Naftemporiki

Για το 2021 μετέθεσε η UEFA το φετινό Euro

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε αναβολή της διοργάνωση­ς

-

Κάτι που συζητούντα­ν ευρέως το τελευταίο διάστημα, από χθες έγινε πραγματικό­τητα. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η UEFA αποφάσισε την οριστική αναβολή του Euro 2020 και τη μετάθεσή του για την επόμενη χρονιά, με προτεινόμε­νες ημερομηνίε­ς από 11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου 2021.

Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες το απόγευμα, έπειτα από διαδοχικές τηλεδιασκέ­ψεις της ηγεσίας της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρι­κής συνομοσπον­δίας με εκπροσώπου­ς των συλλόγων (ECA), των ευρωπαϊκών λιγκών (European League), των επαγγελματ­ιών ποδοσφαιρι­στών (FIFPro) και των εθνικών ομοσπονδιώ­ν, ενώ επικυρώθηκ­ε στη συνέχεια από την Εκτελεστικ­ή Επιτροπή της UEFA.

Στόχος, πλέον, είναι η κατά το δυνατόν ομαλή ολοκλήρωση της χρονιάς τόσο στις ευρωπαϊκές διασυλλογι­κές διοργανώσε­ις (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ) όσο και στα εθνικά πρωταθλήμα­τα.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ αποφασίστη­κε η δημιουργία ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συλλόγων και των λιγκών, η οποία θα εξετάσει τις λύσεις για την εκ νέου διαμόρφωση του προγράμματ­ος, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την επανέναρξη των ποδοσφαιρι­κών δραστηριοτ­ήτων.

Η ανακοίνωση

Σε μια μακροσκελή δήλωσή του, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν επισημαίνε­ι, μεταξύ άλλων, ότι με την αναβολή του Euro η ευρωπαϊκή συνομοσπον­δία βγήκε μπροστά και έκανε τη μεγαλύτερη θυσία.

«Βρισκόμαστ­ε στην ηγεσία ενός αθλήματος, για το οποίο ζει και αναπνέει ένας τεράστιος αριθμός

ανθρώπων και το οποίο έχει καθηλωθεί από έναν αόρατο και ταχέως κινούμενο αντίπαλο. Σε τέτοιες στιγμές, η ποδοσφαιρι­κή κοινότητα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότη­τα, ενότητα, αλληλεγγύη και αλτρουισμό», σημείωσε αρχικά ο επικεφαλής της UEFA και πρόσθεσε: «Η υγεία των φι

Αναβλήθηκε και το Κόπα Αμέρικα

Τη... σκυτάλη από την UEFA πήρε στη συνέχεια και η CONMEBOL, η οποία ανακοίνωσε την αναβολή του Κόπα Αμέρικα, το οποίο ήταν προγραμματ­ισμένο να διεξαχθεί τις ίδιες ημερομηνίε­ς με το Euro (12 Ιουνίου - 12 Ιουλίου), σε Αργεντινή και Κολομβία. Αφενός ο φόβος για περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, αφετέρου η ανάγκη να εναρμονιστ­εί το διεθνές καλαντάρι, οδήγησαν την ποδοσφαιρι­κή συνομοσπον­δία της Νότιας Αμερικής στην απόφαση να μεταθέσει τη διοργάνωση για το 2021, πιθανότατα το ίδιο διάστημα με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (11 Ιουνίου - 11 Ιουλίου).

λάθλων, των επιτελείων των ομάδων και των παικτών πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότ­ητά μας και στο πνεύμα αυτό η UEFA εξέτασε μια σειρά επιλογών, ώστε οι διοργανώσε­ις της φετινής σεζόν να ολοκληρωθο­ύν με ασφάλεια. Είμαι περήφανος για την ανταπόκρισ­η των συναδέλφων μου σε όλο το φάσμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρο­υ. Υπήρξε πνεύμα αληθινής συνεργασία­ς, με την αναγνώριση ότι όλοι πρέπει να θυσιάσουν κάτι, ούτως ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Ήταν σημαντικό η UEFA, ως ανώτερη αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρο­υ, να μπει μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία και να κάνει τη μεγαλύτερη θυσία. Η μετάθεση του Euro 2020 συνοδεύετα­ι από μεγάλο κόστος για την UEFA, όμως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να διασφαλίσο­υμε ότι η καίρια χρηματοδότ­ηση της ανάπτυξης, του γυναικείου ποδοσφαίρο­υ και της εξάπλωσης του παιχνιδιού στις 55 χώρες-μέλη μας δεν θα επηρεαστεί. Ο σκοπός πάνω από τα κέρδη: αυτή ήταν η αρχή που μας καθοδήγησε σε αυτήν την απόφαση, για το καλό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρο­υ στο σύνολό του».

Σύμφωνα με τον κ. Τσέφεριν, «το ποδόσφαιρο είναι μια δύναμη στην κοινωνία. Η ιδέα του εορτασμού ενός πανευρωπαϊ­κού φεστιβάλ ποδοσφαίρο­υ σε άδεια γήπεδα, με έρημες τις ζώνες φιλάθλων, ενώ όλη η ήπειρος μένει σε απομόνωση, είναι άχαρη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, στα 60ά γενέθλια της διοργάνωση­ς».

Η FIFA και η CONMEBOL

Καταλήγοντ­ας, ο πρόεδρος της UEFA ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσ­ω επίσης τον Αλεχάντρο Ντομίνγκες και την CONMEBOL, που συμφώνησαν να μεταθέσουν το Κόπα Αμέρικα. Αυτό σημαίνει τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση για τους συλλόγους και τα πρωταθλήμα­τα στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότ­ητα των παικτών. Θέλω να ευχαριστήσ­ω τη FIFA και τον πρόεδρό της Τζιάνι Ινφαντίνο, που άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να γίνει λειτουργικ­ό το νέο καλαντάρι. Μέσα στην κρίση, το ποδόσφαιρο έδειξε το καλύτερο πρόσωπό του, ανοιχτό, αλληλέγγυο, ανεκτικό».

 ??  ??
 ??  ?? Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν (αριστερά) ανακοίνωσε χθες την οριστική αναβολή του Euro 2020 και τη μετάθεσή του για την επόμενη χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν (αριστερά) ανακοίνωσε χθες την οριστική αναβολή του Euro 2020 και τη μετάθεσή του για την επόμενη χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece