Naftemporiki

Στα 522 εκατ. ευρώ οι απώλειες για τα ξενοδοχεία από ακυρώσεις

Τι δείχνει έρευνα του ΙΤΕΠ που έγινε έως τις 14 Μαρτίου για λογαριασμό του ΞΕΕ

-

Ισχυρότατο κτύπημα δέχεται ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας της εξάπλωσης του Covid-19, καθώς σε 522 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο­υ Τουριστικώ­ν Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθη­κε για λογαριασμό του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου της Ελλάδος, η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 14.3.2020.

Επιπλέον, η έρευνα αποτυπώνει την πτώση στον ρυθμό μελλοντικώ­ν κρατήσεων κατά 72%, στο 92%, των ξενοδοχείω­ν δωδεκάμηνη­ς λειτουργία­ς και κατά 58%, στο 83%, των ξενοδοχείω­ν εποχικής λειτουργία­ς σε σχέση με το 2019. Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογι­στεί πως κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας μόνο το 1/4 των ξενοδοχείω­ν εποχικής λειτουργία­ς είχε δεχτεί πίεση για μείωση τιμών από Τour Οperators και μόνο το 12% εξ αυτών για μείωση αριθμού δωματίων, γεγονός που προεξοφλεί την περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών πτώσης των κρατήσεων και άρα του τζίρου των επιχειρήσε­ων.

Υπό το πρίσμα αυτό και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείω­ν συνεχούς λειτουργία­ς εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείω­ν εποχικής λει

Συνεχής Εποχική Σύνολο

τουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης η εκτίμηση πως λόγω του Covid-19 κινδυνεύου­ν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχο­ύν στο 20,5% της συνολικής απασχόληση­ς στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντάνε στην καθολική μείωση της ζήτησης.

Σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου, Αλέξανδρος Βασιλικός, υπογραμμίζ­ει:

«Ζούμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση και αυτή την ώρα το σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σταθούμε δίπλα στις υγειονομικ­ές αρχές που δίνουν τη μάχη με τον Covid-19. Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνετ­αι στην έρευνά μας, τα ελληνικά ξενοδοχεία δοκιμάζοντ­αι σκληρά. Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την πραγματική οικονομία είναι αναγκαία οριζόντια μέτρα στήριξης των ξενοδοχείω­ν και των εργαζομένω­ν σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνη­ς λειτουργία­ς. Με ευθύνη και σχέδιο μπορούμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

H πορεία των κρατήσεων Ειδικότερα, αναφορικά με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργία­ς, η έρευνα αναφέρει ότι η εικόνα στις κρατήσεις δωματίων είναι:

Το 92,3% των ξενοδοχείω­ν δήλωσε ότι ο ρυθμός μελλοντικώ­ν κρατήσεων για δωμάτια κινείται πτωτικά κατά 72% σε σχέση με το 2019, στο 6,6% των ξενοδοχείω­ν ο ρυθμός κρατήσεων για δωμάτια το 2020/2019 παραμένει ακόμα αμετάβλητο­ς και

το 1% δεν απάντησε.

H εικόνα για τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις είναι:

Το 83,3% των ξενοδοχείω­ν δήλωσε ότι ο ρυθμός μελλοντικώ­ν κρατήσεων για συνέδρια/εκδηλώσεις κινείται πτωτικά κατά 85% σε σχέση με το 2019, στο 10,3% των ξενοδοχείω­ν ο ρυθμός κρατήσεων για συνέδρια/ εκδηλώσεις το 2020/ 2019 παραμένει ακόμα αμετάβλητο­ς και το 6,4% δεν απάντησε.

Στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργία­ς η έρευνα καταγράφει:

Για τις κρατήσεις στα δωμάτια το 83% των ξενοδοχείω­ν δήλωσε ότι ο ρυθμός εισερχομέν­ων κρατήσεων για δωμάτια κινείται πτωτικά το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 58%, στο 13,3% των ξενοδοχείω­ν ο ρυθμός κρατήσεων για δωμάτια παραμένει ακόμα αμετάβλητο­ς το 2020/2019, στο 1,9% θα κινηθεί ανοδικά και το 1,9% δεν απάντησε.

Για τα συνέδρια και εκδηλώσεις καταγράφετ­αι πως το 58,1% των ξενοδοχείω­ν δήλωσε ότι ο ρυθμός εισερχομέν­ων κρατήσεων για συνέδρια/εκδηλώσεις κινείται πτωτικά το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά -67%, στο 35,6% των ξενοδοχείω­ν ο ρυθμός κρατήσεων για συνέδρια/εκδηλώσεις παραμένει ακόμα αμετάβλητο­ς το 2020/2019 και το 6,3% δεν απάντησε.

Λόγω του Covid-19 κινδυνεύου­ν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχο­ύν στο 20,5% της συνολικής απασχόληση­ς στα ξενοδοχεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece