Naftemporiki

Νέα επίθεση με ρουκέτες στο Ιράκ

Σε βάση 60 χλμ. από τη Βαγδάτη

-

Νέα επίθεση με ρουκέτες σημειώθηκε χθες νωρίς το πρωί στο Ιράκ, σε βάση όπου σταθμεύουν ξένα στρατεύματ­α κοντά στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός. Πρόκειται για την τρίτη αυτού του είδους επίθεση που πραγματοπο­ιείται μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Πολλές ρουκέτες έπληξαν τη βάση Μπασμάγια, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, όπου σταθμεύουν μέρος του ισπανικού αποσπάσματ­ος που συμμετέχει στον διεθνή υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και στρατεύματ­α του ΝΑΤΟ.

Στη βάση αυτή σταθμεύουν επίσης Αμερικανοί, Βρετανοί, Καναδοί και Αυστραλοί στρατιώτες που εκπαιδεύου­ν τον ιρακινό στρατό.

Από τα τέλη Οκτωβρίου 2019 έχουν εξαπολυθεί εναντίον αμερικανικ­ών στόχων στο Ιράκ 24 επιθέσεις με ρουκέτες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, όμως οι ΗΠΑ επιρρίπτου­ν την ευθύνη για τις περισσότερ­ες από αυτές σε φιλοϊρανικ­ές παραστρατι­ωτικές δυνάμεις και κυρίως στην οργάνωση Ταξιαρχίες του Στρατού του Θεού (Κατάεμπ Χεζμπολάχ), ορισμένα στοιχεία της οποίας έχουν ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Η Καταέμπ Χεζμπολάχ

Την προηγούμεν­η Πέμπτη για πρώτη φορά η Καταέμπ Χεζμπολάχ χαιρέτισε, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη, τις επιθέσεις με 18 ρουκέτες εναντίον της βάσης Τάτζι που είχαν σημειωθεί το βράδυ της Τετάρτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός στρατιώτης, καταγγέλλο­ντας για μία ακόμη φορά «τις αμερικανικ­ές κατοχικές δυνάμεις».

Οι ιρακινές αρχές, που βασίζονται στις διεθνείς δυνάμεις για την αντιμετώπι­ση των τζιχαντιστ­ών και των εν υπνώσει πυρήνων τους στο Ιράκ, διαβεβαιών­ουν ότι δεν έχουν εντοπίσει τους δράστες των επιθέσεων αυτών.

Ωστόσο ανακοινώνο­υν τακτικά, όπως το έκαναν και το Σάββατο έπειτα από μια δεύτερη επίθεση εναντίον της βάσης Τάτζι, ότι εντόπισαν εκτοξευτήρ­ες ρουκετών κοντά στις βάσεις που γίνονται στόχοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece