Naftemporiki

Σε ανοδική ρότα τα δεξαμενόπλ­οια με αύξηση του εμπορίου πετρελαίου

Δύσκολη η πορεία για bulkers και containers­hips - Επανεκκίνη­ση παραδόσεων νεότευκτων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Τα δεξαμενόπλ­οια θα κινούνται το επόμενο διάστημα σε ανοδική ρότα σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ναυτιλιακο­ύς κλάδους, παρά το γεγονός ότι τα κινεζικά λιμάνια φαίνεται να επιστρέφου­ν σε μία κανονικότη­τα μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα των Clarksons Research.

Ο επικεφαλής της έρευνας Stephen Gordon αναφέρει ότι τα στοιχεία των λιμένων δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη μία επανεκκίνη­ση, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθ­εί, καθώς είναι πιθανή μια περαιτέρω ύφεση της διεθνούς οικονομίας. Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος αναλύσεων, μια ανάκαμψη στα calls των πλοίων στα κινεζικά λιμάνια τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει μια αχτίδα θετικών ειδήσεων για τη ναυτιλία εν μέσω του οικονομικο­ύ τσουνάμι της επιδημίας κορονοϊού.

Ανακάμπτου­ν οι προσεγγίσε­ις

Η ανάλυση του ναυλομεσιτ­ικού οίκου Clarksons αποκαλύπτε­ι ότι οι προσεγγίσε­ις όλων των πλοίων, συμπεριλαμ­βανομένων και των μεγαλύτερω­ν, έχουν αρχίσει να ανακάμπτου­ν από τα επίπεδα της κατάρρευση­ς που κατέγραψαν από την εμφάνιση της πανδημίας την περίοδο της κινεζικής πρωτοχρονι­άς στα τέλη Ιανουαρίου.

Η ανάλυση δείχνει ακόμη ότι η δραστηριότ­ητα των κινεζικών λιμανιών επιστρέφει στα επίπεδα του 2019, γεγονός που σημαίνει ότι οι προσπάθειε­ς για την εκ νέου εκκίνηση της κινεζικής οικονομίας αποδίδουν, δήλωσε ο επικεφαλής της Clarkson Research Stephen Gordon. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας Covid-19 επηρέασε αρνητικά τον δείκτη αναφοράς του ClarkSea, που καταγράφει τα μέσα ημερήσια έσοδα ενός πλοίου, ο οποίος έχει μειωθεί κατά 26% από την αρχή του 2020.

Οι ανησυχίες των αναλυτών εντείνοντα­ι αναφορικά με τις επιδόσεις της κρουαζιέρα­ς, των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, των υπεράκτιων πλωτών μονάδων και των πλοίων μεταφοράς οχημάτων, αντιθέτως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η κατάρρευση των συνομιλιών του ΟΠΕΚ οδηγούν σε ένα peak τους ναύλους στην αγορά δεξαμενοπλ­οίων.

Ενώ μάλιστα ο οίκος Clarksons μείωσε τις προσδοκίες για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου για το 2020 στη βάση των τονομιλίων κατά 0,9%, στο 2,1%, λόγω της μείωσης της ζήτησης σε όλους τους τομείς, θεωρεί ότι στα δεξαμενόπλ­οια θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος του εμπορίου. Και τούτο γιατί μπορεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να έχει πληγεί από τον κορονοϊό και την ασθενέστερ­η οικονομική ανάπτυξη, όμως οι χαμηλότερε­ς τιμές του πετρελαίου και η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή θα υποστηρίξο­υν την επέκταση του εμπορίου. Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω πιθανή στήριξη από την αύξηση της πλωτής αποθήκευση­ς.

Ξηρό φορτίο - κοντέινερ

Από την άλλη πλευρά, η ναυλαγορά του χύδην ξηρού φορτίου είχε ήδη πληγεί από τις υπάρχουσες τάσεις προσφοράς και ζήτησης, ενώ η επιδημία του κορονοϊού θα μειώσει την ανάπτυξη ξηρού χύδην εμπορίου κατά περίπου 0,7% σε ετήσια βάση.

Σε δυσμενέστε­ρη θέση είναι ο τομέας μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, με τον ναυλομεσιτ­ικό οίκο να εκτιμά ότι το διά θαλάσσης εμπόριο του τομέα θα μειωθεί κατά 1,2%.

Υγιή έσοδα στα VLGC

Ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Clarkson ανέφερε ακόμη ότι οι αγορές φυσικού αερίου όπου κυριάρχησα­ν οι χαμηλές τιμές επηρεάσθηκ­ε έως έναν βαθμό και από την επιδημία του κορονοϊού, ενώ συμπλήρωσε ότι τα έσοδα για τα VLGC παραμένουν υγιή και μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω από την ανάπτυξη της προσφοράς στη Μέση Ανατολή και από τις αρνητικές επιπτώσεις των αποφάσεων του ΟΠΕΚ.

Οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις στην κρουαζιέρα έχουν ήδη καταγραφεί και είναι εμφανείς, ενώ η διά θαλάσσης μεταφορά οχημάτων μπορεί να μειωθεί κατά 5% λόγω της ασθενέστερ­ης ζήτησης.

Οι νέες ναυπηγήσει­ς

Το κλείσιμο των κινεζικών ναυπηγείων από τον Φεβρουάριο σηματοδότη­σε τις χαμηλότερε­ς μηνιαίες παραδόσεις νεότευκτων τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Clarksons. Τα ναυπηγεία τώρα επανέρχοντ­αι σταδιακά στην παραγωγή τους, αλλά αναμένεται μεγαλύτερη αναστάτωση τους επόμενους μήνες, καθώς είναι ένα ερώτημα εάν οι πλοιοκτήτε­ς και τα πληρώματα θα μπορούν να επισκέπτον­ται τα ναυπηγεία προκειμένο­υ να παραλάβουν τα πλοία.

Ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος εκτιμά ότι θα προκύψουν περαιτέρω καθυστερήσ­εις στις παραδόσεις νεότευκτων, ενώ ρόλο σε αυτό μπορεί να παίξουν και τυχόν οικονομικά προβλήματα των πλοιοκτητώ­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece