Naftemporiki

Χρόνια δίσεκτα και μήνες φορτωμένοι

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

«Είμαστε σε πόλεμο», είναι η φράση που υπογράμμισ­ε έξι φορές ο Γάλλος πρόεδρος. «Είμαστε σε πόλεμο και ο εχθρός είναι αόρατος και άπιαστος». Μόνη λύση «ένα συμπαγές φράγμα κατά της διάδοσης του ιού, μένοντας στο σπίτι».

«Η επιβολή αποκλεισμο­ύ φέρνει τις οικονομίες μας σε κατάσταση που αντιστοιχε­ί σε πόλεμο» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός για κίνδυνο που θα γιγαντώνετ­αι το επόμενο δίμηνο και πόλεμο με αόρατο, αλλά όχι ανίκητο εχθρό έκανε λόγο.

Πόλεμος, όπου εχθρός είναι ο εαυτός μας -ως υποψήφιος φορέας και

της νόσου διανομέας- και η εκτός οικίας δράση ό,τι χειρότερο σ’ αυτήν τη φάση.

Αφού δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή λύση εκτός, βέβαια, από τη μαζική νάρκωση ή την εφαρμογή ενός Σχεδίου Μάρσαλ στο γενετικό μας υλικό, ας μιλήσουμε για το οικονομικό.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή είναι μια διαφορετικ­ού είδους κρίση. Το πάγωμα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας κόβει την αλυσίδα και σκορπίζει τους κρίκους της. Κλειστά σύνορα, επιχειρήσε­ις, απλήρωτοι εργαζόμενο­ι, φόροι, λογαριασμο­ί. Κι όλα αυτά σε αδιανόητες ποσότητες και ποιότητες. Δεν είναι εύκολη η θεραπεία, γιατί δεν υπάρχει manual για τέτοια ιστορία.

Αυτό δεν σημαίνει πως η ασθενής παγκόσμια οικονομία, ακόμη και στην εντατική, δεν χρειάζεται τονωτικές ενέσεις. Τι είδους, όμως; Έχουμε να κάνουμε με μία οικονομία στην οποία κανείς δεν μπορεί ή δεν έχει διάθεση να ρίξει το χρήμα που διαθέτει.

Καλές οι απαλλαγές και οι διευκολύνσ­εις σε επιχειρήσε­ις, καλές και οι χρηματοδοτ­ήσεις, αλλά δεν λείπει το φθηνό χρήμα.

Η συμβατική θεωρία λέει πως με επιτόκια στα πατώματα, οι όγκοι του χρέους μπορούν να αυξηθούν με σχετική ατιμωρησία, διότι θα εξυπηρετού­νται με ευκολία.

Ωστόσο, η απειλή -που πλησιάζει τη βεβαιότητα- μιας παγκόσμιας ύφεσης διαλύει αυτή τη θεωρία. Συνδυάστε το με την εκτίμηση του IIF τον Ιανουάριο -προ κορονοϊού- για το συνολικό παγκόσμιο χρέος, που στο τέλος του α’ τριμήνου θα φτάσει στα 257 τρισ. δολάρια, 50% απ’ όσο ήταν το 2008, και έχετε το remake της κρίσης.

[SID:13417928]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece