Naftemporiki

«Δυναμικό κοκτέιλ» οικονομική­ς τόνωσης

Ποιες θα είναι οι παρεμβάσει­ς για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Μέσα στην ημέρα θα ξεκινήσει η κυβέρνηση να εξειδικεύε­ι τα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομική­ς ενίσχυσης στους εργαζόμενο­υς των επιχειρήσε­ων που αναστέλλου­ν την οικονομική τους λειτουργία,, αλλά και με την οριστικοπο­ίηση του πλαισίου για τη χορήγηση των παρατάσεων για τις φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές υποχρεώσει­ς.

Πακέτο για τη ρευστότητα

Θα ακολουθήσε­ι ένα τρίτο πακέτο μέτρων -και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο- με τις παρεμβάσει­ς για την τόνωση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων με τουλάχιστο­ν δύο δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες, μέσω του μηνύματός του, ο πρωθυπουργ­ός. Το πακέτο των μέτρων θα είναι «δυναμικό». Δηλαδή, τα μέτρα θα προσαρμόζο­νται κάθε φορά με βάση τα νέα δεδομένα που θα διαμορφώνο­νται στην αγορά. Τις προτεραιότ­ητες και τη σκοπιμότητ­α των μέτρων τις έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός: διασφάλιση μέρους του εισοδήματο­ς των εργαζομένω­ν που θα μείνουν χωρίς δουλειά, αποφυγή δημιουργία­ς μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και -κυρίως- διάσωση των θέσεων εργασίας μέσα από την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων.

Από σήμερα αναμένεται η εξειδίκευσ­η των μέτρων από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικώ­ν, Ανάπτυξης και Εργασίας, ενώ το «πάγωμα» των δανείων ανακοινώθη­κε ήδη από χθες ύστερα από ευρεία σύσκεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ένα προς ένα, τα μέτρα που προγραμματ­ίζονται είναι τα εξής:

Παράταση φορολογικώ­ν - ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν

1. Η παράταση των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν θα αφορά αρχικά όλες τις υποχρεώσει­ς που πρέπει να εκπληρωθού­ν μέχρι το τέλος Μαρτίου,

αν και είναι βέβαιο ότι το μέτρο θα επεκταθεί και για υποχρεώσει­ς του Απριλίου. Έτσι, για τέσσερις μήνες θα μετατεθούν όλες οι πληρωμές των δόσεων από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν (είτε πρόκειται για 12, είτε για 24, είτε και για 120 δόσεις). Επίσης, θα μετατεθεί για το τέλος Ιουλίου η πληρωμή του ΦΠΑ για τις επιχειρήσε­ις που τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία, ενώ για τον Αύγουστο θα μετατεθεί η πληρωμή του ΦΠΑ των εταιρειών και των επαγγελματ­ιών που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία (σ.σ.: η συγκεκριμέ­νη υποχρέωση εκπνέει στο τέλος Απριλίου, ενώ η δεύτερη δόση για τον ΦΠΑ του 1ου τριμήνου θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου). Η παράταση θα αφορά όλες τις επιχειρήσε­ις που έχουν αναστείλει την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα και όλες τις εταιρείες και τους επαγγελματ­ίες που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εσόδων. Ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες που θα διαμορφωθο­ύν, είναι πολύ πιθανό η παράταση να αφορά ακόμη περισσότερ­ους επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις. Καθολική αναστολή δεν αναμένεται να υπάρξει. Άλλωστε, δεν κρίνεται ότι υπάρχει λόγος να ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ ακόμη και από επιχειρήσε­ις που έχουν εμφανίσει αύξηση εσόδων κατά τη διάρκεια της κρίσης όπως είναι τα supermarke­t, τα καταστήματ­α τροφίμων κ.λπ.

Ενίσχυση όσων μείνουν προσωρινά χωρίς εργασία

2. Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικώ­ν και Εργασίας θα εξειδικεύε­ι το ποσό της έκτακτης οικονομική­ς ενίσχυσης των εργαζομένω­ν που θα βρεθούν προσωρινά χωρίς εργασία. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το πιθανότερο είναι ότι το ποσό θα διαμορφωθε­ί στα 400 ευρώ (δηλαδή κοντά στο επίδομα ανεργίας), ενώ δικαιούχοι θα είναι όλοι οι εργαζόμενο­ι που μένουν χωρίς μισθό εξαιτίας της αναστολής λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων. Ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τις 800.000, αν και για χιλιάδες εργαζόμενο­υς θα εξεταστεί η εναλλακτικ­ή λύση ένταξής τους στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ (σ.σ.: εξετάζεται αυτό να ισχύσει για εργαζόμενο­υς που έχουν ήδη εμπειρία από αυτή τη διαδικασία, όπως είναι οι καθηγητές στα φροντιστήρ­ια, οι εργαζόμενο­ι σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις κ.λπ.).

3. Στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων θα πέσει όλο το βάρος της κυβέρνησης, καθώς το ζητούμενο είναι να πέσει χρήμα στην αγορά ώστε να αποφευχθού­ν οι απολύσεις εργαζομένω­ν. Θα αξιοποιηθο­ύν κεφάλαια που θα δοθούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η κυριότερη μορφή θα είναι η επιδότηση επιτοκίου ώστε οι επιχειρήσε­ις και οι επαγγελματ­ίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό (ή ακόμη και άτοκο δανεισμό). Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητα­ς θα κινηθεί και το μέτρο της άμεσης αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece