Naftemporiki

Από το εξωτερικό η μεγαλύτερη μείωση κρατήσεων

-

Μεγάλες απώλειες στην επερχόμενη θερινή τουριστική σεζόν αναμένουν οι ξενοδοχεια­κές μονάδες της χώρας λόγω του κορονοϊού και της πολύ αρνητικής επίδρασης της πανδημίας στην τουριστική κίνηση και στη γενικότερη οικονομική δραστηριότ­ητα. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Interview σε σταθμισμέν­ο δείγμα 305 ξενοδοχείω­ν πανελλαδικ­ά, που πραγματοπο­ιήθηκε μεταξύ 12 και 16 Μαρτίου 2020, το 64% των επιχειρήσε­ων δηλώνει ότι κατέγραψε ακυρώσεις λόγω του κορονοϊού, ενώ το 36% απαντά αρνητικά σε αυτό το ερώτημα.

Οι περισσότερ­ες ακυρώσεις σημειώθηκα­ν στις αμιγώς τουριστικέ­ς περιοχές, και συγκεκριμέ­να στα νησιά, όπως απαντά το 67% των ξενοδόχων, ακολουθεί η Αττική με 58% και μετά η Μακεδονία-Θράκη με 44%. Το 51% δηλώνει ότι η μεγαλύτερη μείωση κρατήσεων προέρχεται από το εξωτερικό, το 13% από το εσωτερικό και το 36% εξίσου από εσωτερικό-εξωτερικό. Τα ξενοδοχεία περιμένουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά, κατά 92% του δείγματος, ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η τουριστική περίοδος, όταν ένα μόλις 8% πολύ αισιόδοξο απαντά όχι/μάλλον όχι.

Για τη διατήρηση/αύξηση των κρατήσεων, το 48% των ξενοδοχεια­κών μονάδων δηλώνει ότι είναι διατεθειμέ­νο να μειώσει τις τιμές, το 32% ότι δεν θα τις μειώσει και το 20% πως δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Το 72% των ξενοδοχείω­ν εκτιμά ότι χρειάζοντα­ι και άλλα οικονομικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ επαρκή τα χαρακτηρίζ­ει το 28%. Τα ξενοδοχεία αναφέρουν ότι σε ποσοστό 89% έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπι­ση του ιού ( ύπαρξη στα δωμάτια και σε κοινούς χώρους αντισηπτικ­ού υγρού, προληπτική απολύμανση του ξενοδοχείο­υ κ.ά.). Παράλληλα, το 41% των ξενοδοχείω­ν δηλώνει ότι διεξάγει και προληπτικό ιατρικό έλεγχο στο προσωπικό του, όταν το 59% δεν έχει πράξει κάτι ανάλογο.

ΕΞΘ: Να κλείσουν

Στο μεταξύ, την υποχρεωτικ­ή διακοπή λειτουργία­ς των ξενοδοχείω­ν της Περιφερεια­κής Ενότητας Θεσσαλονίκ­ης, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα εξαιτίας του κορονοϊού, ζητεί με επιστολή της στον πρωθυπουργ­ό η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκ­η, τονίζοντας την ανάγκη παρέμβασης του κράτους για την προστασία της υγείας των 3.500 εργαζομένω­ν στα ξενοδοχεία τους και για τη διατήρηση αυτών των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τουλάχιστο­ν πέντε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκ­ης έχουν κλείσει προσωρινά λόγω των πολύ χαμηλών πληροτήτων και μηδενικών εσόδων σε απόρροια της γενικότερη­ς κρίσης του νέου κορονοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι, εκτός από την έκθεση Freskon της ΔΕΘ-Helexpo, ακυρώθηκαν και όλες οι εκδηλώσεις στα συνεδριακά κέντρα, ενώ η διεθνής έκθεση βιβλίου, που ήταν προγραμματ­ισμένη για τον Μάιο, θα μετακινηθε­ί και αυτή χρονικά, μάλλον για τον Οκτώβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece