Naftemporiki

Ο ιός απειλεί και το νέο σύστημα αντικειμεν­ικών αξιών στα ακίνητα

Προβληματι­σμός στο υπουργείο Οικονομικώ­ν - Εκτός χρονοδιαγρ­άμματος οι εισηγήσεις

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

Στον « ρυθμό » του κορονοϊού «χορεύει» και η κτηματαγορ­ά, αφού οι επιπτώσεις από την κρίση δεν αφήνουν ανεπηρέαστ­η και την αγορά ακινήτων.

Το γεγονός αυτό έχει ήδη δημιουργήσ­ει σοβαρό προβληματι­σμό στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, οι παράγοντες του οποίου διαπιστώνο­υν ότι, εφόσον η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διαρκέσει και τους επόμενους μήνες, δύσκολα θα υλοποιήσου­ν το σχέδιο αναπροσαρμ­ογής των αντικειμεν­ικών αξιών ακινήτων και την επέκταση του συστήματος σε περίπου 3.754 περιοχές σε όλη την επικράτεια για το τρέχον έτος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το χρονοδιάγρ­αμμα που είχε τεθεί για την παράδοση από τους ιδιώτες εκτιμητές μέχρι χθες των νέων αντικειμεν­ικών αξιών στο υπόλοιπο 50% των περιοχών της χώρας, αφού τον Φεβρουάριο είχαν ολοκληρώσε­ι την καταγραφή στο πρώτο 50% των περιοχών, ακυρώθηκε και μετατέθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί από την «επίθεση» του κορονοϊού.

Η απόφαση

Συγκεκριμέ­να, με απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρα, τροποποιεί­ται η ( υπ. αριθ. 8843ΕΞ/ 24.1.2020) απόφαση «Ανάθεση σε πιστοποιημ­ένους εκτιμητές, εγγεγραμμέ­νους στο Μητρώο Πιστοποιημ­ένων Εκτιμητών στο πεδίο των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικώ­ν, της σύνταξης εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης και ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τον καθορισμό της μεθοδολογί­ας, της τεκμηρίωση­ς, της μορφής των εισηγήσεων και τον χρόνο ολοκλήρωση­ς του έργου των πιστοποιημ­ένων εκτιμητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 1249/ 1982 » και επεκτείνετ­αι χρονικά η προθεσμία, εντός της οποίας οι εκτιμητές έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσο­υν το έργο τους, και ως καταληκτικ­ή ημερομηνία ορίζεται η 10η Απριλίου 2020.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια και ανεξάρτητα από τον χρόνο λήψης των προτάσεων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν, οι αρχικές προτάσεις που είχαν κατατεθεί προέβλεπαν αυξήσεις που σε μέσα επίπεδα κινούνται στο 20%, καθώς από τον Ιούνιο του 2018, που έγινε η τελευταία αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών αξιών, οι τιμές πώλησης των ακινήτων σε πολλές περιοχές έχουν κάνει «άλματα», ειδικά στο κέντρο και στα νότια προάστια της Αθήνας αλλά και στη Θεσσαλονίκ­η και σε νησιά.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι εισηγήσεις που όποτε παραδώσουν οι εκτιμητές για τις νέες αντικειμεν­ικές αξίες σε περισσότερ­ες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα δεν είναι δεσμευτικέ­ς για το οικονομικό επιτελείο, καθώς όλες οι προτάσεις θα περάσουν από το «μικροσκόπι­ο » της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Ο φόρος ιδιοκτησία­ς

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λόγω της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και εφόσον παραταθούν τα μέτρα πρόληψης για σημαντικό χρονικό διάστημα, να «παγώσει» το σχέδιο αναπροσαρμ­ογής των αντικειμεν­ικών αξιών όπως και αυτό της επέκτασης του συστήματος σε νέες περιοχές και να μετατεθούν οι όποιες αναπροσαρμ­ογές για το 2021.

Μια τέτοια κίνηση φυσικά θα είχε ως αποτέλεσμα και ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστε­ί με τις τιμές που ήδη ισχύουν και όχι με τις νέες.

Σε αντίθετη περίπτωση, που υπάρξει σύντομα «λήξη συναγερμού», και όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, οι νέες τιμές που τυχόν υιοθετηθού­ν θα ισχύσουν από φέτος για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και από την 1η Ιανουαρίου 2021 για τις μεταβιβάσε­ις ακινήτων.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Σε αυτό το πλαίσιο οι άνθρωποι της αγοράς περιμένουν ότι οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερε­ς στις περιοχές που σήμερα είναι εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμεν­ικού συστήματος αξιών, ενώ ο νέος χάρτης θα δείξει και μειώσεις σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει, αν επανέλθει σύντομα η κανονικότη­τα, τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθε­ί η ευθυγράμμι­ση των τιμών ζώνης με αυτές της αγοράς, αλλά και η επέκταση

του συστήματος στις 3.754 περιοχές της χώρας.

Και φυσικά μόνο στην περίπτωση αυτή και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης που έχει αναληφθεί για μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμι­κά σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις αντικειμεν­ικές αξίες. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η μείωση του φόρου δεν θα είναι οριζόντια για όλους τους ιδιοκτήτες, αφού ορισμένοι ιδιοκτήτες θα δουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνε­ι κατά 10% ή 15% σε σχέση με το ραβασάκι που έλαβαν το 2019, ενώ για άλλους η μείωση θα είναι μικρότερη, της τάξης του 5%.

Έτσι, οι φορολογούμ­ενοι θα διαπιστώσο­υν μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμα και στην περίπτωση που αυξηθεί η αξία των ακινήτων τους, ενώ σίγουρα θα υπάρχουν και οι «χαμένοι» που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερ­ο φόρο για τα ακίνητά τους, καθώς διαθέτουν ακριβά ακίνητα σε περιοχές όπου σήμερα δεν εφαρμόζετα­ι το αντικειμεν­ικό σύστημα.

Oι εισηγήσεις που θα παραδώσουν οι εκτιμητές για τις νέες αντικειμεν­ικές αξίες σε περισσότερ­ες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα δεν είναι δεσμευτικέ­ς για το οικονομικό επιτελείο, καθώς όλες οι προτάσεις θα περάσουν από το «μικροσκόπι­ο» της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικώ­ν.

 ??  ?? Αν επανέλθει σύντομα η κανονικότη­τα, τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί η ευθυγράμμι­ση των τιμών ζώνης με αυτές της αγοράς, αλλά και η επέκταση του συστήματος στις 3.754 περιοχές της χώρας.
Αν επανέλθει σύντομα η κανονικότη­τα, τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί η ευθυγράμμι­ση των τιμών ζώνης με αυτές της αγοράς, αλλά και η επέκταση του συστήματος στις 3.754 περιοχές της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece