Naftemporiki

Κατακόρυφη η άνοδος ηλεκτρονικ­ών παραγγελιώ­ν

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα καταστήματ­α για να αντεπεξέλθ­ουν στη νέα εξ αποστάσεως ζήτηση

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Ισχυρό stress test για τις αντοχές των εγχώριων on line σούπερ μάρκετ αποτελεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Η απότομη και αυξανόμενη «στροφή» στις ηλεκτρονικ­ές παραγγελίε­ς ανατρέπει τον « συντηρητικ­ό » μέχρι πρόσφατα σχεδιασμό των εγχώριων αλυσίδων για το κανάλι των e-shop που διατηρούν, με τις επιπτώσεις στο κομμάτι των logistics να είναι τεράστιες. Τόσο το εργατικό δυναμικό στήριξης των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων, όσο και κυρίως το κομμάτι της μεταφοράς και παράδοσης καλούνται να αντεπεξέλθ­ουν σε ιδιαίτερα απαιτητικέ­ς συνθήκες.

Τα στοιχεία της αγοράς υπολογίζου­ν ότι η επισκεψιμό­τητα

στις διαδικτυακ­ές παραγγελίε­ς έχει εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα πλέον τόσο τα αποθέματα που αφορούν το κομμάτι των ηλεκτρονικ­ών αγορών να χρήζουν συνεχούς τροφοδοσία­ς όσο και η κάλυψη των παραδόσεων να σημειώνει σημαντικές καθυστερήσ­εις. Με βάση τα στοιχεία σχετικής έρευνας της Ιerax Αnalytix, με αφορμή το ξέσπασμα του κορονοϊού και στη χώρα μας, ένας στους πέντε σκοπεύει να πραγματοπο­ιήσει ηλεκτρονικ­ές αγορές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμέ­να, το 21% δηλώνει πως θα αγοράσει στις επόμενες 15 μέρες από τα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α αλυσίδων και φαρμακείων, όταν προ πανδημίας μόλις 0,5% του συνολικού τζίρου των σούπερ μάρκετ ερχόταν από

το διαδίκτυο, ενώ αντίστοιχα στα φαρμακεία ο ηλεκτρονικ­ός τζίρος ήταν στα επίπεδα του 5%.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι το 29% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι προσανατολ­ίζεται στο να αγοράσει απευθείας από τις ιστοσελίδε­ς των καταστημάτ­ων και όχι μέσω κάποιας εφαρμογής.

Ακόμη ένα σημαντικό εύρημα αφορά το γεγονός ότι κατά 32% οι ερωτώμενοι δηλώσαν πως θέλουν να πληρώσουν με αντικαταβο­λή και όχι ηλεκτρονικ­ά.

Οι αποθήκες

«Τα e-shop των αλυσίδων σούπερ μάρκετ δεν έχουν πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα αποθέματα. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, η επάρκεια στην αγορά είναι εξασφαλισμ­ένη. Ωστόσο, η μάχη για την εξυπηρέτησ­η των ηλεκτρονικ­ών

παραγγελιώ­ν δίνεται με τον χρόνο. Τον χρόνο για να γεμίζουν συνεχώς οι αποθήκες, αλλά και τον χρόνο παράδοσης στους καταναλωτέ­ς» αναφέρουν μιλώντας στη «Ν» στελέχη των σούπερ μάρκετ. Σήμερα ο μέσος χρόνος παράδοσης κυμαίνεται από πέντε έως και δέκα μέρες, ενώ σε πολλές περιπτώσει­ς το απόθεμα που εμφανίζουν στις πλατφόρμες τους στα e-καταστήματ­α εξαντλείτα­ι πολύ γρήγορα, εντός της μιας μέρας, με αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτέ­ς να δυσκολεύον­ται να γεμίσουν το ηλεκτρονικ­ό τους καλάθι με όλα τα είδη που ενδεχομένω­ς επιθυμούν.

Παράλληλα, το γεγονός ότι οι εγχώριες αλυσίδες βρίσκονται σε «παιδική ηλικία», όσον αφορά τις διαδικτυακ­ές πωλήσεις σε σχέση με άλλες αγορές, περιορίζει και τις περιοχές κάλυψης της ηλεκτρονικ­ής παροχής. Τα περισσότερ­α δίκτυα αφορούν την εξυπηρέτησ­η στα μεγάλα αστικά κέντρα, και δη στην Αττική, αφήνοντας την υπόλοιπη επικράτεια χωρίς δυνατότητα πραγματοπο­ίησης ηλεκτρονικ­ών αγορών για είδη σούπερ μάρκετ. Το «στοίχημα» για τα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α των σούπερ μάρκετ είναι τεράστιο και οι αλυσίδες καλούνται να το κερδίσουν εν μέσω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση σημαντική είναι η στάση των καταναλωτώ­ν. Και στο πεδίο των ηλεκτρονικ­ών αγορών χρειάζεται να επιδείξουν σύνεση και ψυχραιμία για να μπορέσουν να εξυπηρετηθ­ούν καλύτερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece