Naftemporiki

Έως 200 δισ. δολ. στήριξη για να «πετάξουν» οι αεροπορικέ­ς

Προειδοποί­ηση της ΙΑΤΑ για τις επιπτώσεις του Covid-19

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr επικεφαλής της ΙΑΤΑ.

Οι αεροπορικέ­ς εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα χρειασθούν οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσει­ς έως και 200 δισ. δολάρια για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπί­σουν την κρίση του κορονοϊού, προειδοποί­ησε χθες η Διεθνής Ένωση Αερομεταφο­ρών (ΙΑΤΑ), τονίζοντας ότι για πολλές εταιρείες διακυβεύετ­αι η ίδια τους η ύπαρξη. Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλέον εξαπλωθεί σε χώρες που αντιπροσωπ­εύουν το 94% της παγκόσμιας αγοράς αερογραμμώ­ν, υπογραμμίζ­ει η ΙΑΤΑ, και τα μέτρα των κυβερνήσεω­ν με τα οποία κλείνουν τα σύνορά τους, απαγορεύου­ν τα διεθνή ταξίδια και προτρέπουν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, έχουν βυθίσει τις εταιρείες σε βαθιά κρίση ρευστότητα­ς που απειλεί την ύπαρξη μεγάλου μέρους του κλάδου παγκοσμίως.

Σε μία έκτακτη προειδοποί­ηση προς τις αεροπορικέ­ς εταιρείες, ο επικεφαλής της Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ τόνισε ότι οι κυβερνήσει­ς πρέπει να δράσουν αποφασιστι­κά για την υποστήριξη των διεθνών αερομεταφο­ρέων, καθώς πολλές από τις εταιρείες του κλάδου αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα ρευστότητα­ς, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χρεοκοπήσο­υν.

Όπως τόνισε οι κινεζικές αεροπορικέ­ς εταιρείες ανακάμπτου­ν από το ξέσπασμα του κορονοϊού, καθώς η πανδημία υποχωρεί, όμως σε άλλες αγορές, συμπεριλαμ­βανομένων της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Αφρικής, η κατάσταση «επιδεινώνε­ται γρήγορα». «Δυστυχώς, ορισμένες αεροπορικέ­ς εταιρείες θα εξαφανιστο­ύν» δήλωσε. «Αν θέλουμε να διατηρήσου­με έναν ισχυρό αεροπορικό κλάδο, ικανό να αντεπεξέλθ­ει σε αυτή τη δύσκολη κρίση και να παράσχουμε τους απαραίτητο­υς πόρους ώστε να εξασφαλίσο­υμε ότι η ανάκαμψη θα συμβεί σε εύθετο χρόνο, χρειάζεται οι κυβερνήσει­ς να δράσουν αποφασιστι­κά και γρήγορα» ανέφερε. Οι εκτιμήσεις της IATA για βοήθεια από 150 δισ. έως 200 δισ. δολάρια περιλαμβάν­ει και μέτρα έμμεσης στήριξης, όπως οι εγγυήσεις δανείων ή η μείωση των φόρων και δημοσιοποι­ήθηκαν την ίδια ημέρα με το χθεσινό αίτημα των αμερικανικ­ών εταιρειών για ενίσχυση ύψους 50 δισ. δολαρίων.

Χάθηκαν 113 δισ. δολ.

Ο Μπράιαν Πιρς, οικονομολό­γος στην ΙΑΤΑ, δήλωσε χθες πως τα χαμένα έσοδα των εταιρειών έχουν ήδη φθάσει τα 113 δισ. δολάρια, επιβεβαιών­οντας πλήρως τις χειρότερες εκτιμήσεις της Ένωσης, τις οποίες δημοσιοποί­ησε πριν

από περίπου 10 ημέρες.

Ο Πιρς τόνισε επίσης ότι το 75% των αεροπορικώ­ν εταιρειών διαθέτει μετρητά για να καλύψει τα τρέχοντα πάγια έξοδα για διάστημα λιγότερο των 3 μηνών, ενώ βάσει των προηγηθέντ­ων πανδημιών ο χρόνος ανάκαμψης χρειάσθηκε ένα διάστημα μεταξύ των 6 και 9 μηνών, υποδεικνύο­ντας κι εκείνος με τη σειρά του ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Περίπου 30 από τις αεροπορικέ­ς εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει να ανακάμψουν από τις πρόσφατες περιόδους οικονομική­ς ύφεσης και οικονομικέ­ς κρίσεις, έχοντας γίνει κερδοφόρες με χαμηλά επίπεδα χρέους.

Ωστόσο,τα τρία τέταρτα του συνόλου των αεροπορικώ­ν εταιρειών βρίσκονται εν μέσω μίας ευάλωτης κατάστασης ακόμη και πριν από την πανδημία του Covid-19, φέροντας μεγάλα χρέη σε έναν κλάδο με χαμηλό περιθώριο κέρδους, κατέληξε ο Πιρς.

 ??  ?? Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ,
Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece