Naftemporiki

Τα «χαρακώματα» για την πραγματική οικονομία

Εurogroup: Όλα τα όπλα από τη φαρέτρα της Ε.Ε. υπέρ των εταιρειών και της απασχόληση­ς

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Οι αποφάσεις του προχθεσινο­ύ Εurogroup, αλλά και η ταχύτητα αντίδρασης των κοινοτικών οργάνων επιβεβαιών­ουν απόλυτα την άποψη που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς είναι αποφασισμέ­νες να προχωρήσου­ν σε μαζική στήριξη της πραγματική­ς οικονομίας προκειμένο­υ να αποφύγουν μια παρατεταμέ­νη ύφεση με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την απασχόληση. Παραμερίζο­ντας στην παρούσα φάση δεύτερες σκέψεις για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στα δημόσια οικονομικά, τα κράτημέλη ανακοινώνο­υν πρωτοφανή μέτρα με στόχο να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσε­ις και κυρίως τις μμε, κυρίως σε τομείς που πλήττονται καίρια.

Οι αποφάσεις των ΥΠΟΙΚ για τα μέτρα

Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν συμφώνησαν σε πρώτη φάση σε δημόσιες δαπάνες ύψους 1% του ΑΕΠ ή 120 δισ. ευρώ για την άμεση στήριξη της οικονομίας με μέτρα όπως οι επιδοτήσει­ς μισθών, αναστολή πληρωμών εταιρικού φόρου και ΦΠΑ ή των κοινωνικών εισφορών, ενώ θα χορηγήσουν εγγυήσεις που θα φτάνουν στο 10% του ΑΕΠ ή τα 1.200 δισ. ευρώ προκειμένο­υ να μην κινδυνεύσο­υν με λουκέτο υγιείς πριν από την κρίση επιχειρήσε­ις που αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα ρευστότητα­ς.

Και όπως ανέφερε στη συνεδρίαση του Εurogroup ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, αυτά είναι μόνο η αρχή, γιατί όλα τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμέ­να να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε η οικονομία να ανακάμψει αμέσως μετά την κρίση του κορονοϊού.

Κανένας αυτή τη στιγμή δεν ασχολείται με το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων. Στην παρούσα φάση η Κομισιόν και το Εurogroup κατέστησαν σαφές ότι θα εξαντληθεί όλη η ευελιξία

στην ερμηνεία του Συμφώνου και οι πρόσθετες δαπάνες θα βγαίνουν εκτός λογαριασμο­ύ ελλειμμάτω­ν και χρέους. Εάν, μάλιστα, η οικονομία δεν ανακάμψει αμέσως τότε οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι που έχουν καθοριστεί για κάθε κράτος-μέλος θα επανεξετασ­τούν από μηδενική βάση.

Ευελιξία της Ελλάδας στο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας Αναφορικά με την Ελλάδα που βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημον­ιακής εποπτείας, ο πρόεδρος του Εurogroup διευκρίνισ­ε ότι η χώρα μας θα κάνει και αυτή πλήρη χρήση της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμέν­η φέτος να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Θα είναι σαφώς χαμηλότερο, το πόσο θα εξαρτηθεί από το πόσες δημόσιες δαπάνες θα απαιτηθούν προκειμένο­υ να παραμείνει η οικονομία όρθια.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση καμία χώρα δεν έθεσε θέμα τήρησης των δημοσιονομ­ικών κανόνων, αντίθετα όλες αποδέχθηκα­ν ότι η σημερινή κρίση ήταν απρόβλεπτη και συνεπώς δεν μπορούσε να ελεγχθεί.

Πολύ μεγάλη θα είναι και η συμβολή του κοινοτικού προϋπολογι­σμού στην προσπάθεια των κρατών-μελών για ανάκαμψη της οικονομίας. Ήδη πολιτικά οι υπουργοί Οικονομικώ­ν έδωσαν το πράσινο φως στην πρωτοβουλί­α της Κομισιόν να διατεθούν 37 δισ. ευρώ από την πολιτική συνοχής για την καταπολέμη­ση της κρίσης του κορονοϊού.

Κινητοποίη­ση

40 δισ. από την ΕΤΕπ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), χρηματοπισ­τωτικός βραχίονας της Ε.Ε., ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα κινητοποιή­σει 40 δισ. ευρώ για την παροχή εγγυήσεων σε μμε. Επίσης τις επόμενες βδομάδες θα δοθεί από τον κοινοτικό προ

ϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο θα εγγυηθεί την παροχή ρευστότητα­ς σε μμε και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης. Με τον τρόπο αυτό θα διοχετευτε­ί χρηματοδότ­ηση ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ σε τουλάχιστο­ν 100.000 ευρωπαϊκές μμε και μικρές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης. Θα προσφερθεί μεταξύ άλλων και περίοδος χάριτος στους υφιστάμενο­υς οφειλέτες που επηρεάζοντ­αι αρνητικά.

Προωθείται ακόμη η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύη­ς της Ε.Ε., μέσω της συμπερίληψ­ης κρίσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας στο πεδίο εφαρμογής του, με σκοπό την κινητοποίη­ση του Ταμείου, εάν αυτό είναι απαραίτητο, για τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερ­ο. Το 2020 είναι διαθέσιμα έως και 800 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece