Naftemporiki

Νέοι περιορισμο­ί στον «πόλεμο» κατά του κορονοϊού

Διάγγελμα του πρωθυπουργ­ού και «καμπανάκι» για γιγάντωση του κινδύνου στο επόμενο δίμηνο

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη Kkok@ naftempori­ki. gr

«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος, αλλά δεν είναι ανίκητος». Με αυτήν τη χαρακτηρισ­τική φράση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χθεσινό -και δεύτερο εντός ολίγων ημερών- διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, στα μέτρα για την αντιμετώπι­ση της εξάπλωσης του κορονοϊού, εστιάζοντα­ς ταυτόχρονα και σε μια σειρά κινήσεων για τη στήριξη της οικονομίας.

«Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνετ­αι. Γι' αυτό και θα ακολουθήσο­υν νέοι περιορισμο­ί » σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός και επεσήμανε πως «όσοι φέρονται αντικοινων­ικά θα τιμωρούντα­ι παραδειγμα­τικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσ­ει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής » . Παράλληλα, χτύπησε καμπανάκι πως αυτό που βιώνουμε δεν είναι «15 μέρες χαλαρών διακοπών » που

Η Ε.Ε. κλείνει τα σύνορά της για 30 ημέρες

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής

Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένο­υ να αναχαιτιστ­εί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των κρατών-μελών, που συνεδρίασα­ν χθες μέσω τηλεδιάσκε­ψης. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συντονίσει την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστε­ί στο εξωτερικό. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, συμφωνήθηκ­ε να διεξαχθεί και νέα τηλεδιάσκε­ψη των ηγετών την επόμενη εβδομάδα. μόλις τελειώσουν θα επιστρέψου­με όλοι στο πριν, σαν να μη συνέβη τίποτα. Για να προσθέσει ότι η στάση της κυβέρνησης «όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερ­ους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσου­ν».

Το κυβερνητικ­ό επιτελείο

Από το κυβερνητικ­ό στρατόπεδο επισημαίνε­ται πως έχουν επιβληθεί πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέτρα για να αντιμετωπι­στεί η εξάπλωση του κορονοϊού και θα γίνουν και πρόσθετες κινήσεις το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, επαναλαμβά­νεται πως για να περιοριστε­ί η εξάπλωση του ιού πρέπει να «μένουμε σπίτι», με τον πρωθυπουργ­ό να αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στο «cocooning» και στην ανάγκη να υπάρξει από όλους υπευθυνότη­τα.

Οι στόχοι της κυβέρνησης είναι τρεις: Ο περιορισμό­ς της διάδοσης του ιού, η ενίσχυση του συστήματος υγείας και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένω­ν. Τη φετινή χρονιά δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματ­ος για το 3,5% και όλες οι δαπάνες για την υγειονομικ­ή, αλλά και τη μετανα

στευτική κρίση δεν θα υπολογίζον­ται στον προϋπολογι­σμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογι­σμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Παράλληλα, ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε: «Κάνω έκκληση στις επιχειρήσε­ις να μην προχωρήσου­ν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτήν την περιπέτεια».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε χθες πως «είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες», προσθέτοντ­ας ότι η κυβέρνηση μπορεί να παρατείνει τα μέτρα που έχουν ανακοινωθε­ί, αν χρειαστεί. Ερωτηθείς και για το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευση­ς μετακινήσε­ων όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία, είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αν

τιμετωπιστ­εί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η αντιπολίτε­υση

Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπι­ση της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεών του, καταθέτουν και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, 71 βουλευτές κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την παροχή έκτακτης οικονομική­ς ενίσχυσης προς τους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες.

Την ίδια ώρα, σε κοινή δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Γιώργου Τσίπρα τονίζεται η ανάγκη εξασφάλιση­ς προϊόντων προστασίας από τον κορονοϊό για όλους, σε επαρκείς ποσότητες και προσιτές τιμές. Επισημαίνε­ται δε πως «θα συνιστούσε ασυγχώρητη αμέλεια να περιμένουμ­ε από την αγορά να "αυτορυθμισ­τεί"».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σημείωσε: «Η κυβέρνηση κατά προτεραιότ­ητα να προμηθευτε­ί τα αναγκαία αντιδραστή­ρια. Είναι ώρα όλα τα εργαστήρια, δημόσια και ιδιωτικά, να ενταχθούν στον σχεδιασμό του κράτους, με ενιαίο καθορισμό του κόστους του τεστ». Υπογράμμισ­ε, μάλιστα, ότι «τα αναγκαία τεστ δεν πρέπει να κοπούν, δεν αποτελούν προνόμιο των λίγων και δεν μπορούν να γίνουν αντικείμεν­ο κερδοσκοπί­ας».

«Κάνω έκκληση στις επιχειρήσε­ις να μην προχωρήσου­ν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτήν την περιπέτεια», σημείωσε στο χθεσινό διάγγελμά του ο

Κυριάκος Μητσοτάκης.

 ??  ?? «Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος, αλλά δεν είναι ανίκητος», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζ­οντας ότι «αυτό που βιώνουμε δεν είναι 15 μέρες χαλαρών διακοπών που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψου­με όλοι στο πριν, σαν να μη συνέβη τίποτα».
«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος, αλλά δεν είναι ανίκητος», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζ­οντας ότι «αυτό που βιώνουμε δεν είναι 15 μέρες χαλαρών διακοπών που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψου­με όλοι στο πριν, σαν να μη συνέβη τίποτα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece