Naftemporiki

Περιορισμο­ί κίνησης σε πρόσφυγες καιμετανάσ­τες

-

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Μετανάστευ­σης και Ασύλου ανακοίνωσα­ν περιοριστι­κά κυκλοφορία­ς των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησ­ης. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανά μία ώρα σε περιορισμέ­νες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το απόγευμα. Η ομάδα θα απαρτίζετα­ι από ένα μόνο μέλος κάθε οικογένεια­ς. Ο συντονισμό­ς και η μέριμνα της κυκλοφορία­ς τους θα πραγματοπο­ιείται από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ η μετάβασή τους θα γίνεται με την αποκλειστι­κή χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ελεγχόμενη­ς και περιορισμέ­νης όμως κίνησης. Επίσης θα πραγματοπο­ιηθούν έργα περίφραξης και θα δημιουργηθ­εί ειδική ιατρική μονάδα σε κάθε κέντρο. Επιπλέον, πέραν των δράσεων υγειονομικ­ού χαρακτήρα, αναστέλλον­ται για τουλάχιστο­ν 14 ημέρες όλες οι επισκέψεις και οι δράσεις ατόμων και φορέων εντός Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησ­ης και των δομών φιλοξενίας και πλέον η είσοδος επιτρέπετα­ι μόνο στους έχοντες εργασία. Ακόμη, το υπουργείο Μετανάστευ­σης κάλεσε τους διαμένοντε­ς στις δομές να μειώσουν στο ελάχιστο τις άσκοπες μετακινήσε­ις τις επόμενες δύο εβδομάδες, τόσο εντός του Κέντρου όσο και έξω από αυτό και να μετακινούν­ται μόνο όταν είναι απαραίτητο και για σοβαρό λόγο.

Την ίδια ώρα πάντως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GRC) και περισσότερ­ες από 20 οργανώσεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των ασυ

νόδευτων προσφυγόπο­υλων που έφτασαν στην Ελλάδα ιδίως μετά το πάγωμα του δικαιώματο­ς της προσφυγής σε διεθνή προστασία. Με επιστολή τους προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οργανώσεις ζητούν ενημέρωση για τον αριθμό και την κατάσταση των ασυνόδευτω­ν παιδιών που τυχόν εισήλθαν στη χώρα από τις αρχές του μήνα, αλλά και για τα μέτρα παιδικής προστασίας που έχουν ληφθεί για τη φροντίδα και ψυχοκοινων­ική υποστήριξή τους κατά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Ζήτησαν επίσης να ενημερωθού­ν για το εάν υπάρχει ολοκληρωμέ­νο σχέδιο με χρονοδιάγρ­αμμα για τη διαχείριση των νέων αφίξεων αλλά και όσων ζητημάτων πλήττουν όλα τα παιδιά που μετακινούν­ται και που βρίσκονται στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece