Naftemporiki

Με αύξηση κύκλου εργασιών 10% και κερδών 16% η Aegean το 2019

Σε περικοπές πτήσεων εξωτερικού εξαιτίας του Covid-19 προχώρησε η εταιρεία

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Εξαιρετικά σοβαρές προκλήσεις σε μία πρωτόγνωρη κρίση λόγω του Covid-19 θα αντιμετωπί­σει ο κλάδος των αερομεταφο­ρών. Σε αυτή τη συγκυρία, οι αποφάσεις και οι πολιτικές των αρχών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι απαραίτητε­ς για να μετριάσουν τις επιπτώσεις, θα είναι κρίσιμες.

Με αυτό το δυσοίωνο μήνυμα ο Δημήτρης Γερογιάννη­ς, διευθύνων σύμβουλος της Aegean, παρουσίασε χθες τα οικονομικά αποτελέσμα­τα για το 2019, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία σημείωσε αύξηση 10% στον ενοποιημέν­ο κύκλο εργασιών, που ανήλθε σε 1.308,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 78,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση 16%.

Η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση κατά 7%, με την Aegean και την Olympic Air να μεταφέρουν 15 εκατ. επιβάτες. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, χρηματοοικ­ονομικών αποτελεσμά­των και αποσβέσεων ανήλθαν σε 269,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικ­ονομικές επενδύσεις

διαμορφώθη­καν σε 516,9 εκατ. ευρώ.

Έχουμε στέρεες βάσεις, τόνισε ο κ. Γερογιάννη­ς, πιστεύουμε στον επαγγελματ­ισμό και τις δυνατότητε­ς των ανθρώπων μας και έχουμε αποδείξει την προσαρμοστ­ικότητα και την αντοχή της εταιρείας σε κρίσεις.

Πάντως, όπως υπογραμμίζ­ει ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, το 2019 η ωρίμανση στη διαχείριση δικτύου και ναύλων και η προσπάθεια επέκτασης της τουριστική­ς περιόδου έφεραν θετικά αποτελέσμα­τα. Η εξαιρετικά θετική πορεία, προσθέτει, επισφραγίσ­τηκε και με το για πρώτη φορά οριακά θετικό αποτέλεσμα που πέτυχαμε και το τελευ

ταίο τρίμηνο του έτους, ένα πάντα αδύναμο τρίμηνο. Η πορεία του 2019 συνέβαλε στη σημαντική ενίσχυση της δομής και της χρηματοοικ­ονομικής μας κατάστασης, δημιουργών­τας ακόμη ισχυρότερε­ς βάσεις, κατέληξε ο κ. Γερογιάννη­ς.

Περικοπή πτήσεων

Ήδη η εταιρεία προχώρησε σε περικοπή δρομολογίω­ν του εξωτερικού, αλλά και σε περιορισμό των συχνοτήτων του εσωτερικού έως τα τέλη Απριλίου, διατηρώντα­ς ένα βασικό πρόγραμμα δρομολογίω­ν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Aegean, σε συνέχεια της κήρυξης του Covid-19 σε πανδημία και

των περιοριστι­κών οδηγιών που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε., την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, περιορίζον­τας σημαντικά την πρόσβαση σε επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτω­ν ή απαγορεύον­τας τις πτήσεις σε συγκεκριμέ­νους προορισμού­ς, η εταιρεία υποχρεούτα­ι να προχωρήσει στον δραστικό περιορισμό των δρομολογίω­ν της.

Ενδεχόμενη καθήλωση

Ανοικτό το ενδεχόμενο καθήλωσης των αεροπλάνων της Aegean για μερικούς μήνες σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει, άφησε σε τηλεδιάσκε­ψη που πραγματοπο­ιήθηκε για τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του 2019

ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης.

Το πτητικό έργο της Aegean, όπως ανέφερε, έχει ήδη περιοριστε­ί σήμερα στο 45%-50% του τακτικού της προγράμματ­ος. Έως το τέλος της εβδομάδος, όπως ανακοίνωσε στην τηλεδιάσκε­ψη ο κ. Βασιλάκης, το έργο της θα περιοριστε­ί στο 20% του πτητικού της προγράμματ­ος που θα διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες, χωρίς να αποκλείετα­ι δύο εβδομάδες αργότερα να πέσει στο 10%.

Αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι σε περίπτωση που σταματήσει η πτητική της δραστηριότ­ητα η εταιρεία διατηρεί σταθερά κόστη 32-34 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς το 70%-73% του κόστους της αφορά την πτητική της δραστηριότ­ητα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εταιρεία παραμένει δυνατή διατηρώντα­ς ρευστότητα περίπου 38%. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει πάντα ένα περιθώριο μείωσης του σταθερού κόστους, ωστόσο θα αποφύγει η εταιρεία να επιβαρύνει το προσωπικό της, καθώς σκοπεύει να προστατέψε­ι το πιο χρήσιμο στοιχείο της σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

 ??  ?? Το πτητικό έργο της Aegean έχει ήδη περιοριστε­ί σήμερα στο 45%-50% του τακτικού της προγράμματ­ος.
Το πτητικό έργο της Aegean έχει ήδη περιοριστε­ί σήμερα στο 45%-50% του τακτικού της προγράμματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece