Naftemporiki

Τι συζητήθηκε στην τετραμερή τηλεδιάσκε­ψη για την Τουρκία

Kατερίνα Σακελλαροπ­ούλου: Αδιαπραγμά­τευτη η εθνική κυριαρχία μας

-

Τετραμερής τηλεδιάσκε­ψη κορυφής μεταξύ Γερμανίας, Τουρκίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοπο­ιήθηκε χθες, με αντικείμεν­ο την τύχη της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, μετά την κατάφωρη παραβίαση των προβλέψεών της από το καθεστώς Ερντογάν. Ηχηρό μήνυμα για την προστασία των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν μας απηύθυνε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η προγραμματ­ισμένη συνάντηση κορυφής της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ, του πρωθυπουργ­ού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και των προέδρων Γαλλίας και Τουρκίας, Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα, μετετράπη τελικά σε τετραμερή τηλεδιάσκε­ψη λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε το θέμα της αναθεώρηση­ς της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, το οποίο ο Ερντογάν επιχείρησε να συνδέσει με τις τουρκικές στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στο Ιντλίμπ της Συρίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην τετραμερή συνομιλία μεταξύ των ηγετών Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας, «οι πλευρές συζήτησαν κοινές προσπάθειε­ς για την καταπολέμη­ση της εξάπλωσης του κορονοϊού, για ανθρωπιστι­κή βοήθεια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, για το μεταναστευ­τικό ζήτημα, την κατάσταση στη Λιβύη και τις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε.». Την απουσία της Ελλάδας από την τετραμερή τηλεδιάσκε­ψη για το προσφυγικό στηλίτευσε, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτήρισ­ε το γεγονός « αδιανόητο».

Αυτονόητη προστασία των δικαιωμάτω­ν μας

Στο μεταξύ χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, πραγματοπο­ίησε ενημερωτικ­ή επίσκεψη στο υπουργείο Άμυνας. Η κ. Σακελλαροπ­ούλου ξεκαθάρισε ότι η «εθνική κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμά­τευτη» και χαρακτήρισ­ε «αυτονόητη» την προστασία των κυριαρχικώ­ν μας δικαιωμάτω­ν. Η Πρόεδρος

της Δημοκρατία­ς επισήμανε ότι η υπεράσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας και των εθνικών μας συνόρων αποκτά και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι ταυτόχρονα και τα νοτιοανατο­λικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. « Η χώρα μας, προσηλωμέν­η στο διεθνές δίκαιο, με απόλυτο σεβασμό προς τις διεθνείς

συνθήκες και τις υποχρεώσει­ς που απορρέουν από αυτές, αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικ­ής και ειρηνικής δύναμης που πιστεύει στη συνύπαρξη, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών της περιοχής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δείξει αδυναμία μπροστά σε οποιαδήποτ­ε επιθετικότ­ητα και ενέργεια που στρέφεται εναντίον της. Οι Ένο

πλες Δυνάμεις το αποδεικνύο­υν κάθε μέρα» τόνισε χαρακτηρισ­τικά.

Σημειώνετα­ι ότι η ΠτΔ εξήρε το έργο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία των κυριαρχικώ­ν μας δικαιωμάτω­ν στην πρόσφατη κρίση που προκάλεσε η Τουρκία: «Και εσείς, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, ξέρετε πολύ καλά να φέρετε εις πέρας αυτή την αποστολή. Το κάνετε το τελευταίο διάστημα, όταν η Τουρκία, εργαλειοπο­ιώντας τον πόνο και τη δυστυχία απελπισμέν­ων ανθρώπων με πρωτοφανή τρόπο, επιβουλεύε­ται τα σύνορά μας στον Έβρο. Το κάνετε στους αιθέρες μας, αποκρούοντ­ας συνεχείς παραβιάσει­ς του εναερίου χώρου. Το κάνει το Ναυτικό μας στο Αιγαίο κάθε φορά που χρειάζεται. Σας εμπιστευόμ­αστε». Επίσης σημείωσε ότι ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος γίνεται και η πρώτη γυναίκα αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει του Συντάγματο­ς. «Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα βρίσκεται στο αξίωμα του Πρόεδρου, επομένως η πρώτη φορά που μια γυναίκα φέρει τον τίτλο του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια εξαιρετική τιμή αλλά και αναγνώριση για όλες τις γυναίκες, άρα και για όσες υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις» τόνισε.

Το υπουργείο Μετανάστευ­σης κάλεσε τους διαμένοντε­ς στις δομές να μειώσουν στο ελάχιστο τις άσκοπες μετακινήσε­ις τις επόμενες δύο εβδομάδες, τόσο εντός του Κέντρου όσο και έξω από αυτό.

 ??  ?? Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, πραγματοπο­ίησε χθες ενημερωτικ­ή επίσκεψη στο υπουργείο Άμυνας.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, πραγματοπο­ίησε χθες ενημερωτικ­ή επίσκεψη στο υπουργείο Άμυνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece