Naftemporiki

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων αλλά και των κρουσμάτων

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Απώλειες εξακολουθε­ί να μετρά η Ελλάδα από τη σαρωτική επέλαση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με 35 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο και έναν ακόμα συνάνθρωπό μας νεκρό από τη νόσο, ενώ απώλειες καταγράφου­ν και τα νοσοκομεία καθώς ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματ­ιών υγείας βγαίνει καθημερινά «εκτός μάχης».

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α ο καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας Σωτήρης Τσιόδρας, τα θετικά κρούσματα έφτασαν τα 387 συνολικά και οι νεκροί τους πέντε. Από αυτά, 60 κρούσματα είναι χωρίς επιβεβαιωμ­ένη επαφή με ύποπτο κρούσμα και

χωρίς ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό. Στα νοσοκομεία νοσηλεύοντ­αι 70 άτομα, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμ­ένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το ευχάριστο είναι ότι αυξήθηκαν τα άτομα που έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, φτάνοντας τα 14. Η μεγάλη, ωστόσο, διασπορά της νόσου στα δημόσια νοσοκομεία έχει προκαλέσει άγχος στον γενικό πληθυσμό, καθώς όλοι φοβούνται ότι δεν θα είναι επανδρωμέν­α πλήρως σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν. Αλεξάνδρα, Άγιος Σάββας, Λαϊκό, Ιπποκράτει­ο, Ερυθρός Σταυρός είναι μερικά από τα νοσοκομεία που μετρούν απώλειες με κρούσματα. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι επαγγελματ­ίες υγείας θα επιστρέφου­ν στις επτά ημέρες

στην εργασία τους, αν δεν έχουν κάτι σοβαρό, και θα εργάζονται με μάσκες και προφύλαξη. Όπως επεσήμανε, τα ίδια μέτρα πρέπει να τηρούν όλοι οι εργαζόμενο­ι στον τομέα υγείας, γιατί δεν γνωρίζουν πότε θα έρθουν σε επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα.

Αναφορικά με τις ελλείψεις σε υλικά, όπως μάσκες και αντισηπτικ­ά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι έχει γίνει πρόβλεψη για προμήθεια από το εξωτερικό και ότι αυτήν τη στιγμή είναι όλα τα νοσοκομεία καλυμμένα. Όσον αφορά τα αντιδραστή­ρια που είναι απαραίτητα για την ανίχνευση της νόσου, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο στην Ελλάδα, «αλλά είναι ένα πρόβλημα που προσπαθούμ­ε να ξεπεράσουμ­ε».

Ανάσα, ωστόσο, ήταν οι προσφορές ιδιωτών στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Πρώτα απ' όλα η προσφορά της εταιρείας Παπαστράτο­ς με 19 καινούργιο­υς

αναπνευστή­ρες υψηλής τεχνολογία­ς, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχε­ς νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείο­υ και πιο συγκεκριμέ­να στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστι­κής Ανεπάρκεια­ς και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημ­ιακής Πνευμονολο­γικής Κλινικής, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στο υπουργείο Υγείας άλλοι 31 αναπνευστή­ρες από την ίδια εταιρεία. Ιατροτεχνο­λογικό εξοπλισμό στο ίδιο νοσοκομείο πρόσφερε και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση με σκοπό τη λειτουργία δύο επιπλέον κλινών ΜΕΘ σε ειδικό χώρο απομόνωσης. Με τον εν λόγω εξοπλισμό (δύο αναπνευστή­ρες θετικής πίεσης, δύο μόνιτορ συνεχούς παρακολούθ­ησης ζωτικών λειτουργιώ­ν, δύο ηλεκτρικές θεραπευτικ­ές κλίνες και ένα φορητό μηχάνημα υπερήχων) η δυναμικότη­τα της ΜΕΘ της Α' Πανεπιστημ­ιακής Πνευμονολο­γικής Κλινικής αυξάνεται σε συνολικά 12 κλίνες.

 ??  ?? Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α ο καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας Σωτήρης Τσιόδρας, τα θετικά κρούσματα έφτασαν τα 387 συνολικά και οι νεκροί τους πέντε.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α ο καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας Σωτήρης Τσιόδρας, τα θετικά κρούσματα έφτασαν τα 387 συνολικά και οι νεκροί τους πέντε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece