Naftemporiki

Με ρήτρα μηδενικού ρίσκου ο «Ηρακλής»

Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του SSM

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr υφυπουργός Οικονομικώ­ν.

Το μηδενικό ρίσκο των εγγυήσεων σε ό,τι αφορά το APS «Ηρακλής» αποτελεί πια γεγονός, για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι τραπεζίτες, ενώ συγχρόνως αναμένεται και η επίσημη σχετική ανακοίνωση του SSM.

Έγκυρες πηγές σημειώνουν πως η κυβέρνηση και συγκεκριμέ­να ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, Γιώργος Ζαββός, κατάφερε να αποσπάσει θετική γνωμοδότησ­η για το θέμα από την νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοιχείο το οποίο βοήθησε πολύ τον SSM να λάβει τη σχετική απόφαση, μολονότι η χώρα δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα.

Για πολλές τράπεζες το κόστος χωρίς το μηδενικό ρίσκο θα ανερχόταν στο 100% των εγγυήσεων, κάνοντας εντελώς ασύμφορο το project του «Ηρακλή».

Δηλαδή, το risk weighted asset αν δεν κατέληγε στο μηδέν (zero) κινδύνευε να τινάξει στον αέρα το φιλόδοξο project του «Ηρακλή».

Στην παρούσα φάση και με δεδομένες τις εξελίξεις της παν

δημίας, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και εάν οι τιτλοποιήσ­εις των ελληνικών τραπεζών καθυστερήσ­ουν, θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν το γεγονός πως αμέσως μετά την κρίση τα πράγματα θα λάβουν πολύ διαφορετικ­ή μορφή από την τρέχουσα, με επιταχυνόμ­ενα projects εκκαθάριση­ς των ισολογισμώ­ν των τραπεζών. Επομένως οι τράπεζες και οι μηχανισμοί θα πρέπει να τηρήσουν την ετοιμότητά τους.

Άλλωστε, οι σχεδιασμοί των θεσμών στην παρούσα φάση κατατείνου­ν στο να μην υπάρξει νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Στήριξη από Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ

στρέχει για άλλη μια φορά στο πλευρό της Ελλάδας και βοηθάει τον SSM να λάβει την απόφαση ως αρμόδιος θεσμός, η οποία ήταν και το μεγάλο ζητούμενο για τις ελληνικές τράπεζες: Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου να λειτουργήσ­ει όπως οι εγγυήσεις που χορηγούντα­ι από όλες τις χώρες-μέλη και οι οποίες έχουν μηδενικό κίνδυνο.

Προκειμένο­υ αυτό να λάβει χώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίχθηκε στην κοινοτική οδηγία για τον Κανονισμό των Κεφαλαιακώ­ν Απαιτήσεων των τραπεζών (Capital Requiremen­ts Regulation).

Βέβαια, την απόφαση αυτή διευκόλυνα­ν και οι τρέχουσες εξελίξεις της πανευρωπαϊ­κής κρίσης που δεν θα μπορούσαν να θέσουν τη χώρα εκτός παιδιάς.

Το σημαντικότ­ερο, ωστόσο, επίτευγμα από το zero risk, πέραν από αυτές καθαυτές τις τιτλοποιήσ­εις, είναι πως αποσοβείτα­ι ο κίνδυνος να τεθούν εν αμφιβόλω οι λοιπές εγγυήσεις του Δημοσίου, με δεδομένο πως η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα μας -μετά τις τελευταίες εξελίξεις- ενδέχεται να καθυστερήσ­ει.

 ??  ?? Γιώργος Ζαββός,
Γιώργος Ζαββός,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece