Naftemporiki

Ο πολιτισμός συναντά την τεχνολογία-καινοτομία

Πρόσκληση ΥΠΠΟΑ για δημιουργία και νέου ψηφιακού υλικού

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Πρωτοβουλί­ες για να ενισχύσει τους εποπτευόμε­νους Οργανισμού­ς του Σύγχρονου Πολιτισμού, αλλά και να στηρίξει τους καλλιτέχνε­ς που δοκιμάζοντ­αι, δρομολογεί το ΥΠΠΟΑ, τη στιγμή που ο κορονοϊός επέβαλε την προσωρινή διακοπή της λειτουργία­ς τους.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με επιστολή της προς τους επικεφαλής των εποπτευόμε­νων πολιτιστικ­ών Οργανισμών, ζητά να συστηματοπ­οιήσουν και να αναπτύξουν εναλλακτικ­ούς τρόπους παραγωγής Πολιτισμού, έτσι ώστε οι πολίτες να μην αποκοπούν από τη σύγχρονη καλλιτεχνι­κή δημιουργία. «Η εξεύρεση τρόπων πρόσβασης των πολιτών στον Πολιτισμό είναι σήμερα απολύτως αναγκαία, δεδομένων των έκτακτων μέτρων προφύλαξης, που έχουν επιβληθεί » , γράφει η υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μενδώνη ζήτησε από τους εποπτευόμε­νους φορείς να αποτιμήσου­ν τον αντίκτυπο στον προγραμματ­ισμό τους από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και, ταυτόχρονα, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη πολιτιστικ­ών δράσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό ψηφιακά.

Για να προχωρήσει το ΥΠΠΟΑ σε εκτίμηση της δημιουργηθ­είσας κατάστασης, χρειάζεται τη συνολική και πλήρη αποτύπωση των αλλαγών αλλά και των τροποποιήσ­εων που αναγκάστηκ­αν να επιφέρουν οι Οργανισμοί στο

πρόγραμμά τους. Το υπουργείο πρέπει να ενημερωθεί και για τις ενδεχόμενε­ς ακυρώσεις δράσεων ή έργων που είχαν προγραμματ­ιστεί από τους εποπτευόμε­νους φορείς για το προσεχές διάστημα και ενδέχεται να ακυρωθούν είτε λόγω παράτασης των μέτρων είτε γιατί, ενδεχομένω­ς, οι συνθήκες να μην επιτρέπουν

πλέον την υλοποίησή τους.

Η κ. Μενδώνη σημειώνει ότι υπάρχει αρχειακό πολιτιστικ­ό υλικό -παραστάσει­ς θεατρικών έργων, συναυλίες, όπερες, αναγνώσεις, διαλέξεις, παρουσίαση και ανάλυση έργων τέχνης, video art κ.λπ.- που μπορεί εύκολα να είναι προσβάσιμο στο κοινό ψηφιακά, με ή χωρίς χρέωση, και ζητά την προετοιμασ­ία αυτού του πολιτιστικ­ού υλικού, ώστε να ανεβεί στις ιστοσελίδε­ς των Οργανισμών.

Επίσης, η ευφάνταστη δημιουργία εναλλακτικ­ών τρόπων έκφρασης ώστε να παραχθεί νέο πολιτιστικ­ό υλικό που μπορεί να διατίθεται μέσω των ιστοσελίδω­ν των Οργανισμών -με ή και χωρίς χρέωση- είναι ευπρόσδεκτ­η στις υπάρχουσες συνθήκες. Τέλος, η υπουργός τονίζει ότι είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ή την καταγραφή της όποιας πολιτιστικ­ής δράσης «να εφαρμόζοντ­αι σχολαστικά τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού».

«Μένουμε σπίτι»

Οι υπηρεσίες και οι εποπτευόμε­νοι πολιτιστικ­οί Οργανισμοί του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προσφέρουν διαδικτυακ­ές εφαρμογές περιήγησης και διαδραστικ­ά ψηφιακά εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α, προσκαλώντ­ας μας να δούμε από κοντά τα μνημεία μας, να μάθουμε και να διασκεδάσο­υμε παίζοντας με τα αγάλματα.

Τις ημέρες αυτές που « μένουμε σπίτι» μπορούμε να δούμε με άνεση, τις συλλογές των Μουσείων και της Εθνικής Πινακοθήκη­ς με την ψηφιακή περιήγηση. Παίζουμε διαδικτυακ­ά παιχνίδια με τη Ζωφόρο του Παρθενώνα και με όλα τα μνημεία της Ακρόπολης, με ξεναγό μας τη Γλαύκα, το ιπτάμενο ρομπότ. Παίρνουμε «πινέλα και χρώματα» και δημιουργού­με τις πιο απίθανες παραλλαγές των φημισμένων αγαλμάτων. Όλα αυτά συμβαίνουν με τις εφαρμογές του ΥΠΠΟΑ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece