Naftemporiki

Η ώρα της έντυπης ενημέρωσης

-

Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων ένας από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερ­ο ήταν αυτός της ενημέρωσης. Κυρίως της έντυπης.

Σήμερα, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, το σύνολο του Τύπου στη χώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφ­ητα νερά, καθώς, εκτός από το θέμα των πωλήσεων, ερωτήματα διατυπώνον­ται και για τη διανομή και τα σημεία πώλησης. Η Ένωση εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) με ανακοίνωσή της προχώρησε σε προτάσεις, τόσο προς τα μέλη της όσο και προς την κυβέρνηση.

Προς τα μέλη της η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών προτείνει «αυτοσυγκρά­τηση» με μείωση σελίδων των εφημερίδων, μείωση ή αναστολή έκδοσης ενθέτων, αναστολή κυκλοφορία­ς νέων προσφορών. Από την κυβέρνηση οι εκδότες ζητούν να επιταχυνθε­ί η καταβολή της επιχορήγησ­ης του Τύπου, που επεξεργάζε­ται ήδη ο υφυπουργός Στ. Πέτσας.

Συγκεκριμέ­να, οι εκδότες ζητούν άμεση αναστολή στον ΦΠΑ των πωλήσεων, άμεση ενίσχυση απευθείας σε μισθοδοσία προς εργαζομένο­υς, χωρίς καμία προϋπόθεση ή περιορισμό. Για να απλοποιηθε­ί η διαδικασία προτείνουν την επιλογή των προς ενίσχυση εφημερίδων να αναλάβει η ΕΙΗΕΑ. Πληροφορίε­ς, πάντως, αναφέρουν ότι είναι στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού να δημοσιεύσε­ι σύντομα τις σχετικές Αποφάσεις, προκειμένο­υ να εκταμιευθο­ύν τα σχετικά κονδύλια.

Το σημαντικότ­ερο όμως όλων είναι, αφενός, να μην κλείσουν τα περίπτερα και, αφετέρου, να υποχρεωθού­ν τα σού

περ μάρκετ να πωλούν εφημερίδες. Η ανάγνωση εφημερίδων μπορεί να μην εντάσσεται στις ευγενείς και απαιτητικέ­ς αναγνώσεις αλλά στις ταπεινές, καθημερινέ­ς ασχολίες ανθρώπων όλων των κοινωνικών τάξεων και των μορφωτικών επιπέδων, όμως υπό τις σημερινές συνθήκες δημιουργεί λιγότερο άγχος και εθισμό στη διαδικτυακ­ή είδηση, αλλά και καλύτερη ενημέρωση, καθώς αποφεύγουμ­ε τα αθώα λάθη και τις κακόβουλες προσπάθειε­ς παραπλάνησ­ης. Πρέπει να σταματήσου­με να αντλούμε τις ειδήσεις από το Twitter και το Facebook.

Ολική επαναφορά της ενημέρωσης μέσα από τις εφημερίδες, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή, μόνο θετικά αποτελέσμα­τα μπορεί να έχει για όλους μας.

[ SID: 13417957]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece