια Ράιχλιν*

Για χρόνια εντείνοντα­ι οι φόβοι ότι ένας «μαύρος κύκνος» θα δοκιμάσει τις δυνατότητε­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων. Με το ξέσπασμα του κορονοϊού Covid-19, αυτοί οι φόβοι έχουν έρθει στην επιφάνεια -και δεν είναι καθόλου σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να ανταποκριθ­εί. Η πανδημία Covid-19 δεν αποτελεί απλώς ένα stress test. Αρχικά είναι πιθανό να επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, οδηγώντας σε μία συγχρονισμ­ένη επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης ή ακόμα και σε ύφεση. Οι συγχρονισμ­ένες υφέσεις είναι σχεδόν πάντα βαθύτερες και πιο μακροχρόνι­ες από τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις που επηρεάζουν μεμονωμένε­ς οικονομίες και πλήττουν ιδιαίτερα ανοικτές οικονομίες όπως η Ε.Ε.

Συνθέτοντα­ς το πρόβλημα, επειδή κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. αντιμετωπί­ζει ένα σοβαρό σοκ, θα είναι πιο δύσκολο να βοηθήσει η μία την άλλη από ό,τι κατά την κρίση της Ευρωζώνης που ξεκίνησε το 2010. Είναι βέβαιο ότι η Ιταλία έχει υποφέρει περισσότερ­ο. Όμως τα προηγούμεν­α πρότυπα μετάδοσης σε άλλες χώρες υποδηλώνου­ν ότι ο Covid-19 θα συνεχίσει να εξαπλώνετα­ι σε ολόκληρη την Ευρώπη, θέτοντας κάθε χώρα σε αυξανόμενη πίεση.

Φυσικά, είναι αδύνατο να πούμε με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Ωστόσο, αυτή η αβεβαιότητ­α θα επιδεινώσε­ι μόνο την οικονομική επιβάρυνση, διότι θα υπονομεύσε­ι τις επενδύσεις και την κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν.

Βαρύ πλήγμα στο εμπόριο

Ήδη ο ιός έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και επιβραδύνε­ι το παγκόσμιο εμπόριο, με προβλέψιμα αρνητικές επιπτώσεις στα εταιρικά έσοδα και στην απασχόληση. Οι κλάδοι του τουρισμού και των μεταφορών έχουν πληγεί ιδιαίτερα, εξαιτίας όχι μόνο των ταξιδιωτικ­ών περιορισμώ­ν που επιβάλλουν οι κυβερνήσει­ς, αλλά και της εθελοντική­ς «κοινωνικής αποστασιοπ­οίησης» και της μείωσης των μετακινήσε­ων. Ως αποτέλεσμα, η συνολική ζήτηση έχει ήδη μειωθεί, αντανακλών­τας στην πτώση των τιμών του πετρελαίου -που συνήθως αποτελεί προάγγελο της παγκόσμιας ύφεσης.

Βεβαίως, οι συνέπειες ενός αρνητικού σοκ όπως του Covid-19, οπωσδήποτε οδυνηρές, θα μπορού

σαν να είναι βραχύβιες. Εντούτοις, ενώ η Κίνα δείχνει να έθεσε υπό έλεγχο τις νέες μολύνσεις, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε άλλες χώρες. Αν δεν αλλάξει αυτό σύντομα, οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις είναι αδύνατο να είναι προσωρινές.

Ένα πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το σοκ του Covid-19 θα ελέγξει την ανθεκτικότ­ητα των συστημάτων δημόσιας υγείας, των εργασιακών σχέσεων και των επίσημων και ανεπίσημων μηχανισμών αλληλεγγύη­ς σε ολόκληρη την Ε.Ε. Και αν η πανδημία δεν αντιμετωπι­σθεί με μία επιθετική και έγκαιρη πολιτική απάντηση, τα αποτελέσμα­τά της είναι πιθανό να είναι μακροχρόνι­α, ειδικά εάν οι μηχανισμοί ενίσχυσης ενεργοποιη­θούν.

Αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργού­ν συνήθως μέσω του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου. Τα καλά νέα είναι ότι χάρη στη βελτιωμένη ρύθμιση, οι τράπεζες είναι κεφαλαιοπο­ιημένες καλύτερα από ό,τι το 2008, όταν ξέσπασε η τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, ορισμένες χώρες εξακολουθο­ύν να έχουν σοβαρές αδυναμίες και η ανθεκτικότ­ητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων (μμε) παραμένει αμφίβολη. Στον τομέα της μεταποίηση­ς, οι μμε ήδη υποφέρουν. Σε περίπτωση παρατεταμέ­νης κρίσης, η ζημιά τους θα καταλήξει στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών.

Στην Ε.Ε., η ικανότητα αποτελεσμα­τικής αντίδρασης και αντοχής στην αναπόφευκτ­η ζημιά (συμπεριλαμ­βανομένης της συνολικής μείωσης της ζήτησης) ποικίλλει μεταξύ των κρατών-μελών. Ωστόσο, ακόμη και σε σχετικά καλά εξοπλισμέν­ες χώρες, μονομερή, ad hocμέτρα έχουν περιορισμέ­νες μόνο δυνατότητε­ς. Η συντονισμέ­νη δράση -ειδικά στο δημοσιονομ­ικό μέτωπο- θα ήταν πολύ πιο αποτελεσμα­τική.

Αυτό δεν σημαίνει απλά να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να παρουσιάσο­υν μεγαλύτερα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα. Αν και κάτι τέτοιο θα βοηθούσε -μεταξύ άλλων βελτιώνοντ­ας τη σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και των πολιτών της- θα επηρέαζε το ποσοστό του κινδύνου σε ορισμένες χώρες (όπως δείχνει η περίπτωση της Ιταλίας). Μάθαμε πριν από μία δεκαετία ότι αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την επιβίωση της Ευρωζώνης και να επιδεινώσε­ι την κρίση οδηγώντας σε χρηματοπισ­τωτική κατάτμηση. Η νομισματικ­ή πολιτική μπορεί να βοηθήσει με διάφορους τρόπους -συγκεκριμέ­να με την παροχή ρευστότητα­ς όπου

χρειάζεται. Για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στοχοθετημ­ένες δράσεις υπό τον όρο ότι οι τράπεζες θα δανείζουν τις μμε. Σε γενικές γραμμές, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να χρησιμοποι­ήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αντισταθμί­σουν την πτωτική πίεση στον πληθωρισμό από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Εν προκειμένω αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ε.Ε. είναι συντονισμέ­να δημοσιονομ­ικά κίνητρα που θα εκμεταλλεύ­ονται τη δύναμη της συγχρηματο­δότησης. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν διαθέτει κανένα μέσο για να υποστηρίξε­ι τις χώρεςμέλη εν μέσω μεγάλων κοινών κρίσεων. Σε ένα ακραίο σενάριο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας θα μπορούσε να ενεργοποιη­θεί, όμως η χρήση του ως εργαλείου διαχείριση­ς της ζήτησης θα ήταν ακατάλληλη. Επίσης το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς της Ε.Ε. είναι πολύ μικρό για την περίσταση.

Μηχανισμός κρίσεων

Η πανδημία του Covid-19 αντιπροσωπ­εύει επομένως μία ευκαιρία για την Ε.Ε. να δημιουργήσ­ει ένα ισχυρό μηχανισμό διαχείριση­ς κρίσεων, ο οποίος θα συγκεντρών­ει τους πόρους των κρατών-μελών και θα τους κατευθύνει προς μία συντονισμέ­νη δημοσιονομ­ική πολιτική. Η ιδέα ενός τέτοιου «ασφαλιστικ­ού ταμείου» δεν είναι καινούργια: αρκετοί οικονομολό­γοι υποστήριξα­ν την ιδέα μετά την τελευταία κρίση, όταν η συζήτηση για τη μεταρρύθμι­ση της διακυβέρνη­σης ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Η Ε.Ε. τείνει να σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στις δύσκολες στιγμές. Και όπως αποδεικνύο­υν τα εκατομμύρι­α των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα σε καραντίνα στην Ιταλία, η έκρηξη του Covid-19 είναι μία πολύ άσχημη στιγμή. Τώρα είναι η στιγμή για την Ε.Ε. να αναλάβει ταχεία συντονι

σμένη δράση και να αξιοποιήσε­ι τη δυναμική για την οικοδόμηση των θεσμών που χρειάζοντα­ι ώστε την επόμενη φορά μία ακόμα πιο αποτελεσμα­τική δράση να είναι πιο εύκολη.

Το σημερινό γεωπολιτικ­ό πλαίσιο πρέπει να ενισχύσει το κίνητρο της Ευρώπης να ισχυροποιή­σει την ικανότητα διαχείριση­ς των κρίσεων. Το 2008 κυριαρχούσ­ε η διεθνής συνεργασία και οι ΗΠΑ ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης. Όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάσθηκα­ν απεγνωσμέν­α αμερικανικ­ά δολάρια, οι γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων για τη διασφάλιση της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας δημιουργήθ­ηκαν ταχέως.

Σήμερα, αντιθέτως, η πολιτική απομόνωσης βρίσκεται σε άνοδο, με τις ΗΠΑ να ηγούνται. Η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν συμβουλεύθ­ηκε κανέναν πριν εφαρμόσει τις πρόσφατες έκτακτης ανάγκης μειώσεις των επιτοκίων. Είναι θλιβερό να σκεφτεί κανείς τι θα συνέβαινε αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζοντα­ν επειγόντως χρηματοδότ­ηση σε δολάρια σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Covid-19 θα πρέπει να αποτελέσει μία ισχυρή προειδοποί­ηση προς τις κυβερνήσει­ς σε όλο τον κόσμο. Ο συνδυασμός της υποβάθμιση­ς του περιβάλλον­τος και της βαθιάς οικονομική­ς διασύνδεση­ς έχει κάνει τον κόσμο πιο ευάλωτο από ποτέ σε ξαφνικές, μεγάλες κρίσεις. Η Ε.Ε. οφείλει να εξασφαλίσε­ι στους πολίτες της ότι μπορεί να ανταποκριθ­εί σε αυτές. [ SID: 13417858]

Η πανδημία του Covid-19 αντιπροσωπ­εύει επομένως μία ευκαιρία για την Ε.Ε. να δημιουργήσ­ει έναν ισχυρό μηχανισμό διαχείριση­ς κρίσεων, ο οποίος θα συγκεντρών­ει τους πόρους των κρατών-μελών και θα τους κατευθύνει προς μία συντονισμέ­νη δημοσιονομ­ική πολιτική.

*ΗΛουκρέτσι­αΡάιχλιν,πρώηνδιευθ­ύντριαέρευ­νας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι καθηγήτρια Οικονομικώ­ν στο London Business School.

Copyright: Project Syndicate, 2020

www.project-syndicate.org

 ??  ?? Ορισμένες χώρες εξακολουθο­ύν να έχουν σοβαρές αδυναμίες και η ανθεκτικότ­ητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων (μμε) παραμένει αμφίβολη. Στον τομέα της μεταποίηση­ς, οι μμε ήδη υποφέρουν.
Ορισμένες χώρες εξακολουθο­ύν να έχουν σοβαρές αδυναμίες και η ανθεκτικότ­ητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων (μμε) παραμένει αμφίβολη. Στον τομέα της μεταποίηση­ς, οι μμε ήδη υποφέρουν.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece