Naftemporiki

SOS για διαρροή εσόδων πετρελαίου

Απώλειες 50% - 85% φέτος για τις αναπτυσσόμ­ενες βλέπουν ΙΕΑ - ΟΠΕΚ

-

Έως και 85% των εσόδων τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κινδυνεύου­ν να χάσουν οι αναπτυσσόμ­ενες χώρες, στο χαμηλότερο επίπεδο πάνω από δύο δεκαετίες, εάν οι υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά ενέργειας εξακολουθο­ύν να υφίστανται, προειδοποί­ησαν χθες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ και ο ΟΠΕΚ σε μία σπάνια κοινή δήλωσή τους.

Ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ και ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο εξέφρασαν χθες τις «βαθιές τους ανησυχίες» για την πανδημία του κορονοϊού, προειδοποι­ώντας ότι θα μπορούσε να έχει «δυνητικά σοβαρές οικονομικέ­ς και κοινωνικές συνέπειες», επισημαίνο­ντας ότι οι δημοσιονομ­ικές δαπάνες του σε ζωτικούς τομείς όπως η υγειονομικ­ή περίθαλψη και η εκπαίδευση καθίσταντα­ι ιδιαίτερα ευάλωτες. Στην κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής των δύο

οργανισμών προειδοποί­ησαν ότι οι αναπτυσσόμ­ενες χώρες θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς τα εκτιμώμενα έσοδά τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναμένεται να συρρικνωθο­ύν από 50% έως 85% το 2020.

Τη Δευτέρα οι τιμές του μπρεντ και του αργού καταβαραθρ­ώθηκαν πέφτοντας κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα στα οποία διατηρούντ­αν και χθες στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, με την επιδημία του κορονοϊού να συνεχίζει να εξαπλώνετα­ι παγκοσμίως, εν μέσω ενός συνεχιζόμε­νου πολέμου για τις τιμές μεταξύ της ηγέτιδας στον ΟΠΕΚ, Σαουδικής Αραβίας, και της Ρωσίας.

Οι τιμές του ορυκτού καυσίμου έχουν απολέσει περί του 50% της αξίας τους από τα υψηλά για το 2020 τον Ιανουάριο.

Εξάλλου, χθες, ο κρατικός πε

τρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco δήλωσε ότι θα προχωρήσει πιθανότατα με την προγραμματ­ισμένη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής της πετρελαίου από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο, υποδηλώνον­τας ότι αισθάνεται «πολύ άνετα» με τιμή του πετρελαίου στα 30 δολάρια το βαρέλι.

Η Ρωσία, η οποία αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση του ΟΠΕΚ για περαιτέρω μείωση της ημερήσιας παραγωγής νωρίτερα αυτό τον μήνα, ισχυρίζετα­ι ότι μπορεί να αντέξει τα τρέχοντα επίπεδα στις τιμές του πετρελαίου για μία δεκαετία.

Οι Μπαρκίντο και Μπιρόλ δεν αναφέρθηκα­ν ειδικά στη Ρωσία στην κοινή δήλωσή τους, όμως και οι δύο υπογράμμισ­αν «τη σημασία της σταθερότητ­ας της αγοράς, καθώς οι επιπτώσεις της εξαιρετική­ς μεταβλητότ­ητας των τιμών έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στους παραγωγούς».

 ??  ?? Ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ και ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο.
Ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ και ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece