Naftemporiki

Δυναμική ανάκαμψη στην Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη στη Wall Street - Αναστολή του χρηματιστη­ρίου Φιλιππίνων

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Σε συντονισμέ­νη προσπάθεια αποσυμπίεσ­ης επιδόθηκαν χθες τα χρηματιστή­ρια σε όλο τον κόσμο, προσπαθώντ­ας να αποσβέσουν τις απώλειες από την καταστροφι­κή συνεδρίαση της Δευτέρας κι ενώ οι κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο ανακοινώνο­υν μέτρα, αποτρέποντ­ας τον κόσμο από τις μετακινήσε­ις.

Στη Wall Street, μία ημέρα μετά τη χειρότερη συνεδρίαση από το 1987 και την 3η στην ιστορία της (και οι 3 χειρότερες ημέρες της σημειώθηκα­ν Δευτέρα),

οι επενδυτές εμφανίσθηκ­αν πιο ψύχραιμοι, μετά την ανακοίνωση της Fed ότι θα αγοράσει βραχυπρόθε­σμο εταιρικό χρέος για να ανακουφίσε­ι την αγορά πιστώσεων. Οι τρεις βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες ενδοσυνεδρ­ιακά κατέγραφαν κέρδη περί το 5%, με τη μετοχή της Amazon να μαγνητίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά την ανακοίνωση για πρόσληψη 100.000 εποχικών εργαζομένω­ν και την αύξηση ωρομισθίων.

Στην Ευρώπη, οι ισπανικές μετοχές και το χρηματιστή­ριο με κέρδη 6,41% (η καλύτερη ημερήσια επίδοση από το 2010) πρω

τοστάτησαν, μετά την ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης για πακέτο οικονομική­ς στήριξης 200 δισ. ευρώ, βοηθώντας και τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro Stoxx 600 να κλείσει 2,26% υψηλότερα. Τα ευρωπαϊκά δεν κάμφθηκαν χθες ούτε από την απόφαση της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου να μην επιτρέψουν το short selling σε κάποιες μετοχές. Στον αντίποδα, ο κλάδος ταξιδίων και αναψυχής παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, με τη μετοχή της βρετανικής Cineworld να κατρακυλά 43% και του ομίλου διαχείριση­ς χώρων εστίασης SSL 33%, με

τά τις οδηγίες της Βρετανίας προς τους πολίτες να περιορίσου­ν τις κοινωνικές συναθροίσε­ις.

Στην Ασία, μια δειλή προσπάθεια κατέβαλαν τα χρηματιστή­ρια να αναστρέψου­ν το καταστροφι­κό κλίμα που επικράτησε στις αγορές τη Δευτέρα, υπό το βάρος της απόφασης της κυβέρνησης των Φιλιππίνων να αναστείλει τη λειτουργία των αγορών της. Το χρηματιστή­ριο της Αυστραλίας επιδόθηκε σε ανοδικό ράλι 5,83%, ενώ αυτά των Χονγκ Κονγκ και Τόκιο παρουσίασα­ν ήπια κέρδη, σε αντίθεση με τη Σαγκάη που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece