Naftemporiki

Εκτίναξη του δολαρίου

Υποχώρησε το ευρώ - Σε χαμηλά εξαμήνου η στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε το δολάριο χθες, καθώς επιχειρήσε­ις και επενδυτές ενισχύουν τη ρευστότητά τους λόγω των ανησυχιών για την πανδημία του κορονοϊού, ενώ η στερλίνα υποχώρησε κάτω από το 1,21 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, καθώς η βρετανική κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει ρότα και να υιοθετεί σταδιακά και αυτή αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπι­ση του Covid-19. Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003 υποχώρησε το δολάριο Αυστραλίας, λόγω της μεγάλης μείωσης στις εξαγωγές εμπορευμάτ­ων που κατέγραψε η Αυστραλία.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα είχε αρχικά στις αρχές του μήνα υποχωρήσει, ακολουθώντ­ας την πολύ μεγάλη μείωση των αποδόσεων των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων. Έκτοτε ωστόσο ανέκαμψε καθώς στη διεθνή αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, οι επενδυτές προτιμούν τη ρευστότητα και το δολάριο.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων παρουσιάζε­ι άνοδο περί το 5% από τις 9 Μαρτίου.

Χθες ο εν λόγω δείκτης ενισχύθηκε 1,33% στο 99,43.

Το ευρώ υποχώρησε 1,63% στο 1,10 δολάριο, ενώ το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχύθηκε 1%

στα 106,91 γιεν. Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, μετά τη σκλήρυνση της στάσης και της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού, σε αντίθεση με την αρχική χαλαρή της στάση.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε έως και 2% στο 1,2029 δολ. Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,3% στις 90,97 πένες. Προχθές ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αυστηρότερ­α μέτρα, καλώντας τους Βρετανούς να περιορίσου­ν την κοινωνική τους ζωή.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 1,70% στο 0,5976$, χαμηλότερο επίπεδο από το 2003. Από τις 9 Μαρτίου το δολάριο Αυστραλίας καταγράφει απώλειες 10%.

Νέα χαλάρωση από την Αυστραλία

Η Τράπεζα Αποθεμάτων (κεντρική) της Αυστραλίας επανέλαβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει την πρωτοφανή διάδοση του κορονοϊού, ενισχύοντα­ς τις εικασίες για την ανακοίνωση σημαντικών μέτρων οικονομική­ς στήριξης μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το δολάριο Καναδά υποχώρησε στο χαμηλό της τετραετίας στο 1,4188 ως προς το δολάριο.

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε παρά την αρχική του ενίσχυση, πλησιάζοντ­ας στο χαμηλό από το 2016, ακολουθώντ­ας την πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Το ρωσικό ρούβλι είναι ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έχοντας υποχωρήσει μέχρι στιγμής περί το 17% έναντι του δολαρίου.

Χθες διαμορφώθη­κε χαμηλότερα 0,5% στα 75,01 ως προς το δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 18ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece