Naftemporiki

Επιδημίες και οικονομική πολιτική

- Άρθρο του Καουσίκ Μπασού

Oαριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων του κορονοϊού Covid-19 εξασθενεί τελικά στην Κίνα, αλλά αυξάνεται στον υπόλοιπο κόσμο, από τη Νότια Κορέα μέχρι το Ιράν και την Ιταλία. Εντούτοις κι ενώ η επιδημία εξαπλώνετα­ι -ακόμα και αν αυτή τεθεί σύντομα υπό έλεγχο παγκοσμίως- είναι πιθανό να προκαλέσει πολύ περισσότερ­ες οικονομικέ­ς ζημίες απ’ ό,τι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να αντιλαμβάν­ονται. Στο ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομική­ς κρίσης του 2008, οι κεντρικές τράπεζες ηγήθηκαν των δράσεων. Δεδομένου ότι η επιδημία Covid-19 διαταράσσε­ι τις αξιακές αλυσίδες και δημιουργεί φόβους στους επενδυτές, ορισμένες δείχνουν να πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν ξανά. Ήδη, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα - η μεγαλύτερη μεμονωμένη περικοπή της σε μία δεκαετία. Όμως η κίνηση της Fed, απουσία άλλων υποστηρικτ­ικών πολιτικών, φαίνεται να μπερδεύει τις αγορές: μόλις λίγα λεπτά μετά τη μείωση, συνέχισαν την καθοδική τους πορεία. Τέτοιες περίοδοι αναταράξεω­ν στις αγορές μετοχών λένε ελάχιστα για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας - όπως είναι το περιβάλλον των αγαθών και των υπηρεσιών. Αντίθετα, αντανακλού­ν τις πεποιθήσει­ς: όχι μόνο αυτό που πιστεύετε εσείς και εγώ, αλλά αυτό που πιστεύετε εσείς και εγώ για αυτό που πιστεύουμε εσείς και εγώ. Υπό αυτή την έννοια, οι απώλειες στη χρηματιστη­ριακή αγορά συχνά γίνονται προσωπικές προφητείες τροφοδοτημ­ένες με άγχος. Μία εκτεταμένη παγκόσμια κρίση απαιτεί συνολική παγκόσμια αντίδραση. Δεν ξέρω ακριβώς πώς θα έπρεπε να είναι μια τέτοια απάντηση - επί της παρούσης, κανείς δεν το κάνει. Όμως μπορούμε να το μάθουμε. Για τον σκοπό αυτό, ένας πολυμερής οργανισμός, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, θα πρέπει να δημιουργήσ­ει επειγόντως μία ομάδα εργασίας που θα περιλαμβάν­ει, για παράδειγμα, 20 οικονομολό­γους με ποικίλες ειδικότητε­ς, καθώς και εμπειρογνώ­μονες στον τομέα της υγείας και της γεωπολιτικ­ής.

Ανάλυση και σχεδιασμός από την ομάδα «C20»

Αυτή η «C20» θα επιβαρυνθε­ί με την ανάλυση της κρίσης και τον σχεδιασμό μίας συντονισμέ­νης ανταπόκρισ­ης της παγκόσμιας πολιτικής σε σύντομο διά

στημα. Θα πρέπει να υποβάλει την πρώτη της έκθεση -με έναν κατάλογο των αρχικών ενεργειών που πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσει­ς και ενδεχομένω­ς, των ευθυνών για τις ιδιωτικές εταιρείες- μέσα σε έναν μήνα. Κάθε επόμενο μήνα θα παρέχει μία ενημερωμέν­η ατζέντα. Με την πάροδο του χρόνου, θα εφαρμοσθού­ν αποτελεσμα­τικές πολιτικές και η ομάδα θα μπορούσε να καταργηθεί ίσως σε διάστημα ενός χρόνου μετά τη σύστασή της.

Τίποτα από τη δράση της «C20» δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τις αρχικές άμεσες ζημιές σε ορισμένους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός. Και αυτή η ζημιά είναι πιθανό να είναι σημαντική. Για παράδειγμα, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφο­ρών εκτιμά ότι ο παγκόσμιος κλάδος των αερομεταφο­ρών θα μπορούσε να χάσει έσοδα ύψους 113 δισ. δολαρίων εάν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνετα­ι.

Ομοίως, μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείω­ν αναφέρουν υποχώρηση στην επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητά τους. Η αλυσίδα Hilton, η οποία έκλεισε 150 ξενοδοχεία στην Κίνα, αναμένει να χάσει 25 με 50 εκατ. δολάρια σε ετήσια προσαρμοσμ­ένα κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων), αν η έξαρση και η υποχώρηση διαρκέσουν η κάθε μία 3 με 6 μήνες. Οι δαπάνες για τον τουρισμό μόνο των Κινέζων -οι οποίες ανήλθαν σε 277 δισ. δολάρια το 2018- είναι κατά τη γνώμη μου πιθανό να μειωθούν περισσότερ­ο από το ήμισυ κατά το τρέχον έτος. Όμως η C20 θα μπορούσε να ελαχιστοπο­ιήσει ή και να αντισταθμί­σει αυτά τα δευτερογεν­ή και τριτογενή πολλαπλασι­αστικά αποτελέσμα­τα των πρώιμων κρίσεων, τα οποία θα πλήξουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων και θα διαταράξου­ν την απασχόληση και τις τιμές. Για παράδειγμα, εάν η ζήτηση μειωθεί σε όλους τους κλάδους, οι κυβερνήσει­ς θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ήσουν μία ευρεία νομισματικ­ή και δημοσιονομ­ική πολιτική για να την ενισχύσουν. Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια, ενώ οι κυβερνήσει­ς θα εφαρμόσουν μία συντονισμέ­νη δημοσιονομ­ική επέκταση, όπως και κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης. Ωστόσο, αυτή τη φορά, μία τέτοια προσέγγιση θα αποδειχθεί ανεπαρκής. Εξάλλου, η κρίση του Covid-19 είναι διαφορετικ­ή από την κρίση του 2008 με έναν κρίσιμο τρόπο: ακόμη και όταν η ζήτηση υποχωρεί σε ορισμένους κλάδους, επιταχύνει σε άλλους, ωθεί τις τιμές και αποκλείει τους τακτικούς καταναλωτέ­ς.

Οι υπηρεσίες υγείας είναι το πιο προφανές παράδειγμα. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι, με τους ήδη περιορισμέ­νους πόρους που διοχετεύον­ται στον Covid-19,

αρκετοί στην Κίνα αδυνατούν να αντεπεξέλθ­ουν στις συνήθεις ανάγκες υγειονομικ­ής περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές παρεμβάσει­ς θα πρέπει να διαφοροποι­ηθούν και να εξειδικευθ­ούν σε συγκεκριμέ­νους κλάδους - ενισχύοντα­ς την αγοραστική δύναμη των καταναλωτώ­ν σε ορισμένους κλάδους και μειώνοντας τη ζήτηση σε άλλους.

Ακύρωση συμβολαίων

Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα που δεν αναγνωρίζε­ται επαρκώς. Ένας μεγάλος αριθμός συμβολαίων θα ακυρωθεί λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, κάτι που ορισμένοι θα ισχυρισθού­ν ότι συνιστούν περιπτώσει­ς ανωτέρας βίας - μια διάταξη που απαλλάσσει τα μέρη από τις υποχρεώσει­ς τους. Σύμφωνα με το Συμβούλιο για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας, το Πεκίνο έχει εκδώσει περί τα 5.000 πιστοποιητ­ικά ανωτέρας βίας, τα οποία καλύπτουν συμβάσεις αξίας 373,7 δισ. γιουάν (53,8 δισ. δολάρια). Όμως, πολλά αντισυμβαλ­λόμενα μέρη στις ακυρωμένες συμβάσεις θα αμφισβητήσ­ουν τις αιτίες ανωτέρας βίας. Αυτό θα ασκήσει πιέσεις στους νόμους περί ευθύνης (και στα δικαστήρια) και θα αυξήσει τις εντάσεις στις οικονομικέ­ς συναλλαγές.

Με απλά λόγια, ο οικονομικό­ς αντίκτυπος της επιδημίας του Covid-19 είναι πιθανόν να είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και πολύ διαφορετικ­ός. Η αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­σή τους θα απαιτήσει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής -και ιδανικά από την C20- να υιοθετήσου­ν μία διευρυμένη διακλαδική εικόνα, η οποία δεν θα αφορά μόνο τα αποτελέσμα­τα, αλλά και την πολυδιάστα­τη και επικαλυπτό­μενη δυναμική που τα οδηγεί. Για τον σκοπό αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ήταν καλό να θυμούνται τις παλαιότερε­ς μελέτες των διακλαδικώ­ν συνδέσεων, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στο έργο του Λίον Γουάλρας το 1874 και στην έρευνα των βραβευμένω­ν με Νόμπελ Κένεθ Άροου και Ζεράρ Ντεμπρό στη δεκαετία του 1950. Συγκεκριμέ­να, θα πρέπει να εξετά

σουν την προσέγγιση «του δικαιώματο­ς» του οικονομολό­γου και βραβευμένο­υ με βραβείο Νόμπελ Αμάρτια Σεν, η οποία εξηγεί γιατί μπορεί να υπάρξουν λιμοί ακόμα και όταν τα τρόφιμα είναι άφθονα. Στον κλάδο τροφίμων μεταδίδετα­ι ένα σοκ από έναν άλλο κλάδο μέσω σύνθετων διαύλων ζήτησης και προσφοράς, προκαλώντα­ς μεταβολές στις τιμές και στους μισθούς των τροφίμων και περιορίζον­τας ουσιαστικά ένα μέρος της ικανότητας του πληθυσμού να αγοράσει επαρκή τρόφιμα. Αυτό απεικονίζε­ται στην ταινία «A Distant Thunder», την κλασική ταινία του Σατιαζίτ Ράι σχετικά με τον λιμό της Βεγγάλης του 1943, η οποία καταγράφει το τραγικό φαινόμενο της πείνας και της φτώχειας μέσα από την άφθονη προσφορά τροφίμων. Οι προηγούμεν­ες προσπάθειε­ς για την παρακολούθ­ηση και τη λειτουργία αυτών των διακλαδικώ­ν διαύλων -όπως μέσω της ανάλυσης εισροών-εκροώνθα πρέπει επίσης να εξεταστούν, αν και κανένας δεν μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα στο τρέχον πλαίσιο. Αντ’ αυτού, οι προσεγγίσε­ις αυτές θα πρέπει να καθοδηγούν τις προσπάθειε­ς των ερευνητικώ­ν ομάδων, που συνεργάζον­ται με την C20, να καταγράψου­ν πώς τα κρούσματα του πρώτου κύκλου του Covid-19 θα εξελιχθούν μέσω της οικονομίας. Μόνο με έναν τέτοιο χάρτη μπορούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αναπτύξουν τις διακλαδικέ­ς παρεμβάσει­ς που είναι τόσο σημαντικές για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού. Δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη προ του κινδύνου, δεν υπάρχει χρόνος για σπατάλη.

Ένας πολυμερής οργανισμός, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικ­ό

Ταμείο, θα πρέπει να δημιουργήσ­ει επειγόντως μία ομάδα εργασίας που θα περιλαμβάν­ει, για παράδειγμα, 20 οικονομολό­γους με ποικίλες ειδικότητε­ς, καθώς και εμπειρογνώ­μονες στον τομέα της υγείας και της γεωπολιτικ­ής.

*Ο Καουσίκ Μπασού, πρώην επικεφαλής οικονομολό­γος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην επικεφαλής οικονομικό­ς σύμβουλος στην κυβέρνηση της Ινδίας, είναι καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Cornell και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings. [ SID: 13405166]

Copyright: Project Syndicate, 2020

www.project-syndicate.org

 ??  ?? Ο οικονομικό­ς αντίκτυπος της επιδημίας του Covid-19 πιθανόν να είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και πολύ διαφορετικ­ός. Η αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­σή του θα απαιτήσει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής -και ιδανικά από την C20- να υιοθετήσου­ν μία διευρυμένη διακλαδική εικόνα.
Ο οικονομικό­ς αντίκτυπος της επιδημίας του Covid-19 πιθανόν να είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και πολύ διαφορετικ­ός. Η αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­σή του θα απαιτήσει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής -και ιδανικά από την C20- να υιοθετήσου­ν μία διευρυμένη διακλαδική εικόνα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece