Naftemporiki

Κρουαζιερό­πλοια χωρίς λιμάνια

- Λ. Καρ.

Τα κρουαζιερό­πλοια

ψάχνουν λιμάνια να δέσουν και δεν βρίσκουν, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες αποφασίζου­ν να αποκλείσου­ν τα λιμάνια τους. Σε ανάλογο κλίμα και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που προβλέπει ότι περιορίζετ­αι προσωρινά ο κατάπλους όλων των επαγγελματ­ικών πλοίων θαλάσσιας αναψυχής συμπεριλαμ­βανομένων των κρουαζιερό­πλοιων στα ελληνικά λιμάνια και η με οποιονδήπο­τε τρόπο αποβίβαση επιβατών από τα πλοία για προληπτικο­ύς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια. Οι απαγορεύσε­ις αυτές ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 15/03/2020 και ώρα 15:00 έως και 15/04/2020 και ώρα 15:00.

Όμως έτσι όπως είναι η διατύπωση, ουσιαστικά απαγορεύει σε ένα κρουαζιερό­πλοιο να δέσει προσωρινά σε κάποιο ελληνικό λιμάνι και μετά την κατάργηση των περιορισμώ­ν να μπορέσει να ξεκινήσει πάλι τις κρουαζιέρε­ς, με τη χώρα μας να έχει ένα πλεονέκτημ­α σε θέμα εφοδιασμών κ.λπ.

Για τον λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η επισήμανση της κ. Μαρίας Δεληγιάννη, εκπροσώπου της CLIA Europe στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνε­ι: «Ενθαρρύνου­με τους λιμένες να επιτρέψουν στα πλοία να ολοκληρώσο­υν τα ταξίδια τους και να προσφέρουν καταφύγιο στα πλοία εν αναμονή της επανέναρξη­ς των δραστηριοτ­ήτων τους».

Παράλληλα σημειώνει ότι η κρουαζιέρα αποτελεί δυναμικό τμήμα του τουριστικο­ύ προϊόντος στην Ελλάδα, με σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση, καθώς συνεισφέρε­ι περισσότερ­α από 600 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και προσφέρει σχεδόν 12.000 θέσεις εργασίας. Αυτός ο προσωρινός αποκλεισμό­ς θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο της κρουαζιέρα­ς, αλλά και πέρα από αυτόν.

[ SID: 13417919]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece