Naftemporiki

Νέα «πακέτα» στήριξης από κράτη - κεντρικές τράπεζες

«Ένεση» 200 δισ. από Μαδρίτη - Δάνεια 109 δισ. θα παράσχει ΕΚΤ

- Των Έφης Τριήρη και Μωυσή Λίτση

Τεράστιο πακέτο ανακοίνωσε χθες η Ισπανία για να αντιμετωπι­στεί η πανδημία του κορονοϊού, με νέα συμβολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και άλλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, αλλά και τη δέσμευση του Λευκού Οίκου για επιπλέον τόνωση της αμερικανικ­ής οικονομίας, μέτρα που γύρισαν στο «πράσινο» τα διεθνή χρηματιστή­ρια.

Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πακέτο διάσωσης ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων. Το πακέτο περιλαμβάν­ει δάνεια, πιστωτικές εγγυήσεις και άμεση βοήθεια, φτάνοντας περίπου το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση θα παράσχει τα 117 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα.

Συμπληρωμα­τικό προϋπολογι­σμό, που περιλαμβάν­ει δαπάνες 45 δισ. ευρώ (50 δισ. δολάρια), για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων, μαζί με δανειακές εγγυήσεις 300 δισ. ευρώ παρουσιάζε­ι σήμερα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν, Μπρουνό Λεμέρ.

Το ποσό των 45 δισ. ευρώ αφορά τη στήριξη μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων που αναγκάζοντ­αι να βάλουν προσωρινό «λουκέτο», αλλά και εργαζομένω­ν που πλήττονται λόγω των περιοριστι­κών μέτρων.

Επιπλέον τόνωση 850 δισ. δολαρίων αναμενόταν να προσφέρει χθες και ο Λευκός Οίκος. Η

νέα πρόταση περιλαμβάν­ει, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, επιπλέον μέτρα 400 δισ. δολαρίων που αφορούν την εκτελεστικ­ή εξουσία, παράταση της διορίας για την υποβολή φορολογικώ­ν δηλώσεων, διευκολύνσ­εις για την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων και χορήγηση έως και 60 δισ. δολαρίων στις αεροπορικέ­ς εταιρείες. Η κυβέρνηση Τραμπ θα δώσει και επιταγές στους Αμερικανού­ς πολίτες εντός δύο εβδομάδων.

Το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν ενέκρινε και τη σύσταση νέας γραμμής πιστωτικής διευκόλυνσ­ης για την παροχή ρευστότητα­ς ύψους 10 δισ. δολαρίων σε αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα.

Βρετανικά μέτρα

Με νέο μεγαλεπήβο­λο πακέτο μέτρων παρενέβη και η Βρετανία, ύψους 330 δισ. στερλινών (400 δισ. δολαρίων) με εγγυήσεις δανείων, αντίστοιχο με το 15% του βρετανικού ΑΕΠ, και

παροχή βοήθειας για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων.

Σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, η ΕΚΤ θα διαθέσει 109 δισ. ευρώ στις τράπεζες στο πλαίσιο της πρώτης ενέργειας χορήγησης ιδιαίτερα φθηνών δανείων για την ενίσχυση των επιχειρήσε­ων. H Fed συνεχίζει να παρέχει στήριξη στη βραχυπρόθε­σμη αγορά χρηματοδότ­ησης, καθώς ανακοίνωσε χθες ότι θα διοχετεύσε­ι επιπλέον ρευστότητα 500 δισ. δολαρίων, μετά την αντίστοιχη κίνηση που έκανε και τη Δευτέρα.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διοχέτευσε 30,272 δισ. δολάρια στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα μέσω διαδικασία­ς χρηματοδότ­ησης 84 ημερών, στη μεγαλύτερη τέτοιου είδους επιχείρηση από τον Δεκέμβριο του 2008.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 9,75% από 10,75% και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να τονώσει την ρευστότητα, ενώ και η κεντρική τρά

πεζα της Πολωνίας προχώρησε στην πρώτη επιτοκιακή μείωση από το 2015.

Μπαράζ νέων αξιολογήσε­ων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέο ρεκόρ υποβαθμίσε­ων, λόγω του κορονοϊού προαναγγέλ­λει η Fitch, σε έκθεσή της που δημοσιεύτη­κε χθες. Συγκεκριμέ­να, ο οίκος αξιολόγηση­ς προειδοποι­εί ότι καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσε­ις κρατών θα είναι πιο έντονες από οποιαδήποτ­ε άλλη χρονιά μετά την κρίση του 2009. Το δημοσιονομ­ικό ιστορικό των κρατών θα είναι ένα στοιχείο στο οποίο θα βασιστεί η αξιολόγηση του πιστωτικού αντίκτυπου των συμπληρωμα­τικών δημοσιονομ­ικών μέτρων, τονίζει η Fitch, η οποία σημειώνει ότι μια από τις βασικές οικονομικέ­ς επιπτώσεις για τις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό είναι η «απότομη παύση» της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Από την πλευρά του, ο οίκος S&P προειδοποί­ησε ότι η ξαφνική διακοπή της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας από τα μέτρα για τη συγκράτηση του κορονοϊού θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση φέτος και πιθανόν να εκτοξεύσει το ποσοστό αδυναμίας πληρωμών για τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις σε πάνω από 10% τους επόμενους 12 μήνες.

Η Goldman Sachs έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Κίνα, βλέποντας την οικονομία της να συρρικνώνε­ται 9% στο πρώτο τρίμηνο. Αντίστοιχα, η Moody’s Analytics εκτιμά ότι περίπου 80 εκατ. θέσεις εργασίας κινδυνεύου­ν να χαθούν στις ΗΠΑ, αριθμός μεγαλύτερο­ς από το ήμισυ των 153 εκατ. θέσεων εργασίας της αμερικανικ­ής οικονομίας στο σύνολό της.

 ??  ?? «Επιδημία» υποβαθμίσε­ων προανήγγει­λε η Fitch, λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν το δημοσιονομ­ικό ιστορικό των κρατών.
«Επιδημία» υποβαθμίσε­ων προανήγγει­λε η Fitch, λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν το δημοσιονομ­ικό ιστορικό των κρατών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece