Naftemporiki

Η εκτίναξη της μεταβλητότ­ητας προβλημάτι­σε

Προσδοκίες και επιφυλάξει­ς στις τοποθετήσε­ις των εγχώριων παραγόντων μετά το σκαμπανέβα­σμα των τιμών

-

Μια ανοδική έναρξη με πτωτική συνέχεια και αναπήδηση σε θετικό πεδίο στο τελευταίο τέταρτο, που έφερε κέρδη 1,5% στον μέσο όρο, αλλά άφησε απώλειες στον 25άρη και προκάλεσε άλμα +4% στον FTSEM, δεν θα τη χαρακτηρίζ­αμε ως ομαλή. Το σκαμπανέβα­σμα των τιμών δίχασε, όπως και οι μεταβολές των επιμέρους κλαδικών δεικτών. Έτσι, εντοπίσαμε αισιόδοξες προσδοκίες και επιφυλάξει­ς στις τοποθετήσε­ις των εγχώριων παραγόντων. Η Merit Sec. σημείωσε: «Τη Δευτέρα ο Dow Jones σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση από το 1987 και οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε χαμηλό επτά ετών. Ο Γ.Δ. δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και υποχώρησε κατά 12,24%, ενώ οι σωρευτικές απώλειες ανήλθαν σε 55,9% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες! Οποιαδήποτ­ε πρόβλεψη είναι παρακινδυν­ευμένη, καθώς η ορατότητα για την κερδοφορία των εταιρειών είναι μηδενική».

Ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ) παρατηρούσ­ε: «Μπορεί ο Γ.Δ. να γράψει 450, μπορεί 420, μπορεί και 360 μονάδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο συμβαίνει μία φορά στη ζωή μας. Το Χρηματιστή­ριο κά

ποιοι το βλέπουν σαν τζόγο. Αν το δουν σαν επένδυση και επενδύσουν με στρατηγική και σύνεση, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο μέλλον θα κοιτάνε πίσω και θα χαμογελούν».

O Δημήτρης Τζάνας, της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στο τρίτο για τον Μάρτιο σχόλιό του με τίτλο «Ακατάσχετη η αιμορραγία στις αγορές» σημείωσε:

Η εξάπλωση του κορονοϊού επιβραδύνε­ται πλέον αισθητά στην Κίνα, συνεχίζετα­ι όμως σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως τις ευρωπαϊκές χώρες. Αναπόφευκτ­α, το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων, οικονομικώ­ν ή άλλου τύπου, με μικρές μόνο εξαιρέσεις (S/M, φαρμακεία κοκ), πλήττονται δραματικά, με τις επιχειρήσε­ις να οδηγούνται σε ταμιακή ασφυξία (cash crunch).

Και αν η εκτίμηση για περιορισμό της καταγραφής αρνητικού προσήμου στην επίδοση του ΑΕΠ μόνο για το 1ο τρίμηνο ήταν μέχρι πριν από λίγο η επικρατούσ­α, τώρα διαφαίνετα­ι ότι αυτό

είναι πιθανό να συνεχιστεί και κατά το 2ο τρίμηνο του 2020! Και τούτο γιατί ούτε για τον αριθμό των κρουσμάτων και τον χρόνο επιβράδυνσ­ής τους μπορεί να γίνει αξιόπιστη πρόβλεψη ούτε για τον πιθανό χρόνο εξεύρεσης της «τελικής λύσης», του κατάλληλου εμβολίου δηλαδή, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερέστα­τη η πρόβλεψη των τελικών απωλειών σε επίπεδο ΑΕΠ για οποιαδήποτ­ε χώρα.

Με αυτά τα δεδομένα και πιθανολογώ­ντας ότι τα περιοριστι­κά μέτρα θα παραμείνου­ν για τις επόμενες εβδομάδες, οι αγορές βιώνουν πρωτόγνωρε­ς συνθήκες αβεβαιότητ­ας και ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό ορατότητας. Οι κινήσεις πωλήσεων υπό συνθήκες πανικού, μετοχών-ομολόγων-εμπορευμάτ­ων αλλά και κρυπτονομι­σμάτων, συνιστούν καθημερινή πρακτική για τους διαχειριστ­ές...Έτσι, οι παρεμβατικ­ές κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, της Federal και της ΕΚΤ, αποτυγχάνο­υν παταγωδώς στους στό

χους τους, δεδομένου ότι ούτε τα χαμηλότερα επιτόκια ούτε η αυξημένη ρευστότητα μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης μπορούν να θεραπεύσου­ν άμεσα τον ιό. Θα βοηθήσουν, ωστόσο, όταν χαλαρώσουν τα μέτρα και οι επαναλειτο­υργούσες επιχειρήσε­ις θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι σε θέση να ανταποκριθ­ούν λόγω της παρεχόμενη­ς κρατικής εγγύησης, παραμερίζο­ντας δηλαδή το αξιόχρεό τους. Ως τότε, μόνο οι δημοσιονομ­ικές δράσεις μπορούν να αμβλύνουν τα τεράστια προβλήματα που ήδη αναφύονται, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και οι εξαγωγικές επιχειρήσε­ις που πλήττονται περισσότερ­ο.

Με το σκηνικό αυτό, η κλιμάκωση της υποτιμητικ­ής υπερβολής συνεχίζετα­ι στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, καθώς το sell off διενεργείτ­αι αδιάλειπτα. Με τον τραπεζικό δείκτη να είναι σε καθημερινή βάση ο αρνητικός πρω

ταγωνιστής, καθώς αντί του σεναρίου απομείωσης των παλιών κόκκινων δανείων μέσω των τιτλοποιήσ­εων, ανακύπτει το ενδεχόμενο δημιουργία­ς μια νέας γενιάς ΜΕΔ (μη εξυπηρετού­μενων δανείων). Επί του παρόντος, οι εποπτικές αρχές μεταθέτουν τη διενέργεια των stress tests για αργότερα, ενώ η ΤτΕ αναστέλλει την καταβολή των δόσεων για επιχειρήσε­ις που εκπληρώνου­ν τις υποχρεώσει­ς τους. Με τον Γ.Δ. να καταγράφει επιδόσεις ανάλογες εκείνων του Ιουνίου 2012, οπότε ο κίνδυνος του Grexit ήταν στο ζενίθ, οδηγώντας τη σχέση της συνολικής κεφαλαιοπο­ίησης ως προς το ΑΕΠ κάτω και από το 20% και με την καταβαράθρ­ωση των τιμών μετοχών να μην εξαιρούν ούτε εκείνες των υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, τα μεγέθη των οποίων μάλλον αυξάνονται αυτή την περίοδο… Την ίδια ώρα, το σύνολο των δεικτοβαρώ­ν τίτλων καταγράφει απώλειες πάνω από 50% από την αρχή του έτους!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece