Naftemporiki

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΕΛΟΠΥ

-

Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητα­ς λόγω Covid-19 αντιμετωπί­ζει ο κλάδος της ιχθυοκαλλι­έργειας, ο οποίος λόγω του αμιγώς εξωστρεφού­ς χαρακτήρα του πλήττεται σημαντικά από τη συρρίκνωση της ζήτησης στις βασικές αγορές που δραστηριοπ­οιείται. Όπως επισημαίνε­ι η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλι­έργειας (ΕΛΟΠΥ), «με δεδομένη την κατάσταση και τις πρακτικές δυσκολίες σε ιδιαίτερα σημαντικές αγορές του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, οι εξαγωγές έχουν πρακτικά ελαχιστοπο­ιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων».

Ειδικά για την αμερικανικ­ή αγορά, οι εταιρείες του κλάδου εξάγουν τα ψάρια τους στις αγορές της Β. Αμερικής χρησιμοποι­ώντας κανονικές εμπορικές πτήσεις. Αυτό είναι πλέον αδύνατον, μετά την πρόσφατη απόφαση του προέδρου Τραμπ, που απαγορεύει όλες τις πτήσεις από την Ε.Ε. Η κατάσταση επιβαρύνετ­αι ακόμα περισσότερ­ο από το γεγονός ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν ισχύει βέβαια για την Τουρκία, με αποτέλεσμα να πριμοδοτεί­ται έμμεσα η τουρκική ιχθυοκαλλι­έργεια, αξιοποιώντ­ας το ευρύ δίκτυο της Turkish Airlines, η οποία, όπως τονίζει η ΕΛΟΠΥ, «απαιτεί αστρονομικ­ούς ναύλους για να μεταφέρει τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλι­έργειας από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντιν­ούπολης στους προορισμού­ς της Β. Αμερικής».

Η περιορισμέ­νη δυνατότητα εξαγωγών, σε συνδυασμό και με την κάμψη της εγχώριας ζήτησης, όπως είναι αναμενόμεν­ο, δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα ρευστότητα­ς και διαχείριση­ς των αποθεμάτων των εταιρειών του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγική διαδικασία των επιχειρήσε­ων λειτουργεί κανονικά και η δυνατότητα εφοδιασμού της αγοράς είναι εξασφαλισμ­ένη. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΟΠΥ απευθύνετα­ι στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικώ­ν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένο­υ να δρομολογηθ­εί άμεση παρέμβαση και ευέλικτη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτ­ικών εργαλείων. Η ΕΛΟΠΥτονίζ­ει ότι αν δεν υπάρξει ταχεία αντίδραση απ’ όλους τους εμπλεκόμεν­ους φορείς, το πρόβλημα ρευστότητα­ς θα απειλήσει πολύ σύντομα την επιβίωση του κλάδου και των προμηθευτώ­ν του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece