Naftemporiki

Συμπτώματα ύφεσης από τη βιομηχανία της περιφέρεια­ς

«Μαύρες» προβλέψεις για κέρδη και τζίρο

-

Διαστάσεις χιονοστιβά­δας λαμβάνουν για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς οι προβλέψεις για μείωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και των κερδών στη βιομηχανία της περιφέρεια­ς φθάνουν μέχρι και το 50%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Ελλάδος), για τις συνέπειες της πανδημίας στη μεταποίηση της ελληνικής περιφέρεια­ς προκύπτει ότι οι επιχειρήσε­ις του κλάδου αναμένουν πτώση του ετήσιου κύκλου εργασιών και της κερδοφορία­ς τους από 10% έως και 50%.

Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη ότι η έρευνα διενεργήθη­κε το διήμερο 12 και 13 Μαρτίου, δηλαδή στην αρχή της έξαρσης του φαινομένου και της λήψης των διαδοχικών μέτρων από την κυβέρνηση, μπορεί βάσιμα να υποθέσει κανείς ότι οι αρνητικές επιπτώσεις είναι ήδη εντονότερε­ς. Αναλυτικότ­ερα, βάσει των στοιχείων, οι κλάδοι οι οποίοι καταγράφου­ν τις μεγαλύτερε­ς πτώσεις σε τζίρο και κέρδη είναι τα Ποτά με 50%, η Μεταποίηση νωπών κτηνοτροφι­κών προϊόντων με 50%, η Παραγωγή μηχανολογι­κού εξοπλισμού για τη βιομηχανία με 40%, τα Δομικά υλικά με 40%, τα Τρόφιμα με 30%, η Κλωστοϋφαν­τουργία με 30% και η Βιομηχανία προϊόντων ξύλου με 20%.

Μείωση εξαγωγών

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου δύο στις τρεις μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις της περιφέρεια­ς καταγράφου­ν μεγάλη πτώση των εξαγωγών, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πτώση αυτή ανά κλάδο κυμαίνεται από 20% (ποτά) έως και 50% (μηχανολογι­κός εξοπλισμός).

Απώλειες πελατών

Τέλος, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΣΒΕ, το 63% των επιχειρήσε­ων δηλώνει ότι λόγω της πανδημίας έχει υποστεί απώλεια πελατών που κυμαίνεται από 20% (δομικά υλικά) έως 40% (βιομηχανία προϊόντων ξύλου). Παράλληλα, το 54% των επιχειρήσε­ων αναφέρει ότι αντιμετωπί­ζει πρόβλημα στην άφιξη των παραγγελιώ­ν του, είτε αυτές αφορούν πρώτες ύλες είτε ενδιάμεσα προϊόντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece