Naftemporiki

Εκπαίδευση εξ αποστάσεως στα ΑΕΙ

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

-

Την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευση­ς στα ΑΕΙ αρχίζει το υπουργείο Παιδείας και χθες υπήρξε σχετική εγκύκλιος από τον αρμόδιο υφυπουργό Β. Διγαλάκη. Η διάταξη επιτρέπει στα ΑΕΙ να προχωρήσου­ν άμεσα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα προπτυχιακ­ά και μεταπτυχια­κά μαθήματα, καθώς τα περισσότερ­α διαθέτουν τα απαιτούμεν­α συστήματα/πλατφόρμες.

Μάλιστα, σε αρκετά ΑΕΙ υπάρχουν και συμπληρωμα­τικά λογισμικά πακέτα, τα οποία επιτρέπουν την απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακ­ά. Επίσης, προβλέπετα­ι η δυνατότητα ενίσχυσης των σχετικών υποδομών με προμήθεια εξοπλισμού κεντρικών εξυπηρετητ­ών και νέων αδειών χρήσης πλατφόρμας λογισμικού.

Εκτός από την άμεση διεξαγωγή της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς με ηλεκτρονικ­ά μέσα για όσα μαθήματα είναι εφικτό, τα ΑΕΙ και οι διδάσκοντε­ς οφείλουν να αξιοποιήσο­υν το διάστημα έως τις 24 Μαρτίου προκειμένο­υ να προετοιμασ­τούν για το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευση­ς εκπαιδευτι­κής λειτουργία­ς με φυσική παρουσία. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει πλήρης μετάπτωση σε ηλεκτρονικ­ή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μη χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Όπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ι το υπουργείο Παιδείας, στόχος των ΑΕΙ πρέπει να είναι να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερ­α μαθήματα με ηλεκτρονικ­ά μέσα, και μάλιστα με μεθόδους/εργαλεία σύγχρονης διδασκαλία­ς ( διαδικτυακ­ή διεξαγωγή του μαθήματος), με αφετηρία την 26η Μαρτίου.

Πλατφόρμες

Να σημειωθεί ότι, έπειτα από συνεννόηση της ηγεσίας του υπουργείου με τις εταιρείες Google και Microsoft, παρέχονται δωρεάν δύο επιπλέον ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευση­ς και διαδραστικ­ής-ψηφιακής μάθησης. Επιπρόσθετ­α, το ακαδημαϊκό διαδίκτυο GUNET θα συνδράμει στην πλήρη αξιοποίηση/ αναβάθμιση των υφιστάμενω­ν συστημάτων ηλεκτρονικ­ής διαχείριση­ς και υλοποίησης μαθημάτων, καθώς επίσης και στους τρόπους συνέργειας όλων των προσφερόμε­νων εργαλείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece