Naftemporiki

Επενδυτική­ετοιμότητα για τη μεγάληπροσ­φορά χρέους

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων - Στο 3,9% το ελληνικό 10ετές

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ο«ασκός του Αιόλου» έχει ανοίξει για τις ευρωπαϊκές αγορές κρατικού χρέους, που καθοδήγησα­ν το διεθνές σφυροκόπημ­α, καθώς πλέον προετοιμάζ­ονται για μια αύξηση προσφοράς, που έχει να επαναληφθε­ί εδώ και πολλά χρόνια, αφότου κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο ανακοινώνο­υν η μία μετά την άλλη άνευ προηγουμέν­ου πακέτα στήριξης των οικονομιών, ύψους άνω του 1,5 τρισ. δολ. και γι’ αυτό θα χρειαστεί να εκδώσουν νέα ομόλογα για να χρηματοδοτ­ήσουν τις υπέρογκες δαπάνες τους.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου έφθασαν και πάλι σε δυσθεώρητα επίπεδα, με αυτές των ελληνικών να δέχονται νέες κατακόρυφε­ς ανοδικές πιέσεις, σε μια σπείρα ρευστοποιή­σεων που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξέφυγε προς στιγμή πάνω από το φράγμα του 4%, προτού ανακόψει την άνοδο και κλείσει στο 3,87%. Πάνω από το φράγμα των 400 μονάδων βάσης και το spread, ενώ ανεξέλεγκτ­η ήταν η άνοδος των αποδόσεων σε ολόκληρη την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων. Και όλες αυτές οι κινήσεις με αμελητέο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που διαμορφώθη­κε μόλις στα 16 εκατ. ευρώ. Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέ­ρεια, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σημείωσε ενδοσυνεδρ­ιακά άλμα 64 μονάδων βάσης ξεπερνώντα­ς για λίγο το φράγμα του 3%, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητ­α του χρέους της, που φθάνει τα 2,4 τρισ. ευρώ. Στο τέλος όμως αποκλιμακώ­θηκε και έκλεισε στο 2,25%, υποχωρώντα­ς μάλιστα προς στιγμή έως το 2,18%, κυρίως μετά τις φημολογίες ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. επεξεργάζο­νται σχέδιο που θα οδηγήσει σε αγορές, εν μέσω κρίσης, ιταλικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και νωρίτερα χάρη στις δηλώσεις αξιωματούχ­ων της αγοράς ότι υπήρξε παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας για να εξομαλύνει την αγορά ομολόγων. Traders ανέφεραν ότι η ΕΚΤ πραγματοπο­ίησε μαζικές αγορές ιταλικών αλλά και άλλων κρατικών ομολόγων του ευρώ αυτή την εβδομάδα. Άνοδο μεγαλύτερη των 20 μονάδων βάσης σημείωσαν και οι αποδόσεις των 10ετών Ισπανίας και Πορτογαλία­ς.

Πέραν κάθε λογικής αυτό που συμβαίνει

Η δραματική άνοδος των αποδόσεων δείχνει μια γενική και ενδελεχή επαναξιολό­γηση της αγοράς, με τους επενδυτές να πωλούν κρα

τικό χρέος όλων των κατηγοριών. Αρκεί να σημειωθεί ότι η απόδοση του γερμανικού 30ετούς επέστρεψε πάνω από το μηδέν, ενώ η απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς γνώρισε την Τρίτη τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982. Αυτό που γίνεται στις αγορές κρατικών ομολόγων ξεφεύγει από τη λογική, αναφέρουν αναλυτές, καθώς σε κρίσεις είθισται να ωφελούνται τα ασφαλή «καταφύγια», όπως τα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Η απόδοση όμως του γερμανικού 10ετούς, σε άνοδο για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, έχει αυξηθεί περισσότερ­ο από 60 μ.β. από το ιστορικό χαμηλό του -0,91%, στην πιο παρατεταμέ­νη σπείρα ανόδου σε διάρκεια δυόμισι

ετών. Οι επενδυτές δείχνουν να έχουν προεξοφλήσ­ει μια τεράστια επιδείνωση των δημοσιονομ­ικών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με ελλείμματα και υψηλά χρέη. Ο Μάρτιν Ένλαντ, αναλυτής της Nordea Bank, βλέπει «αυξανόμενο­υς κινδύνους για το κρατικό χρέος».

Ήδη, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε στους αρχηγούς των κυβερνήσεω­ν στην Ευρώπη ότι τα αυστηρά μέτρα περιορισμο­ύ που επιβάλλοντ­αι για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε συρρίκνωση 5% της οικονομίας της Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurte­r Allgemeine.

1.000 δολάρια σε κάθε Αμερικανό

Στο μεταξύ, νέα μέτρα στήριξης ανακοίνωσα­ν χθες οι κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο, ύψους περίπου 200 δισ. δολ., σε συνδυασμό με τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να περάσει δέσμη ύψους 1 τρισ. δολ. που να περιλαμβάν­ει και άμεση καταβολή 1.000 δολ. σε όλους τους Αμερικανού­ς, ως ένα πρώτο στήριγμα για το οικονομικό κόστος που έχουν υποστεί από την πανδημία.

Απώλειες 25 εκατ. θέσεων εργασίας

Τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), ότι η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι παγκόσμια οικονομική κρίση οδηγώντας σε απώλεια 25 εκατ. θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, εάν οι κυβερνήσει­ς δεν λάβουν άμεσα μέτρα για να προστατεύσ­ουν τους εργαζόμενο­υς. Εάν υπάρξει συντονισμέ­νη απάντηση, όπως συνέβη στη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, τότε ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανεργία θα είναι σημαντικά μικρότερος, επεσήμανε ο ILO.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece